Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
Witam, na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Z tym hobby moja przygoda się dopiero zaczyna, no i jestem już po drugiej rektyfikacji na nowym sprzęcie który zakupiłem niedawno i napotkałem się na następujący problem. Wczoraj rektyfikowałem nastaw 12 litrów - 2kg cukru no i teoretycznie powinienem z tego wyciągnąć około 1 litra czystego spirytusu, a wyszło mi tylko ok. 0.5 litra bezwonnego spirytusu o mocy powyżej 96%
Sprzęt jaki mam to:
zbiornik z płaszczem 70l - 2 grzałki ( 2kw i 2.5kw)
katalizator ze sprężynkami miedzianymi
rura zasypowa 60cm z portem 10p zasypane sprężynkami henitom
kolumna 4 - półkowa
moduł olm
głowica Nixon z jeziorkiem 150ml
wszystko na TC 63.5
Proces jaki prowadziłem to:
rozgrzanie zbiornika do ok. 85 stopni na 2-ch grzankach, gdy temperaturę 85 stopni zbiornik osiągnął odłączyłem grzałkę 2.5kw i włączyłem chłodzenie woda na głowicy
zaworki zakręcone na głowicy i olm - stabilizacja ok. 45 minut
temperatura na 10p 75.14 stopni
po 45 minutach zrzut 150 ml przedgonów z głowicy
kolejna stabilizacja około 20 minut i odbiór z modułu OLM serca z prędkością około 25ml/ minutę
gdy odebrałem jakieś 450ml serca temperatura w zbiorniku osiągnęła około 98-99 stopni, po czym już musiałem zmniejszać prędkość odbioru na OLM żeby otrzymać temperaturę na 10p, po odebraniu około 500ml serca temperatura w z zbiorniku już była bliska 100 stopni i temperatura nawet przy bardzo wolnym odbiorze zaczęła stopniowo rosnąć na 10p
Moje pytanie to czy przyczyną tego, że odebrałem tak mało serca mogło być to, że jak na taka dużą pojemność zbiornika jak i szerokość kolumny było za mało wsadu w zbiorniku stąd takie straty, czy może zrobiłem gdzieś błędy w procesie rektyfikacji?
BLG końcowe nastawu poniżej 0, nastaw z 2kg cukru, wody, drożdży moskow style. Fermentacja trwała ponad 2 tygodnie i się wyklarowało samo.
Dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Pisz staranniej - MANOWAR
Z tym hobby moja przygoda się dopiero zaczyna, no i jestem już po drugiej rektyfikacji na nowym sprzęcie który zakupiłem niedawno i napotkałem się na następujący problem. Wczoraj rektyfikowałem nastaw 12 litrów - 2kg cukru no i teoretycznie powinienem z tego wyciągnąć około 1 litra czystego spirytusu, a wyszło mi tylko ok. 0.5 litra bezwonnego spirytusu o mocy powyżej 96%
Sprzęt jaki mam to:
zbiornik z płaszczem 70l - 2 grzałki ( 2kw i 2.5kw)
katalizator ze sprężynkami miedzianymi
rura zasypowa 60cm z portem 10p zasypane sprężynkami henitom
kolumna 4 - półkowa
moduł olm
głowica Nixon z jeziorkiem 150ml
wszystko na TC 63.5
Proces jaki prowadziłem to:
rozgrzanie zbiornika do ok. 85 stopni na 2-ch grzankach, gdy temperaturę 85 stopni zbiornik osiągnął odłączyłem grzałkę 2.5kw i włączyłem chłodzenie woda na głowicy
zaworki zakręcone na głowicy i olm - stabilizacja ok. 45 minut
temperatura na 10p 75.14 stopni
po 45 minutach zrzut 150 ml przedgonów z głowicy
kolejna stabilizacja około 20 minut i odbiór z modułu OLM serca z prędkością około 25ml/ minutę
gdy odebrałem jakieś 450ml serca temperatura w zbiorniku osiągnęła około 98-99 stopni, po czym już musiałem zmniejszać prędkość odbioru na OLM żeby otrzymać temperaturę na 10p, po odebraniu około 500ml serca temperatura w z zbiorniku już była bliska 100 stopni i temperatura nawet przy bardzo wolnym odbiorze zaczęła stopniowo rosnąć na 10p
Moje pytanie to czy przyczyną tego, że odebrałem tak mało serca mogło być to, że jak na taka dużą pojemność zbiornika jak i szerokość kolumny było za mało wsadu w zbiorniku stąd takie straty, czy może zrobiłem gdzieś błędy w procesie rektyfikacji?
