Witam.
Od czego zależy % psoty ?
Od nastawu i jego ilości, cukru, czy od procesu destylacji ?
Słyszę, że psota wychodzi wam ok80% a mi max 65 na starcie i nie wiem gdzie leży przyczyna?
Nastaw i jego procenty po odpędzeniu
-
- Posty: 44
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 17:40
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw i jego %
Najpierw napisz jak wygląda twój destylator.
Masz max 65% wiec masz post-still czyli klasyczny sprzęt typu zbiornik-chodnica.
Jakbyś uzyskany urobek rozcieńczył do ok 40% i przedestylował to by wyszło ok max 75%.
a po ponownym powyżej 80%.
Jeżeli byś przed chłodnicą umieścił deflegmator to za pierwszym razem uzyskał byś 80% lub więcej.
Masz max 65% wiec masz post-still czyli klasyczny sprzęt typu zbiornik-chodnica.
Jakbyś uzyskany urobek rozcieńczył do ok 40% i przedestylował to by wyszło ok max 75%.
a po ponownym powyżej 80%.
Jeżeli byś przed chłodnicą umieścił deflegmator to za pierwszym razem uzyskał byś 80% lub więcej.
Kolumna: LM/VM, fi60, 130cm, Keg:30, 2kW+1,5kW, sprężynki, wziernik, SpirMaster
-
- Posty: 44
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 17:40
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw i jego procenty po odpędzeniu
Tutaj wiele osób ma uczulenie na odstojniki. Po prostu ich nie tolerują.
Są inne patenty na zastąpienie odstojników które powodują straty na %(np. deflegmator)
Co robisz z zawartością zgromadzoną w nich?
Są inne patenty na zastąpienie odstojników które powodują straty na %(np. deflegmator)
Co robisz z zawartością zgromadzoną w nich?
Kolumna: LM/VM, fi60, 130cm, Keg:30, 2kW+1,5kW, sprężynki, wziernik, SpirMaster
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw i jego procenty po odpędzeniu
Za dużo cukru lub za mało wody dałeś na starcie.
Druga sprawa, to dobrze jest przy zwiększonej ilości składników na 1 paczkę drożdży, aby kontrolować pH i ilość pożywki - dodać np 100g koncentratu lub pożywki + kw. cytrynowego.
Coś kiepski ten cukierek, bo przy proporcjach 14kg cukru + 45L wody -> BLG powinno wynosić 23-24.cober pisze:Dużo cukru dałem (14 kg) na paczkę t48 i 35 H2O?.
Początkowe BLG było ok 25
Za dużo cukru lub za mało wody dałeś na starcie.
Druga sprawa, to dobrze jest przy zwiększonej ilości składników na 1 paczkę drożdży, aby kontrolować pH i ilość pożywki - dodać np 100g koncentratu lub pożywki + kw. cytrynowego.