Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Repet
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2020, 11:35
Załączniki
Metoda 2,5

Postautor: Repet » piątek, 5 cze 2020, 17:54

Cześć,

Od dłuższego czasu przyglądam się forum i naprawdę szukałem ale nie do końca wiem o co chodzi z tą metodą 2,5?
Czy ona aplikuje się do kolumny ZP?
Jakby ktoś tak łopatologicznie :)

Pozdrawiam,
PIotrek
Repet


Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5136
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: lesgo58 » piątek, 5 cze 2020, 18:38

Jak najbardziej. Ideałem byłoby najpierw wdrożenie sposobu prowadzenia procesu na zimnych palcach jak opisał to kolega aronia w temacie: topic10969.html
A potem kontynuowanie z metodą 2.5.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika

Autor tematu
Repet
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2020, 11:35
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: Repet » sobota, 6 cze 2020, 21:35

No wiec prowadzę proces zgodnie z tym co Aronia.
Dzisiaj np. Serce 2,5 litra temp stabilna 73,5 w kolumnie nie na 10 polce przez pare godzin. Wynik na palcach 96 procent temperatura 20 stopni. Zastanawiam się o co chodzi z tym 2.5?
Repet

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5136
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: lesgo58 » niedziela, 7 cze 2020, 07:25

Czytałeś kompendium?
post80861.html#p80861
Kilka pierwszych postów.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 cze 2020, 08:16 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: Drupi » niedziela, 7 cze 2020, 13:01

Na ZP - kiedyś jak jeszcze miałem, żeby zrobić 2,5 zgodnie z utrzymaniem temperatury, i prawidłowym odbiorem przedgonów to 1/3 urobku bylo odpadem. Jakiekolwiek zmniejszenie odbioru skutkowało jego zatrzymaniem, potem nagłe hluśnięcie z odbioru, piekącego, i niestabilnym strumieniu odbioru. (Grzanie elektryczne, i duży hydrofor.) Na tym to było trudne i mozolne hobby. Ale jeśli taką ilość odpadu się poświęci, to da się zrobić.
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

AAmatorek
50
Posty: 88
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: AAmatorek » czwartek, 17 lut 2022, 19:06

Czy dobrze zrozumialem metodę 2,5?
Metoda 2,5
1) szybki odped w celu zebrania calego alko bez dzielenia frakcji tylko z wywaleniem kilka pierwszych ml
0,5) odebranie przedgonu z wsadu ponad 50%
2) dolanie wody aby wsad miał mniej niż 50% a najlepiej około 20% i destylacja/rejtyfikacja z podziałem na frakcje

Jeżeli mam błędne myślenie to proszę mnie poprawić bo juz głupie od tej wiedzy :p

Awatar użytkownika

kiwitom23
1100
Posty: 1145
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 17 lut 2022, 19:41

Źle zrozumiałeś kolego
1) pełna rektyfikacja i rygorystycznym cięciem przed i pogonu
2) rozcieńczenie urobku do mocy 50% i odebranie przedgonu, jak przy zwykłej rektyfikacji, po czym zatrzymanie procesu
3) ponowna pełna rektyfikacja z ponownym rygorystycznym cięciem frakcji po ostudzeniu wkładu i rozcieńczeniu go do 20%
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lut 2022, 19:42 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: jakis1234 » czwartek, 17 lut 2022, 21:46

3) ponowna pełna rektyfikacja z ponownym rygorystycznym cięciem frakcji po ostudzeniu wkładu i rozcieńczeniu go do 20%

Nie studzę, dolewam ciepłej wody, tak żeby osiągnąć te 20% i jadę z kolejną rektyfikacją.
Oszczędzam czas i energię.
Pozdrawiam z opolskiego.


mirek-swirek
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: mirek-swirek » czwartek, 17 lut 2022, 21:46

Źle zrozumieliscie. :)
1) pełen reżim rektyfikacyjny z kropelkowym odbiorem przedgonu, ale bez płukanki i ostrego cięcia pogonu
2) rozcieńczenie do 55%, długa stabilizacja, kropelkowy odbiór przedgonu, wyłączenie aparatury i odczekanie aż całość spłynie z kolumny do kotła.
3) dolanie ciepłej wody do kotła, żeby uzyskać maksymalne, możliwe rozcieńczenie (zwykle około 20%), rozgrzewanie i długa stabizacja kolumny, kropelkowy odbiór przedgonu, płukanki, serca i ostre cięcie pogonów.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lut 2022, 21:48 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: jakis1234 » czwartek, 17 lut 2022, 21:51

mirek-swirek pisze:Źle zrozumieliscie. :)
1) pełen reżim rektyfikacyjny z kropelkowym odbiorem przedgonu, ale bez płukanki i ostrego cięcia pogonu
2) rozcieńczenie do 55%, długa stabilizacja, kropelkowym odbiór przedgonu, wyłączenie aparatury i odczekanie aż całość spłynie z kolumny do kotła.
3) dolanie ciepłej wody do kotła, żeby uzyskać maksymalne, możliwe rozcieńczenie (zwykle około 20%), rozgrzewanie i długa stabizacja kolumny, kropelkowy odbiór przedgonu, płukanki, serca i ostre cięcie pogonów.

A dlaczego uważasz, że to my źle zrozumieliśmy?
Ty robisz tak, ok, ja robię pełną rektyfikację pierwszą z cięciem zarówno przed jak i pogonów.
Potem odbiór tylko przegonów przy 50% i kolejna pełna rektyfikacja przy 20%.
Mirek, nie uzurpuj sobie prawa do jedynej słusznej opcji ;)
Pozdrawiam z opolskiego.


mirek-swirek
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: mirek-swirek » czwartek, 17 lut 2022, 21:55

Jakis1234 odpisywałem kolegom wcześniej. Zdążyłeś wpisać się chwilę przede mną :)
Są odstępstwa od metody, oczywiście.
Do tego, miałem nadzieję, że ktoś odczyta mój wpis ironicznie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lut 2022, 21:56 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: jakis1234 » czwartek, 17 lut 2022, 21:59

Ok, jasne.
A swoją drogą, dlaczego nie ma Ciebie na imprezie?
Może dasz radę, powinieneś tam być.
Pozdrawiam z opolskiego.


mirek-swirek
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: mirek-swirek » czwartek, 17 lut 2022, 22:07

Na jakiej imprezie? Ja o niczym nie wiem.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 17 lut 2022, 22:08

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


mirek-swirek
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: mirek-swirek » czwartek, 17 lut 2022, 22:16

A nie! Ja to nie ten kaiber jestem.
Na spotkanie piwowarów, to pewnie bym się udał. Ale na spotkanie bimrownikow, to raczej nie.
Mocne alko mnie nie jara. Nalewki robię maks 30%. Wódkę piję tylko z 3-ludźmi na świecie, którzy mieszkają kilka godzin jazdy ode mnie więc "rzadko". Whiskey i brandy popijam w ilościach może po 0,5l na rok, nie więcej niż 100g na raz. Ja nie ten kaliber jestem...
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lut 2022, 22:16 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kiwitom23
1100
Posty: 1145
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: kiwitom23 » piątek, 18 lut 2022, 01:06

mirek-swirek pisze:A nie! Ja to nie ten kaiber jestem.

A co Ty myślisz, że my będziemy chlali od soboty do wtorku? My tam jedziemy się poznać i fajnie spędzić czas we własnym gronie. A tak na marginesie, to brakuje nam piwowarów do konkursu, bo z tego co liczyłem to będzie tylko.... dwóch :o
Dawaj chłopie, nie będziesz żałował, zaręczam.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5136
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: lesgo58 » piątek, 18 lut 2022, 08:16

AAmatorek pisze:Czy dobrze zrozumialem metodę 2,5?
Metoda 2,5
1) szybki odped w celu zebrania calego alko bez dzielenia frakcji tylko z wywaleniem kilka pierwszych ml
0,5) odebranie przedgonu z wsadu ponad 50%
2) dolanie wody aby wsad miał mniej niż 50% a najlepiej około 20% i destylacja/rejtyfikacja z podziałem na frakcje

Jeżeli mam błędne myślenie to proszę mnie poprawić bo juz głupie od tej wiedzy :p


