Jako "martwe" , czy dobrze myślę - to pozostały osad na dnie naczynia.
- czy prawdą jest, że mogą być wykorzystane w następnym nastawie,
jeżeli tak to w jaki sposób ?
Martwe drożdże
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 89
- Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Martwe drożdże
Witam
Tak jest to osad z dna butli.
Jeżeli chodzi o martwe drożdże to już sie nie da ich wykorzystac.
Jeżeli robisz wino ryżowe to ryż można wykorzystać ponownie, natepne wino bedzie mocniejsze i tak z ryż można wykorzystac 3 razy.Ale trzeba go dobrze wypłukac od martwych drożdży i reszty skladnikow.
Pozdrawiam Maro
Tak jest to osad z dna butli.
Jeżeli chodzi o martwe drożdże to już sie nie da ich wykorzystac.
Jeżeli robisz wino ryżowe to ryż można wykorzystać ponownie, natepne wino bedzie mocniejsze i tak z ryż można wykorzystac 3 razy.Ale trzeba go dobrze wypłukac od martwych drożdży i reszty skladnikow.
Pozdrawiam Maro
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Martwe drożdże
No to trochę do poczytania w temacie martwych drożdży daję:
1. Na stronie od postu http://alkohole-domowe.com/forum/post625.html#p625
2. http://alkohole-domowe.com/forum/ponown ... -t349.html
3. http://alkohole-domowe.com/forum/nowy-p ... -t997.html
1. Na stronie od postu http://alkohole-domowe.com/forum/post625.html#p625
2. http://alkohole-domowe.com/forum/ponown ... -t349.html
3. http://alkohole-domowe.com/forum/nowy-p ... -t997.html