Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy

Post autor: Barthezonek »

Witam, na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Z tym hobby moja przygoda się dopiero zaczyna, no i jestem już po drugiej rektyfikacji na nowym sprzęcie który zakupiłem niedawno i napotkałem się na następujący problem. Wczoraj rektyfikowałem nastaw 12 litrów - 2kg cukru no i teoretycznie powinienem z tego wyciągnąć około 1 litra czystego spirytusu, a wyszło mi tylko ok. 0.5 litra bezwonnego spirytusu o mocy powyżej 96%

Sprzęt jaki mam to:

zbiornik z płaszczem 70l - 2 grzałki ( 2kw i 2.5kw)
katalizator ze sprężynkami miedzianymi
rura zasypowa 60cm z portem 10p zasypane sprężynkami henitom
kolumna 4 - półkowa
moduł olm
głowica Nixon z jeziorkiem 150ml
wszystko na TC 63.5

Proces jaki prowadziłem to:

rozgrzanie zbiornika do ok. 85 stopni na 2-ch grzankach, gdy temperaturę 85 stopni zbiornik osiągnął odłączyłem grzałkę 2.5kw i włączyłem chłodzenie woda na głowicy
zaworki zakręcone na głowicy i olm - stabilizacja ok. 45 minut
temperatura na 10p 75.14 stopni
po 45 minutach zrzut 150 ml przedgonów z głowicy
kolejna stabilizacja około 20 minut i odbiór z modułu OLM serca z prędkością około 25ml/ minutę

gdy odebrałem jakieś 450ml serca temperatura w zbiorniku osiągnęła około 98-99 stopni, po czym już musiałem zmniejszać prędkość odbioru na OLM żeby otrzymać temperaturę na 10p, po odebraniu około 500ml serca temperatura w z zbiorniku już była bliska 100 stopni i temperatura nawet przy bardzo wolnym odbiorze zaczęła stopniowo rosnąć na 10p

Moje pytanie to czy przyczyną tego, że odebrałem tak mało serca mogło być to, że jak na taka dużą pojemność zbiornika jak i szerokość kolumny było za mało wsadu w zbiorniku stąd takie straty, czy może zrobiłem gdzieś błędy w procesie rektyfikacji?

BLG końcowe nastawu poniżej 0, nastaw z 2kg cukru, wody, drożdży moskow style. Fermentacja trwała ponad 2 tygodnie i się wyklarowało samo.

Dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam

Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 gru 2023, 20:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2613
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: jakis1234 »

Do zbiornika 70 litrów 12 litrów nastawu i 2 kg cukru?
Toż większość została w kolumnie. Jak na takie warunki to i tak masz niezły wynik.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: kleryk88 »

miałeś rezerwę w zbiorniku i sie zdziwiłeś że przejechałeś tylko 15km, masz szczęście ze ci grzałki się nie odkryły zalej ten zbiornik 60l cukrówki i jazda

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Barthezonek »

kleryk88 pisze: czwartek, 28 gru 2023, 22:03 miałeś rezerwę w zbiorniku i sie zdziwiłeś że przejechałeś tylko 15km, masz szczęście ze ci grzałki się nie odkryły zalej ten zbiornik 60l cukrówki i jazda
Grzałka by się nie oderwała gdyż zbiornik z płaszczem
Kolejną rzeczą to to, że samochód na rezerwie czy nie będzie miał praktycznie takie samo spalanie w przeliczeniu na przejechany kilometr.

W moim przypadku wydajność była dużo mniejsza gdyż teoretycznie z jednego kilograma cukru, średnio z tego co czytam uzyskuje się około 500 ml spirytusu, w moim przypadku było to około 250 ml

jakis1234 pisze: czwartek, 28 gru 2023, 21:31 Do zbiornika 70 litrów 12 litrów nastawu i 2 kg cukru?
Toż większość została w kolumnie. Jak na takie warunki to i tak masz niezły wynik.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Tak właśnie myślałem, ale nie byłem pewny. Dzięki za rozjaśnienie moich wątpliwości. Następnym razem wleje 60 litrów nastawu
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 gru 2023, 23:25 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: kleryk88 »

poćwicz na cukrze i pomyśl o jakimś bardziej wyrafinowanym surowcu, bo troche marnujesz potencjał twojej maszyny

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Barthezonek »

kleryk88 pisze: czwartek, 28 gru 2023, 22:21 poćwicz na cukrze i pomyśl o jakimś bardziej wyrafinowanym surowcu, bo troche marnujesz potencjał twojej maszyny
No właśnie szkoda by było marnować potencjał maszyny, a z drugiej strony spirytus na cukrówce to bardzo uniwersalna i tania baza do różnych wódek smakowych, nalewek itd. W szczególności mieszkając tak jak w moim przypadku w kraju (Irlandia) w którym jest trudny dostęp do tanich i dobrych jakościowo surowców

użytkownik usunięty
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziwnie mały ten nastaw stworzyłeś. Więc nie oczekuj wyników.... Pozdrawiam
Awatar użytkownika

aras.aras
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: aras.aras »