Dlaczego metoda ta nazywa się 2,5?
Bo na cały proces składają się 2 pełne rektyfikacje i pomiędzy jedna tylko "w połowie".
1. Pierwsza destylacja to "odpęd". Praktycznie proces od początku do końca. Można go wykonywać na różne sposoby. Zależy od temperamentu operatora.
2. Teraz będzie "połówka" procesu. Surówkę z odpędu rozcieńczamy do ok. 50%. Gotujemy i odbieramy pieczołowicie przedgon. Po czym kończymy wyłączając grzanie.
3. Druga rektyfikacja. oczyszczoną z przedgonów surówkę rozcieńczamy ponownie. Maksymalnie jak na to pozwoli baniak. U mnie akurat zazwyczaj do 18-20%. To nie apteka. i gdy komuś się wydaży, że rozcieńczył tylko do np.25% bądź nawet aż do ok. 15% to nic wielkiego się nie wydaży. Ważne, żeby przed ponownym odbiorem przedgonów zmienić moc surówki. Po odbiorze przedgonów kontynuujemy z procesem aż do końca.
Taka gwałtowna zmiana mocy wsadu pomaga bardzo na etapie stabilizacji w pozbyciu się "nowych" przedgonów.
Pedanci mający bufor i chcący pozbyć się w sposób prawie perfekcyjny przedgonów mogą pokusić się o dodatkowe "połówki" rektyfikacji.
Już kiedyś o tym pisałem ale jeszcze raz powtórzę:
1. Gotujemy nastaw i odbieramy surówkę. Mając bufor zaczynamy "zabawę" z buforem otwartym. Po wstępnym odbiorze przedgonów zamykamy bufor i po ponownej stabilizacji ponawiamy odbiór przedgonów. Po czym kończymy "odpęd".
2. Rozcienczamy surówkę do ok. 50% i zaczynamy proces mając bufor otwarty. Po stabilizacji i wstępnym odbiorze przedgonów zamykamy bufor i ponawiamy proces. Stabilizujemy i ponownie odbieramy przedgony. Po czym przerywamy proces.
3. Po godzinnym ostygnięciu dolewamy wody aż do pełna. Rozpoczynamy proces od nowa. Najpierw na otwartym buforze. Stabilizuje i odbieramy przedgony. Zamykamy bufor. Ponownie stabilizujemy i odbieramy przedgony. Po czym kontynuujemy rektyfikację aż do szczęśliwego końca. Resztę pętających się gdzieniegdzie :D przedgonów wyłapuje cały czas głowica i bufor nad OLM'em.
Powinniśmy uzyskać "miękki" i delikatny spirytus. Który załapuje się przynajmniej na klasę zwyczajny.
Żeby nie siedzieć cały dzień nad "garami" dzielę cały proces na etapy.
1. Pierwszego dnia gotuję tylko nastawy. Zazwyczaj dwa.
2. Drugiego dnia odbieram tylko przedgony gotując wsady o różnych stężeniach.
3. Trzeciego dnia wykonuję właściwą rektyfikację kończącą całą zabawę.
Można oczywiście etap drugi i trzeci połączyć i wykonać jednego dnia. Ale trzeba zdać sobie sprawę, że nad "garami" posiedzimy prawie cały dzień.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lut 2022, 12:27 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


mirek-swirek
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: mirek-swirek » piątek, 18 lut 2022, 20:16

kiwitom23 pisze:
mirek-swirek pisze:A nie! Ja to nie ten kaiber jestem.

A co Ty myślisz, że my będziemy chlali od soboty do wtorku?

Właściwie, to tak właśnie myślę ;)
Oczywiście żartuje. ;)

Awatar użytkownika

jakis1234
1350
Posty: 1357
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: jakis1234 » piątek, 18 lut 2022, 22:26

To źle myślisz, z nas poważne chłopy i po pijaku nie prowadzimy. Chlanie kończymy w poniedziałek :hahaha:
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lut 2022, 22:27 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Krychu35
50
Posty: 79
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 15:21
Załączniki
Re: Metoda 2,5

Postautor: Krychu35 » sobota, 19 lut 2022, 10:47

mirek-swirek pisze:A nie! Ja to nie ten kaiber jestem...


mirek swirek :witam:
Ja też nie ten kaliber. Jestem na etapie wina nalewki i od pewnego czasu piwo ( i to też z brewkitu :oops: )
Dopiero co zakupiłem PS-a i jeszcze muszę dokupić pare składowych aby pierwszą techniczna przeprowadzić ;)

Ale jade na spotkanie aby porozmawiać zdobyć informacje na właściwy temat :read: a i spróbowanie tego i owego :pije: może ukierunkuje moje kubki smakowe :odlot:
Bo dla mnie w jednym miejscu znajdzie się wielu Mistrzów swojego fachu :love:

Także i ja nieskromnie zapraszam :poklon; a na pewno porozmawiamy choćby o ważeniu piwa :piwo:


Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości