Od dłuższego czasu przyglądam się forum i naprawdę szukałem ale nie do końca wiem o co chodzi z tą metodą 2,5?
Czy ona aplikuje się do kolumny ZP?
Jakby ktoś tak łopatologicznie

Pozdrawiam,
PIotrek
3) ponowna pełna rektyfikacja z ponownym rygorystycznym cięciem frakcji po ostudzeniu wkładu i rozcieńczeniu go do 20%
mirek-swirek pisze:Źle zrozumieliscie.
1) pełen reżim rektyfikacyjny z kropelkowym odbiorem przedgonu, ale bez płukanki i ostrego cięcia pogonu
2) rozcieńczenie do 55%, długa stabilizacja, kropelkowym odbiór przedgonu, wyłączenie aparatury i odczekanie aż całość spłynie z kolumny do kotła.
3) dolanie ciepłej wody do kotła, żeby uzyskać maksymalne, możliwe rozcieńczenie (zwykle około 20%), rozgrzewanie i długa stabizacja kolumny, kropelkowy odbiór przedgonu, płukanki, serca i ostre cięcie pogonów.
mirek-swirek pisze:A nie! Ja to nie ten kaiber jestem.
AAmatorek pisze:Czy dobrze zrozumialem metodę 2,5?
Metoda 2,5
1) szybki odped w celu zebrania calego alko bez dzielenia frakcji tylko z wywaleniem kilka pierwszych ml
0,5) odebranie przedgonu z wsadu ponad 50%
2) dolanie wody aby wsad miał mniej niż 50% a najlepiej około 20% i destylacja/rejtyfikacja z podziałem na frakcje
Jeżeli mam błędne myślenie to proszę mnie poprawić bo juz głupie od tej wiedzy :p
kiwitom23 pisze:mirek-swirek pisze:A nie! Ja to nie ten kaiber jestem.
A co Ty myślisz, że my będziemy chlali od soboty do wtorku?
mirek-swirek pisze:A nie! Ja to nie ten kaiber jestem...
Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości