Nastaw i jego procenty po odpędzeniu

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
cober
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 10 lis 2011, 12:07
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: cober »

Witam.
Od czego zależy % psoty ?
Od nastawu i jego ilości, cukru, czy od procesu destylacji ?
Słyszę, że psota wychodzi wam ok80% a mi max 65 na starcie i nie wiem gdzie leży przyczyna?
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 sty 2012, 14:28 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Bardzo niestarannie napisany post, następny taki nie przejdzie
promocja
Awatar użytkownika

mossini
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 17:40
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw i jego %

Post autor: mossini »

Najpierw napisz jak wygląda twój destylator.
Masz max 65% wiec masz post-still czyli klasyczny sprzęt typu zbiornik-chodnica.
Jakbyś uzyskany urobek rozcieńczył do ok 40% i przedestylował to by wyszło ok max 75%.
a po ponownym powyżej 80%.
Jeżeli byś przed chłodnicą umieścił deflegmator to za pierwszym razem uzyskał byś 80% lub więcej.
Kolumna: LM/VM, fi60, 130cm, Keg:30, 2kW+1,5kW, sprężynki, wziernik, SpirMaster

aro337
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 21:02
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw i jego %

Post autor: aro337 »

Ja mam kega 30l i za nim 2 odstojniki połączone miedzianymi rurkami a za nimi sylikonowy wężyk połączony z chłodnicą szklaną. 65% leci mi dopiero na końcu a na początku nawet 85% już za pirwszą destylacją. 15 litrów nastawu destyluje ponad 4 godziny
Pozdrawiam,

Aro
Awatar użytkownika

mossini
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 17:40
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw i jego procenty po odpędzeniu

Post autor: mossini »

Tutaj wiele osób ma uczulenie na odstojniki. Po prostu ich nie tolerują.
Są inne patenty na zastąpienie odstojników które powodują straty na %(np. deflegmator)
Co robisz z zawartością zgromadzoną w nich?
Kolumna: LM/VM, fi60, 130cm, Keg:30, 2kW+1,5kW, sprężynki, wziernik, SpirMaster

Autor tematu
cober
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 10 lis 2011, 12:07
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw i jego procenty po odpędzeniu

Post autor: cober »

Niestety,nastaw ma już 11 dni, BLG 8.
Dużo cukru dałem (14 kg) na paczkę t48 i 35 H2O?.
Początkowe BLG było ok 25

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw i jego procenty po odpędzeniu

Post autor: gotiger »

cober pisze:Dużo cukru dałem (14 kg) na paczkę t48 i 35 H2O?.
Początkowe BLG było ok 25
Coś kiepski ten cukierek, bo przy proporcjach 14kg cukru + 45L wody -> BLG powinno wynosić 23-24.
Za dużo cukru lub za mało wody dałeś na starcie.
Druga sprawa, to dobrze jest przy zwiększonej ilości składników na 1 paczkę drożdży, aby kontrolować pH i ilość pożywki - dodać np 100g koncentratu lub pożywki + kw. cytrynowego.

Ziem
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 2 gru 2012, 17:01
Ulubiony Alkohol: żołądkowa gorzka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Lublin
Re: Nastaw i jego procenty po odpędzeniu

Post autor: Ziem »

U mnie przy zestawie deflegmator->odstojnik->chłodnica, alkoholomierz wyskalowany do 90% opada na dno :ok: i szczerze zastanawiam sie nad pominięciem odstojnika.
Pozdrawiam.
"stawiaj na jakość, nie na jako tako"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”