Najprostszy chleb domowy

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Autor tematu
jacekan
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 maja 2011, 09:05

Post autor: jacekan »

Przepis na dużą blache, ok 25/40cm.
Jest to przepis na bardzo prosty,bardzo mało pracochłonny i podobny do sklepowego chleb.
6 szklanek mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 paczki suchych drożdży
Miód rozmieszać w kubku z ciepłą wodą.Wsypać do niego drożdże.Po ok 15 min drożdże będą chciały koniecznie opuścić kubek :)
Gdy drożdże w oczach będą rosnąć wlać je do wszystkich składników i dodając ok 3-4 szklanki cieplej wody i zmieszać wszystko ręcznie byle jak.Ok 5 minut mieszania wystarczy.Odstawić pod przykryciem na godzinę.Po godzinie ciasto urośnie bardzo,wtedy zmieszać jeszcze raz.Po następnej godzinie wysmarować blachę tłuszczem,wysypać otrębami i wyłożyć całe ciasto na formę.Wyrównać powierzcnie mokrymi rękami,posypać makiem i odstawić znowu do wyrośnięcia.Po ok godzinie włączyć piekarnik na 180st.Po ok 5 min włożyć blachę z ciastem.Piec w tej temp 40-50 min.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Najprostszy chleb.

Post autor: sverige2 »

Taki chleb, bez zakwasu smakuje nie najlepiej,
jest mdły i ma nijaki smak, bardzo daleki od chlebowego.
Jest tak zwanym pagajem.
Ale jak ktoś lubi ?
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: radius »

Tak jest :!:
Jak domowy chleb to tylko na zakwasie, bez drożdży i z mąką z pełnego przemiału.
Taki robię od lat. Mniam, Mniam :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
jacekan
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 maja 2011, 09:05
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: jacekan »

Proponuję najpierw zrobić wg mojego przepisu zanim takie pierdoły zaczniecie ludziom wciskać. Gwarantuję ,że chleb jest pyszny i o wiele lepszy od sklepowego. Ten na zdjęciu jest bez maku, za to z młótem po piwie, ale zwykły wg w/w przepisu jest też świetny.

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: sverige2 »

Więc powtórzę raz jeszcze.

Chleb bez zakwasu, nie przypomina w smaku chleba.
Piekę różne rodzaje chlebów od ok 30 lat,
i zdążyłem poznać tajniki pieczenia chleba całkiem nieźle.
Każda babcia na wsi wie, że najpierw należy
zrobić zaczyn na zakwasie a następnie dopiero
zabierać się za pieczenie chleb.
Jeżeli to ma być chleb oczywiście.
Bez zakwasu to jest pagaj,zwykła buła, ale nigdy nie tradycyjny chleb.
Poza tym ten na fotce jest bardzo blady, a co za tym idzie
nie ma prawa być należycie dopieczony.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2860
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 446 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: JanOkowita »

Moja Żonka, Maryśka Okowita zagląda mi tu do monitorka czasami. A Baba w piekarni robi :crazy:

I Maryśka zadała pytanie : Czy te ludziska na Forum to w ogóle wiedzą co to jest zakwas, jak się go robi i ile potrzeba na to czasu ? Odpowiadajcie Panowie, bo mi Baba nie da spokoju przez resztę nocy :krzycze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: sverige2 »

Zakwas robi się ze zwykłej mąki i z wody.
Mąkę należy zalać wodą w odpowiedniej proporcji
i wymieszać, podobnie jak na żurek,odstawić na 4 dni
w ciepłe miejsce, i to wszystko.
Mąka na zakwas najlepiej razowa, ale nie koniecznie.
Następnie z tego zakwasu wykonać zaczyn i odstawić
na ok 24 godz. aby się całość zakwasiła do pieczenia.
Z tego zakwaszonego zaczynu przed pieczeniem
uskubać pucek ciasta, i włożyć w pojemniczku lub torebce
do lodówki, będzie to zakwas do zaczyny przy
następnym pieczeniu domowego wiejskiego chlebusia..
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: radius »

Ja, robię zakwas z mąki żytniej 720-ki lub 1200 tzw. trzydniowy.
W pierwszy dzień mieszam 2 łyżki mąki z ciepłą wodą do konsystencji gęstej śmietany, na drugi dzień dodaję znowu dwie łyżki mąki i wody i to samo na trzeci dzień.
Najlepsza temp. to 24-260C. Po kolejnych 3-4 dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Kol. jacekan, spróbuj upiec chleb na takim zakwasie a gwarantuję ci, że już nigdy nie weźmiesz do ręki drożdży (oczywiście piekarniczych) żeby upiec domowy chleb. Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale chyba nigdy nie jadłeś wiejskiego chleba z pieca opalanego drewnem upieczonego na zakwasie :(
Chleb piekę od kilkunastu lat, robiłem różne "eksperymenty" więc nie mów, że piszemy pierdoły (ja i sverige) bo chyba mamy trochę więcej doświadczenia w tej materii od ciebie (bez urazy).
Pozdrawiam i życzę smacznego.
A tak wygląda prawdziwy chleb domowy :D
DSC01022.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: sverige2 »

Tak Radius, to jest TO.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: radius »

A w ogóle to po świecie "chodzą" zakwasy kilkudziesięcioletnie i starsze :o
Chociaż coraz rzadziej można spotkać taki rarytas :( Mój ma zaledwie 5 lat gdyż kiedyś zapomniałem odlać porcji z zaczynu :x
A co najważniejsze, zaczyn można zamrozić lub ususzyć gdy się przez dłuższy czas nie ma zamiaru piec chleba :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
jacekan
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 maja 2011, 09:05
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: jacekan »

sverige2 nie wnikam w to czy pieczesz chleb dobry czy zły. Zanim jednak zaczniesz krytykować racz uważnie przeczytać tytuł mojego postu - Najprostszy chleb domowy. Najprostszy nie znaczy najlepszy, najsmaczniejszy, najbadziej szlachetny. Najprostszy to chleb, który każdemu się uda i jest o niebo lepszy od sklepowego. Co do zdjęcia, 30 lat Twojej praktyce w pieczeniu chleba a pierwszy raz widzisz chleb mąką obsypany? To ten okrągły ze zdjęcia to w/g kolegi pewnie surowe ciasto :twisted:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: artaks »

Czy te ludziska na Forum to w ogóle wiedzą co to jest zakwas
Ale co to za pytanie, czy zakwas już też podlega normom junii jełropejskiej spisanej na 546 stronach? ; ) Moje zakwasy (żytni i pszenny) maja 'już' pół roku, ale przynzam, że są niezawodne, pracują ciężko i wydajnie, a dałem im już różne rzeczy do roboty.

Co do tematu, to ja bym jakoś nie był tak bardzo radykalny, chleb sklepowy naprawdę się pogorszył, dodają coraz więcej świństw. Nie zawsze jest czas bawić się z zakwasem, także nawet myślałem, żeby kupić maszynę do chleba i czasem nastawić coś bezproblemowego na drożdżach piekarniczych.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: sverige2 »

@Jacekan.
Bez urazy, ja po prostu piszę że pieczywo bez zakwasu
tak naprawdę nie jest prawdziwym chlebem,
tylko dosyć mdłą, nijaką w smaku bułą,
że jest lepsze od sklepowego, z tym akurat się zgadzam.
Pomimo swej bułowatości, na pewno jest o niebo lepsze
od sklepowego gniota, pieczonego na polepszaczach,
który następnego dnia nie nadaje się już do jedzenia.
Co się zaś tyczy szybkości przygotowania, to można
sobie rzecz ułatwić, przygotowując zakwas w proszku
który wystarczy na wiele bochenków.

Trzeba to zrobić tak:
Przygotowany wcześniej zakwas, tak jak pisze Radius
o konsystencji gęstej śmietany,
wylewamy na blachę do pieczenia
i wkładamy do piekarnika, nastawionego na ok. 75st. C.
Po wysuszeniu na skałę, łamiemy go na drobniejsze kawałki
i mielmy na pył, w młynku do kawy, lub innym.
Zmielony zakwas wsypujemy do słoiczka z zakrętką
i dodajemy przed zagnieceniem ciasta dokładnie
tak samo jak drożdże w proszku.
Taki zakwas można przechowywać przez długi czas.