BLG końcowe nastawu poniżej 0, nastaw z 2kg cukru, wody, drożdży moskow style. Fermentacja trwała ponad 2 tygodnie i się wyklarowało samo.
Dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 gru 2023, 20:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Kolejną rzeczą to to, że samochód na rezerwie czy nie będzie miał praktycznie takie samo spalanie w przeliczeniu na przejechany kilometr.
W moim przypadku wydajność była dużo mniejsza gdyż teoretycznie z jednego kilograma cukru, średnio z tego co czytam uzyskuje się około 500 ml spirytusu, w moim przypadku było to około 250 ml
Grzałka by się nie oderwała gdyż zbiornik z płaszczem
Kolejną rzeczą to to, że samochód na rezerwie czy nie będzie miał praktycznie takie samo spalanie w przeliczeniu na przejechany kilometr.
W moim przypadku wydajność była dużo mniejsza gdyż teoretycznie z jednego kilograma cukru, średnio z tego co czytam uzyskuje się około 500 ml spirytusu, w moim przypadku było to około 250 ml
Tak właśnie myślałem, ale nie byłem pewny. Dzięki za rozjaśnienie moich wątpliwości. Następnym razem wleje 60 litrów nastawu
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 gru 2023, 23:25 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
No właśnie szkoda by było marnować potencjał maszyny, a z drugiej strony spirytus na cukrówce to bardzo uniwersalna i tania baza do różnych wódek smakowych, nalewek itd. W szczególności mieszkając tak jak w moim przypadku w kraju (Irlandia) w którym jest trudny dostęp do tanich i dobrych jakościowo surowców
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
https://allegro.pl/listing?string=beczk ... ermentacji.
60L wody. 17kg cukru. Grzybki. I masz pełny wsad.
60L wody. 17kg cukru. Grzybki. I masz pełny wsad.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 224
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Kupiłeś samochód terenowy i będziesz nim dojeżdżać do pracy na autostradzie na pewno da się ale po pierwsze się samochód marnuje a po drugie samochodem miejskim (kolumna zasypowa) miał byś lepszy efekt
Tylko jak chciałeś robić spirytus to po co kupiłeś maszynę do robienia smakówek i zbóż, na tej maszynie nie dostaniesz idealnie czystego spirytusu a szczególnie jak robisz z cukru taki będziesz musiał mieć.Barthezonek pisze: ↑czwartek, 28 gru 2023, 23:37
No właśnie szkoda by było marnować potencjał maszyny, a z drugiej strony spirytus na cukrówce to bardzo uniwersalna i tania baza do różnych wódek smakowych, nalewek itd. W szczególności mieszkając tak jak w moim przypadku w kraju (Irlandia) w którym jest trudny dostęp do tanich i dobrych jakościowo surowców
Kupiłeś samochód terenowy i będziesz nim dojeżdżać do pracy na autostradzie na pewno da się ale po pierwsze się samochód marnuje a po drugie samochodem miejskim (kolumna zasypowa) miał byś lepszy efekt
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Zauważ że mam 60cm kolumny zasypowej i nad nią kolumnę półkową. Porównując do samochodu to bym powiedział że to jest bardziej SUV, nadaje się na normalną drogę jak i lekki teren.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 13:10 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Nie musi być ale czym wyższa to szybciej przerabiająBarthezonek pisze: ↑piątek, 29 gru 2023, 15:51 jedynie chyba przy fermentacji z koji temperatura musi być około 30 stopni?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Po co? Temperaturę masz dobrą. A sam nastaw podniesie ci temperaturę. Do optymalnego poziomu.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 18:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2609
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
U nasz powszechnie stosuje się grzałki akwarystyczne, takie jakich ja używam mają stałą nastawę 25C, ale są też z regulacją dające możliwość ustawienia temperatury zwykle w zakresie 18-32C. Te tańsze z mechanicznymi termostatami lepiej wsadzić w jakąś osłonkę typu butelka PET po napoju wypełniona wodą. Ja tych swoich z elektronicznym termostatem używam bez zbędnych ceregieli nawet w czymś nieco bardziej gęstym.Barthezonek pisze: ↑piątek, 29 gru 2023, 16:32 Jako to uzyskać, jakieś opaski/przewody grzewcze się stosuje?
