Nastaw na towarze z wina nie ruszył.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
enzo77
50
Posty: 90
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 20:30
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: enzo77 »

Panowie radźcie. W gąsiorze nastawiłem wino - aronie, winogrona i jabłka. Wino ściągnąłem, jest ok. Resztę owoców zalałem wodą dodałem 4 kg cukru i paczkę Cobra 6. Gąsior wcześniej podgrzałem do 26 C. No i co dziwne nie chodzi. Minęło z 4 dni a tam jeszcze z kilo cukru zostało i nie słychać aby pracował. O co kaman?
promocja
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw na towarze z wina nie ruszył.

Post autor: rozrywek »

Za mało info, a ile wody dałeś na te 4kg cukru? może drodżaki przerobiły ile mogły i padły? nie ruszył wcale czy pracował i przestał?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
enzo77
50
Posty: 90
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 20:30
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na towarze z wina nie ruszył.

Post autor: enzo77 »

Wody dodałem 10l, potem miałem zamiar dodać jeszcze ze 3kg cukru. Drożdże nie padły bo w ogóle nie ruszyły (po za tym cobra tak łatwo nie zdycha). Może problem jest gdzieś w owocach po winie?
Ostatnio zmieniony sobota, 20 lis 2010, 17:27 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Braki wielkich liter. Następny post napisany niepoprawnie Kolega będzie już sam poprawiał...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”