Można też kupić gotowy zakwas w proszku
jeżeli ktoś ma ochotę, oto link:
http://www.natusfera.pl/piekarskie/such ... -100g.html

Życzę powodzenia i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

Hm!!! no to o ja zacznę robić chlebki na zakwasie, tutaj gdzie jestem chleb jest :womit: , albo kupuje mąki w sklepach razowe, mieszanki /jak są oczywiście/ i z drożdżami od czasu do czasu piekę, albo kupuje coś w rodzaju pumpernika /nie wiem czy dobrze to napisałem/, z tego co tu przeczytałem to mogę w domowym zaciszu przygotować samemu zakwas i przechowywać /rozmnażać go latami/. Super :punk: :punk: :punk: :punk: .
Może podacie taki najprostszy przepis na zakwas którego nie można zepsuć.
Do dziś pamiętam zapach i smak chlebów na zakwasie z dzieciństwa, pozdrówka
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: radius »

Kilka postów wcześniej podaję przepis na taki zakwas :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

No tak, ślepotka!!! wybacz i dzięki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: artaks »

Tylko nie zrażaj sie jak na początku nie będzie super wychodzić, raz to doświadczenie, dwa to zakwas z czasem dopiero nabiera siły i jest bardziej przewidywalny. Ja na poczatku kombinowałem z przepisami, ale okazało się, że zakwas musiał troche dojrzeć żeby poradzić sobie z ciężkimi razowymi chlebami.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

Mam dużo samozaparcia, a doświadczenie trzeba gdzieś zdobyć, ważne że jest to możliwe, dzięki :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: radius »

Człowiek uczy się na własnych błędach a i doświadczenie zdobywa - można powiedzieć - osobiście. Mój pierwszy chleb wyglądał jak zakalec, drugi jak deska i dopiero kolejny był w miarę podobny do chleba. Nie zrażaj się niepowodzeniem jeżeli za pierwszym razem ci się nie uda. Na pierwszym, zrobionym przez ciebie zakwasie, chleb może nie być bardzo wyrośnięty ale już na drugim będzie super. Tak, jak napisał Artaks, zakwas musi dojrzeć, mój ma pięć lat a są zakwasy kilkudziesięcioletnie :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

Najgorsze w tym że tutaj mam problem ze zdobyciem składników, mąki żytniej w sklepie nie uświadczysz a jeśli już pojawia się gotowe mieszanki to z dodatkiem drożdży, ale tak teraz pomyślałem sobie że mogę pójść do piekarza w piekarni i zapytać, może będzie miał np. mąkę żytnią czy razową, a końcu aby mieć 5-cio letni zakwas muszę kiedyś zacząć :punk: :punk: :punk: :punk: :piwo: :piwo: :piwo: :ok: :ok: :ok:
pozdrawiam :!: :!: :!: :!:

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: artaks »

Ja kupuje w młynie, żytnią razową (2000) oraz chlebową (720) ostatnio za 1,60 zł/kg od razu w workach po 10 kg. W marketach można kupić żytnia razową, tylko jest strasznie droga, chyba ze 4 zł za kg, zdzierstwo.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

Byłem dziś u piekarza to wywalił oczy, ale powiedział że się popyta od dostawcy gdzie można to dostać, on /czyli ten piekarz/ stosuje tylko mieszanki i oczywiście czystą pszenną, viva la Espańa !!!!!

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: artaks »

Ale jakbyś zapytał o spulchniacze, polepszacze czy inne synetetyki to z pamięci podałby nr telefonu swojego dilera ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

Albo i trzech :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

Byłem u piekarza i zamówił mi mąkę razowa żytnią, na dniach mam ją odebrać wiec niedługo będę mógł nastawić zakwas a potem chlebek. :punk: :piwo: :ok:

Kupiłem dziś mąkę żytnią u piekarza /1 euro kg/ i nastawiłem na zakwas w/g przepisu Radiusa, postawiłem w ciepłym miejscu i czekam cierpliwie.
Czy z maki pszennej też można zrobić zakwas :?: :?: :?:
:punk: :piwo: :ok:

ps. Ta mąka jest biała czyli nie razowa :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: klodek4 »

No to zapodaję fotki moich chlebków!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Najprostszy chleb domowy

Post autor: artaks »

No nieźle ; )
Czy z maki pszennej też można zrobić zakwas
Tak, ja mam dwa zakwasy, żytni do ciężkich razowych i pszenny do bochenków pszennych i bułek typu ciabatta.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”