Panie bak lej do pełna bo ledwo się kolumna ustabilizuje to w zbiorniku sama woda zostanie :lol:
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rozrywek »

https://allegro.pl/listing?string=beczk ... ermentacji.
60L wody. 17kg cukru. Grzybki. I masz pełny wsad.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: kleryk88 »

Barthezonek pisze: czwartek, 28 gru 2023, 23:37

No właśnie szkoda by było marnować potencjał maszyny, a z drugiej strony spirytus na cukrówce to bardzo uniwersalna i tania baza do różnych wódek smakowych, nalewek itd. W szczególności mieszkając tak jak w moim przypadku w kraju (Irlandia) w którym jest trudny dostęp do tanich i dobrych jakościowo surowców
Tylko jak chciałeś robić spirytus to po co kupiłeś maszynę do robienia smakówek i zbóż, na tej maszynie nie dostaniesz idealnie czystego spirytusu a szczególnie jak robisz z cukru taki będziesz musiał mieć.
Kupiłeś samochód terenowy i będziesz nim dojeżdżać do pracy na autostradzie na pewno da się ale po pierwsze się samochód marnuje a po drugie samochodem miejskim (kolumna zasypowa) miał byś lepszy efekt

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Barthezonek »

Zauważ że mam 60cm kolumny zasypowej i nad nią kolumnę półkową. Porównując do samochodu to bym powiedział że to jest bardziej SUV, nadaje się na normalną drogę jak i lekki teren.

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 13:10 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: kleryk88 »

Fakt nie zauważyłem tego co nie zmienia faktu byś pomyślał o jakiś lepszym surowcu kup sobie Koji jak nie chcesz zacierać i poeksperymentuj z mąkami ;)

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Barthezonek »

Chyba będę musiał następnym razem spróbować z koji tymbardziej że to łatwiejszy proces od zacierania, jedynie chyba przy fermentacji z koji temperatura musi być około 30 stopni?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2938
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Góral bagienny »

Barthezonek pisze: piątek, 29 gru 2023, 15:51 jedynie chyba przy fermentacji z koji temperatura musi być około 30 stopni?
Nie musi być ale czym wyższa to szybciej przerabiają :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Barthezonek »

Myślisz że jak mam w domu 21 stopni to da radę przerobić czy raczej bym musiał zbiorniki dogrzewać?
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: kleryk88 »

no by się przydało 30 stopni to taka idealna temp

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Barthezonek »

Jako to uzyskać, jakieś opaski/przewody grzewcze się stosuje?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rozrywek »

Po co? Temperaturę masz dobrą. A sam nastaw podniesie ci temperaturę. Do optymalnego poziomu.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 18:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3866
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Doody »

Wystarczy Ci te 21 stopni. Dodaj drożdże w wyższej temperaturze np. 30-32 stopnie, a potem utrzymuj w domu to 21. Samo ciepło fermentacji spowoduje podniesienie się temp. zacieru.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: kleryk88 »

pod koniec strasznie zwolni jak utrzymasz temp 30 stopni to masz max 10 dni i przerobione

rastro
2500
Posty: 2609
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rastro »

Barthezonek pisze: piątek, 29 gru 2023, 16:32 Jako to uzyskać, jakieś opaski/przewody grzewcze się stosuje?
U nasz powszechnie stosuje się grzałki akwarystyczne, takie jakich ja używam mają stałą nastawę 25C, ale są też z regulacją dające możliwość ustawienia temperatury zwykle w zakresie 18-32C. Te tańsze z mechanicznymi termostatami lepiej wsadzić w jakąś osłonkę typu butelka PET po napoju wypełniona wodą. Ja tych swoich z elektronicznym termostatem używam bez zbędnych ceregieli nawet w czymś nieco bardziej gęstym.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 18:31 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
Barthezonek
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 28 gru 2023, 14:53
Podziękował: 7 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Barthezonek »

10 dni to szybko, w takim razi kupię pas podgrzewający i myślę że utrzymam wtedy temperaturę. Z czego na początek polecacie zrobić nastaw z jakiej mąki?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rozrywek »

@rastro
Co ty chrzanisz?. Ja używałem takich grzałek jak miałem w piwnicy 10⁰ Celsjusza. A on ma idealne warunki.
Co tu dogrzewać jeszcze?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2613
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: jakis1234 »

Nie chcę negować kolegów kochających koi, ale ja spróbowałem raz i dałem sobie spokój.
Zabawy z zacieraniem jest więcej, ale moim zdaniem. wyniki lepsze.
Masz płaszcz, więc pobaw się skrobią i zbożami. Zobaczysz, że to zupełnie coś innego, niż cukier.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: marian.naworski »

