Moje pierwsze wino gronowe

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
jolos1
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 1 lis 2011, 15:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik

Post autor: jolos1 »

Witajcie
Czytam i czytam i nie mogę się połapać jak policzyć moc swojego wina.
Jeśli możliwe to poproszę Szanownych Kolegów Winiarzy o podpowiedź.
Zgniotłem ok 15 litrów owoców winogron ciemnych (bardzo słodkie w tym roku) i dodałem mocną MD. Pracuje w pojemniku fermentacyjnym. Dodatkowo wycisnąłem 25 litrów czystego soku ( pomiar pokazał 14 BG ). Sok zamknąłem w hermetycznym wiaderku. Zamierzam za tydzień odcisnąć owoce z fermentatora i połączyć z sokiem wyciśniętym wcześniej (mam nadzieję, że się nie popsuje przez te kilka dni). Problem pojawia się co dalej - ile dodać wody i cukru ? Chciałbym uzyskać wino półwytrawne ok 14-15%.
Dziękuję za wyrozumiałość dla niedouczonego :).
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: Wald »

Wszystko, kawa na ławę, masz opisane w temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html .
Jeśli czegoś tam nie rozumiesz, pytaj. Może coś jeszcze trzeba tam poprawić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: Emiel Regis »

jolos1 pisze:Dodatkowo wycisnąłem 25 litrów czystego soku ( pomiar pokazał 14 BG ). Sok zamknąłem w hermetycznym wiaderku. Zamierzam za tydzień odcisnąć owoce z fermentatora i połączyć z sokiem wyciśniętym wcześniej
Jeszcze się z takim wiaderkiem nie spotkałem.
Może zacząć fermentować. Jeśli nocą u Ciebie temp. mocno spadają to wystaw sok na dwór, w ten sposób utrudnisz dzikim drożdżakom niecne zamiary.
Poza tym nie rozumiem po co chcesz czekać tydzień z dodaniem tego soku.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: manowar »

1 - nie rozumiem po co osobno cisnąć sok i fermentować w miazdze? wszystko razem da i lepszy kolor i lepszy smak a wyciskanie pójdzie szybciej i będzie bardziej efektywne.
2 - 14-15% półwytrawne to nie jest dobry pomysł 11/12 półwytrawne 14/15 to raczej półsłodkie
3 - wiesz jaka odmiana? bo jak nie to nie chcę być złym prorokiem, ale duża szansa na lebruskę, która pójdzie pewnie w rurki.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
jolos1
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 1 lis 2011, 15:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: jolos1 »

Wiaderko ma 25kg, fermentuję w miazdze bo chcę wyciągnąć wszystko co najlepsze ze skórek, a potem dodać sok.

cwireq
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 24 wrz 2012, 12:00
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: cwireq »

Witam, nie będę tworzył nowego tematu, a mam kilka nurtujących pytań.

Chcę uzyskać wino półwytrawne - 10-12 %. To z tabel wyszło - że jakieś 180g cukru/l

Nastawiłem wino z ciemnych winogron - proporcje:
Przelałem przez sokowirówke i wyszło 16l soku + ta pulpe(?) zalałem gorącą wodą i wyszło z tego dodatkowo 10,5 l - czyli razem 26,5 soku.
Do tego dolałem 2kg cukru rozpuszczone w 3 litrach wody ( nie wiedziałem jak dobrać proporcje wody/cukier - winogron jest b.słodki ). Dodałem matkę drożdzową i i pożywkę(7g) - zmierzyłem cukromierzem - 22Blg.

Po 4 dniach sprawdziłem poziom cukru - wyszło 3 Blg. Dodałem kolejną porcje cukru - 4kg cukru rozpuścilem w 3 l wody. Jest 12BLG.

Przez 4 dni strasznie buzowało, zrobiło się dużo piany, tak że trochę się wylało przez gazę. Po 4 dniach założyłem rurkę.


Pytanie:
Czy uzyskam planowaną moc?
Czy tyle tej piany to nie za dużo?
Mam problem ze zrozumieniem, ile cukru w jakiej ilości wody rozrobić? Dobrze zrobiłem?
Dodać jeszcze jakiś cukier? Ściągać dopiero jak zwolni "bulgotanie" i pojawi się wyraźny osad ( jakieś 2-3 tygodnie czy można dłużej? )
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: manowar »

ad 1:
start 22 blg daje 10,5%
koniec 3blg daje < 1%
10,5 - 1 daje 9,5%

start po cukrze 12 blg ok 5%
koniec żeby było półwytrawne 3/4 blg czyli ok 1% czyli zyskasz 4%

9,5 + 4 = 13,5% - jak przefermentuje wszystko będzie 14,5%

ad 2 nie ma czegoś takiego jak za dużo piany - jak się nie mieści to dajesz espimusan

ad 3 - syrop cukrowy 1l na 1 kg
ad 4 - nie dodawać reszta jest w FAQu
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: Wald »

Skąd takie proporcje? Gdzie tak było, żeby z 16 litrów soku, rozcieńczać ponad 20 litrami?
Czy oby na pewno robisz wino?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

cwireq
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 24 wrz 2012, 12:00
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: cwireq »

dzięki za wyjaśnienie z tymi procentami - manowar.
Skąd takie proporcje? Gdzie tak było, żeby z 16 litrów soku, rozcieńczać ponad 20 litrami?
Czy oby na pewno robisz wino?
Chyba mnie nie zrozumiałeś, tak mi się wydaje.
Przerobiłem winogron przez sokowirówkę - otrzymałem sok + resztę - gdzieś na forum poczytałem, żeby tego nie wyrzucać, bo jak się to zaleje wodą to jeszcze się uzyska z tego sok. Więc zalałem 5l wody - po niecałych 2 dniach, odcisnąłem to pieluchą - dało 10,5l.
A samej wody użyłem 2x po 3l.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Moje pierwsze wino gronowe

Post autor: radius »

Kolego, chyba ty, nie bardzo rozumiesz co to jest sok, moszcz, wytłoki, pulpa itd, itd...
cwireq pisze:Więc zalałem 5l wody - po niecałych 2 dniach, odcisnąłem to pieluchą - dało 10,5l.
A samej wody użyłem 2x po 3l.
"samej" wody użyłeś 11 litrów, jeśli umiem dobrze liczyć.
W sumie masz:
- 21 litrów soku
- 11 litrów wody
- 6 kg cukru
Z tych proporcji to już nie robisz dobrego wina ale "alkoholowy napój winogronowy" :) o mocy ok. 10-11% jak cały cukier zostanie przerobiony.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”