Mam kega

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Witam
Kolega ma kega, a ja pomysł co można z nim zrobić. Tzn chciałbym zrobić z tego kega baniaczek do grzania psotki i podłączyć do mniej więcej takiego zestawu: http://allegro.pl/destylator-zestaw-do- ... 72347.html.
Pytanie mam do Was takie, jak najprościej przerobić tego kega żeby można było go podłączyć do aparatury. Tzn myślałem że jak uda mi się rozkręcić kego to coś na to miejsce wkręcić, tylko czy są takie gotowe elementy itp.

Będę wdzięczny za poradę a jeśli już gdzieś kiedyś było o tym pisane to proszę o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Mam kega

Post autor: Wald »

Redukcję musisz zrobić sam, choćby z korka do balonu. Szkło za cienkie (delikatne) i za mały przekrój do kega. Będzie działać, ale bardzo, bardzo wolno. Wykorzystaj oba króćce (dolny i boczny) do zasilania z kega. Odstojnik od razu opuść, szkoda fatygi. Coś na wzór masz tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/co-wyr ... t3691.html , tyle że to inne szkła, na zamówienie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Korek do balonu wytrzyma temperaturę i ciśnienie?? A szkło ma małą średnice??
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Mam kega

Post autor: Wald »

Temperaturę wytrzyma. O jakie ciśnienie pytasz?
Średnica tych szkieł ma 10 mm i jest do garnków, szybkowaru. Po prostu ostrzegam, że trzeba uważać z grzaniem, bo przerzucić z kega jest bardzo łatwo. Albo mały gaz, albo zacznij już szukać regulatora do grzałek.

A nie lepiej wsadzić tam metr grubej rury i zrobić samemu chłodnicę? Koszta będą trochę większe, ale za to wydajność godna naczynia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Lucyferek
30
Posty: 45
Rejestracja: środa, 25 maja 2011, 17:51
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mam kega

Post autor: Lucyferek »

Dokładnie. Jak się postarasz, to metr rury + rura na chłodnicę jakoś strasznie dużo nie wyniosą. Te szkiełka są dobre na doświadczenia do szkoły (mam na myśli wydajność).

podlasiak
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 18 paź 2012, 12:29
Re: Mam kega

Post autor: podlasiak »

Witam. Podłączę się do tematu, bo też zaczynałem z takiego zestawu szklanego i beczki keg 30. Poszukaj na allegro, są specjalne zaciski na beczkę, albo od zaprzyjaźnionego barmana. Jest to zacisk do szybkiego zmieniania beczek w barach, jak kończy się piwo w jednej. Ja taki posiadam i długo też na nim psociłem. On ma dwa wyjścia jeden podłączasz rurką silikonową do szklanego zestawu, a w drugi idealnie pasuje termometr od kotłów CO tarczowy za 12zl. Jak chcesz to ci wyślę foto tego zacisku.
Albo zajrzyj do mojego tematu w dziale pierwsze kroki: http://alkohole-domowe.com/forum/post58999.html#p58999 , tam masz parę fotek mojego nowego sprzętu.Taką rurę w piance z wypełnieniem i z wyjściem na termometr i chłodnice mogę wykonać jeśli chcesz.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2012, 09:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

zigi696
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: zigi696 »

Hej

Miałem taki zestaw póki mi deflegmator nie wypadł z rąk .Chłodnica jest ok, za to deflegmator i odstojnik do bani.Poza tym przez odstojnik będziesz miał większe straty i więcej roboty bo będziesz go musiał opróżniać co 30min. Poza tym jak przy odstojniku odlać pierwszą setkę?
Kup deflegmator z allegro od DAR-WIN, chłodnice też mają. Byłem u nich na miejscu mają 2 rodzaje deflegmatorów:
a'la Vigreux i normalny. Vigreux do połowy wypełniony rurkami. Wyciągam na nim większy o 4 oczka woltaż max ok 87%, odbiór też jest szybszy w stosunku do tego z linka. Tego "normalnego" deflegmatora nie miałem ale widziałem i jest prawie 3x większy od tego z zestawu z linka, poza tym wejście par jest o ok. 2 mm szersze. Przymocuj do jakieś dechy całość bo to szkło, do tego filtr miedziowy i masz zestaw dający ok 0,7l/h. Destylujesz wino 2x, dajesz prażony dąb i po 2 miesiącach masz suuper towar.

