Jest to przepis na bardzo prosty,bardzo mało pracochłonny i podobny do sklepowego chleb.
6 szklanek mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 paczki suchych drożdży
Miód rozmieszać w kubku z ciepłą wodą.Wsypać do niego drożdże.Po ok 15 min drożdże będą chciały koniecznie opuścić kubek

Gdy drożdże w oczach będą rosnąć wlać je do wszystkich składników i dodając ok 3-4 szklanki cieplej wody i zmieszać wszystko ręcznie byle jak.Ok 5 minut mieszania wystarczy.Odstawić pod przykryciem na godzinę.Po godzinie ciasto urośnie bardzo,wtedy zmieszać jeszcze raz.Po następnej godzinie wysmarować blachę tłuszczem,wysypać otrębami i wyłożyć całe ciasto na formę.Wyrównać powierzcnie mokrymi rękami,posypać makiem i odstawić znowu do wyrośnięcia.Po ok godzinie włączyć piekarnik na 180st.Po ok 5 min włożyć blachę z ciastem.Piec w tej temp 40-50 min.