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 18:31 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
- Podziękował: 7 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 2613
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Nie chcę negować kolegów kochających koi, ale ja spróbowałem raz i dałem sobie spokój.
Zabawy z zacieraniem jest więcej, ale moim zdaniem. wyniki lepsze.
Masz płaszcz, więc pobaw się skrobią i zbożami. Zobaczysz, że to zupełnie coś innego, niż cukier.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Zabawy z zacieraniem jest więcej, ale moim zdaniem. wyniki lepsze.
Masz płaszcz, więc pobaw się skrobią i zbożami. Zobaczysz, że to zupełnie coś innego, niż cukier.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2609
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Wytrzeźwiej, rozmawiamy o koji, które są ciepłolubne i lepiej żeby temperatura była bliżej 30 niż 20.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2613
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Skrobia ziemniaczana, łatwa w obróbce, efekty bardzo fajne. Tylko, że Koji nie przerobi skrobi ziemniaczanej, musisz zatrzeć tradycyjnie.Barthezonek pisze: ↑piątek, 29 gru 2023, 18:30 10 dni to szybko, w takim razi kupię pas podgrzewający i myślę że utrzymam wtedy temperaturę. Z czego na początek polecacie zrobić nastaw z jakiej mąki?
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 20:43 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Koji podniosą temperaturę przez pierwsze 2-3dni pózniej zwalniają i niestety temperatura też.
Tak że nie wypowiadaj się gdy nie pracowałeś na koji.
I znowu piszesz głupoty No ale tak to jest gdy ma się wiedzę teoretyczną a 0 praktyki.
Koji podniosą temperaturę przez pierwsze 2-3dni pózniej zwalniają i niestety temperatura też.
Tak że nie wypowiadaj się gdy nie pracowałeś na koji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 7361
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
@rozrywek, ogarnij się w końcu...
↓
Barthezonek pisze: ↑piątek, 29 gru 2023, 15:51 Chyba będę musiał następnym razem spróbować z koji tymbardziej że to łatwiejszy proces od zacierania
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Kolego autorze tematu. 500ml to jest całkiem przyzwoity wynik. To jest dobry poziom. Ponieważ są przedgony i ogony. A teoretyczne wyliczenia uzysku dotyczą surówki. Nie produktu finalnego. Także pół litra to jest normalny wynik.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 gru 2023, 23:49 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 7361
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
Qrwa, rozrywek, chyba zacznę wywalać twoje posty, bo przeinaczanie faktów i pisanie nie na temat, weszło ci w krew tak, jak koalakowi z innego forum
Autor tematu napisał;
Autor tematu napisał;
a ty pierdyknąłeś ni z gruchy, ni z pietruchy;Barthezonek pisze: ↑czwartek, 28 gru 2023, 18:16 Wczoraj rektyfikowałem nastaw 12 litrów - 2kg cukru no i teoretycznie powinienem z tego wyciągnąć około 1 litra czystego spirytusu, a wyszło mi tylko ok. 0.5 litra bezwonnego spirytusu o mocy powyżej 96%
Każdy kolejny twój post, bez sensu i nie na temat, wywalę bez litości
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 10:08 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml
@nemeto
12 litrów nastawu. W tym 2kg cukru. Daje to ok 16Blg.
Połączyłem kropki za ciebie.
Ile poszło do butelki a ile spłynęło z powrotem do kotła?. Tak. Powinien uzyskać dwa razy więcej. Wiem. Przeanalizuj jak kolega przeprowadził proces to się szybko wyjaśni.
12 litrów nastawu. W tym 2kg cukru. Daje to ok 16Blg.
Połączyłem kropki za ciebie.
Ile poszło do butelki a ile spłynęło z powrotem do kotła?. Tak. Powinien uzyskać dwa razy więcej. Wiem. Przeanalizuj jak kolega przeprowadził proces to się szybko wyjaśni.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............