pozdrawiam
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!

podlasiak
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 18 paź 2012, 12:29
Re: Mam kega

Post autor: podlasiak »

Obiecane fotki zamknięcia kega.Według mnie najłatwiejszy i najszybszy sposób zamknięcia szczelnie kega.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tranzing
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 20:58
Re: Mam kega

Post autor: tranzing »

Najprościej to nie wiem.
Ja mam przewierconą nakrętkę na 39mm do tego wspawana rura 40mm 90cm, na końcu zimne paluchy podłączone jednym obiegiem z chłodnicą. (nie pytałeś czy to najlepszy sposób! Gdybym robił od nowa po kosztach to jednak rurę dał bym dłuższą, szersza lepsza ale DUŻO droższa )
koniecznie na zakrętkę z kega potrzebujesz uszczelkę ja mam silikonową od jakiegoś gościa z allegro, ale na stronie eurowinu są kawałki silikonowe 20cm x 20cm
Koszt spawania takiej kolumny 100zł. (spawanie w otulinie, odkwaszanie a potem ciśnieniówka) do tego dolicz druciki z ss na wypełnienie.
W miarę prosto :pije:
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Strasznie to skomplikowane - aż się boję!!!
Mówicie że ten sprzęcik z linka nie wyrobi?? Tzn że nie zdąży schłodzić czy co?? Zawsze mi się marzyło żeby sobie tak siedzieć i patrzeć na szklane rurki jak fajnie się skrapla i kapie dobroć.
A może ktoś ma coś zbędnego albo jest w stanie coś zrobić po kosztach, coś co bym mógł wykorzystać w zestawie z kegiem.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Tak sobie myślę, z tego co piszecie że najprościej było by do kega zamontować korek do balonu np taki: http://allegro.pl/korek-do-balonu-41mm- ... 87177.html do tego bezpośrednio deflegmator np taki: http://allegro.pl/deflegmator-destylato ... 29102.html potem podłączyć wężykiem silikonowym chłodnicę np http://allegro.pl/destylator-szklany-sk ... 81362.html i cieszyć się z dobroci natury??
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Mam kega

Post autor: Emiel Regis »

Dobrze myślisz. Tak będzie najprościej.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Najprościej, ale czy dobrze??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mam kega

Post autor: radius »

Dobrze, tylko taki miniaturowy deflegmator na kegu będzie cię tylko wku...rzał.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Ale raczej nie znajdę większego tego typu deflegmatora??

Jakie parametry powinny mi z takiego zestawu wyjść?? I jak to czasowo rozegrać tzn ile w jakim czasie powinny ukapać??

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Jeszcze mi jedna myśl przychodzi do głowy, tzn żeby zamiast tego szklanego deflegmatora zamontować bezpośrednio na kegu metrowy kawałek rury miedzianej fi 28 np http://allegro.pl/rura-miedziana-28-mie ... 19803.html wypchanej zmywakami z nierdzewki np. http://allegro.pl/anna-zaradna-zmywaki- ... 04156.html i to połączyć z chłodniczką

I jeszcze jedno, czy do takiego sprzętu z deflegmatorem szklanym czy też miedzianym potrzebny jest termometr?? Wszystko będzie grzane na gazie. Jeśli potrzebny to jaki i gdzie go najlepiej zamontować??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mam kega

Post autor: radius »

No i zaczynasz dochodzić do konkretów :ok: Proponuję jednak rurkę co najmniej fi 35 a najlepiej fi 42. Taki deflegmator będzie już miał odpowiednią wydajność a i połączyć go z kegiem będzie łatwiej. Wystarczy nypel z gwintem pasującym do kega.
Termometr przyda się w kegu lub na wlocie deflegmatora. Dzięki niemu będziesz wiedział ile jeszcze dobroci masz w nastawie.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Nypel to chyba taki: http://allegro.pl/fitting-beczka-nypel- ... 87350.html Tylko jak to zmontować?? Spawać?? Lutować??

Jeśli rura będzie miedziana to wystarczą zmywaki czy trochę sprężynek miedzianych też musi być??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mam kega

Post autor: radius »

Do tego fittingu nie przyspawasz miedzianej rury. Zobacz tu http://alkohole-domowe.com/forum/post50122.html#p50122
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Jak myślicie, jakie efekty powinny być z takiego sprzętu??
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Mam kega

Post autor: Emiel Regis »

@Durik Jesteś na forum już sporo czasu a zadajesz pytania, na które co chwila przewijają się odpowiedzi, i za które każdy nowy użytkownik zostałby natychmiast odesłany :czytaj:
Nie bardzo to rozumiem.
Masz tu na zachętę i nie grzesz więcej ;)
http://alkohole-domowe.com/forum/polacz ... nie%20kega
http://alkohole-domowe.com/forum/dostos ... bo%20still
http://alkohole-domowe.com/forum/pot-tu ... ot%20turbo
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Wiem wiem, ale wole się dwa razy dopytać jak raz pobłądzić.....

Jeszcze pytanko ta rura to lepsza kwasówka czy jednak miedziana??

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Czytam i czytam i czytam i czasem wydaje mi się że zamiast więcej wiedzieć to ja coraz mniej wiem, albo coraz więcej mam pytań.

Czytam o tych urządzeniach i głupieje. Powiedzcie mi proszę (może po raz setny) mój planowany sprzęt czyli keg 50 + rura miedziana 100-120 wypełniona zmywakami z lidla + może sprężynki miedziane to połączone z 45 cm chłodniczką szklaną czyli klasyczny Pot-Still.
Z lektury wynika że to dobry sprzęcik do smakówek, owocówek itp. A jak się ma sprawa z cukrówkami??
Czy to się nie nadaje??
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Mam kega

Post autor: lesgo58 »

Jak sam wspomniałeś jest to sprzęt typu Pot-Still.
Wykonany w sposób, który podałeś jest trochę bardziej wypasiony w porównaniu z klasycznymi.
Kolumna, która w Twoim przypadku wypełniona zmywakami robi za deflegmator posiada w przybliżeniu ok.15-20 półek ( w zależności od ubicia). Tak, że cukrówki też możesz pędzić.
Nie otrzymasz spirytusu klasy lux, ale przy dobrze prowadzonej destylacji ( duża uwaga na moc jaką będziesz używał do grzania ) spirytus nawet o mocy 92-95% jest do osiągnięcia.
W każdym bądź razie każdy destylat, otrzymany na tym sprzęcie będzie dobrym już po jednym przebiegu.
Tylko,że cukrówka na pot-still'u - to tylko cukrówka - niewiele odbiega od pospolitego bimbru.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2012, 05:58 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Tzn że na pot-still'u każda cukrówka będzie waliła tanim bimbrem??

Zmywaki mają być ubite??? Jak to wyliczyć ile ma ich wejść na np metr rury 50 ??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mam kega

Post autor: radius »

Może nie "waliła", ale posmak będzie, a jaki intensywny to zależeć będzie od operatora i jego umiejętności :ok: O zmywakach było już pisane tysiące razy. Ok. 260 g/litr pojemności kolumny. Zmywak z Lidla waży 20 g. Resztę sobie policz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Mam kega

Post autor: lesgo58 »

Durik pisze:Tzn że na pot-still'u każda cukrówka będzie waliła tanim bimbrem??...
To nie tak dosłownie.
Każdy trunek otrzymany na pot-still'u charakteryzuje się swoistym aromatem i smakiem.
Wszystko zależy od rodzaju nastawu albo zacieru, który użyjesz do gotowania.
I to jest jeden z czynników wpływających na walory organoleptyczne.
Jednak najważniejszym jest praca operatora.
Bo i ze zwykłej cukrówki można otrzymać dobry gatunkowo trunek, który w niczym nie będzie przypominać pospolitych "bimbrów" pędzonych byle jak, byle gdzie i z byle czego.
Masz dobry sprzęt - tylko musisz się jeszcze zaopatrzyć w kilka rzeczy - cierpliwość, praktykę i doświadczenie.
Tak, że do roboty. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mam kega

Post autor: Durik »

Kolega lesgo58 zaszczepił we mnie nutkę optymizmu.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”