Nie wiem jak u was Koi , ale u mnie odpuściłem temat bo mam wrażenie że destylat smakuje całkiem inaczej niż zatarty tradycyjnie.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: kleryk88 »

Zależy do czego będziesz używać produkt końcowy jeżeli robisz z mąki która kosztuje 1,2zł to walisz koji potem dwa razy rektyfikacja i masz fajną tanią bazę na pewno lepszą niż cukier ;)

rastro
2500
Posty: 2609
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rastro »

rozrywek pisze: piątek, 29 gru 2023, 19:10 @rastro
Co ty chrzanisz?. Ja używałem takich grzałek jak miałem w piwnicy 10⁰ Celsjusza. A on ma idealne warunki.
Co tu dogrzewać jeszcze?
Wytrzeźwiej, rozmawiamy o koji, które są ciepłolubne i lepiej żeby temperatura była bliżej 30 niż 20.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2613
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: jakis1234 »

Barthezonek pisze: piątek, 29 gru 2023, 18:30 10 dni to szybko, w takim razi kupię pas podgrzewający i myślę że utrzymam wtedy temperaturę. Z czego na początek polecacie zrobić nastaw z jakiej mąki?
Skrobia ziemniaczana, łatwa w obróbce, efekty bardzo fajne. Tylko, że Koji nie przerobi skrobi ziemniaczanej, musisz zatrzeć tradycyjnie.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 20:43 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2938
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: Góral bagienny »

rozrywek pisze: piątek, 29 gru 2023, 17:14 A sam nastaw podniesie ci temperaturę.
I znowu piszesz głupoty :angry: No ale tak to jest gdy ma się wiedzę teoretyczną a 0 praktyki.
Koji podniosą temperaturę przez pierwsze 2-3dni pózniej zwalniają i niestety temperatura też.
Tak że nie wypowiadaj się gdy nie pracowałeś na koji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: prolog1975 »

No i zajebiście tak trzymaj 0.5l też się można upić.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7361
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: radius »

rozrywek pisze: sobota, 30 gru 2023, 14:18 Co mają Koi do cukru?
@rozrywek, ogarnij się w końcu... :twisted:
kleryk88 pisze: piątek, 29 gru 2023, 13:32 kup sobie Koji jak nie chcesz zacierać i poeksperymentuj z mąkami
Barthezonek pisze: piątek, 29 gru 2023, 15:51 Chyba będę musiał następnym razem spróbować z koji tymbardziej że to łatwiejszy proces od zacierania
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rozrywek »

Kolego autorze tematu. 500ml to jest całkiem przyzwoity wynik. To jest dobry poziom. Ponieważ są przedgony i ogony. A teoretyczne wyliczenia uzysku dotyczą surówki. Nie produktu finalnego. Także pół litra to jest normalny wynik.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 gru 2023, 23:49 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7361
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: radius »

Qrwa, rozrywek, chyba zacznę wywalać twoje posty, bo przeinaczanie faktów i pisanie nie na temat, weszło ci w krew tak, jak koalakowi z innego forum :bardzo_zly:
Autor tematu napisał;
Barthezonek pisze: czwartek, 28 gru 2023, 18:16 Wczoraj rektyfikowałem nastaw 12 litrów - 2kg cukru no i teoretycznie powinienem z tego wyciągnąć około 1 litra czystego spirytusu, a wyszło mi tylko ok. 0.5 litra bezwonnego spirytusu o mocy powyżej 96%
a ty pierdyknąłeś ni z gruchy, ni z pietruchy;
rozrywek pisze: sobota, 30 gru 2023, 23:30 Kolego autorze tematu. 500ml to jest całkiem przyzwoity wynik. To jest dobry poziom.
:hammer: Każdy kolejny twój post, bez sensu i nie na temat, wywalę bez litości :twisted:
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 10:08 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rozrywek »

@radius
Zanim się bez powodu wkurzysz. Podaj Blg tegoż nastawu. Ile wynosiło?. Ja już policzyłem. Mizerne to to.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2613
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: jakis1234 »

Adam, kolega rektyfikował na kolumnie 2 kg cukru!
Co i po co tutaj liczyć?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: nemeto »

@rozrywek
A co mają wspólnego Twoje wyliczenia blog nastawu do podanego uzysku i Twojego stwierdzenia, że to dobry wynik.
Wytłumacz mi, bo niestety nie umiem w tym przypadku "połączyć kropek".
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mala wydajność - 2k cukru, odbiór tylko 500ml

Post autor: rozrywek »

@nemeto
12 litrów nastawu. W tym 2kg cukru. Daje to ok 16Blg.
Połączyłem kropki za ciebie. :D
Ile poszło do butelki a ile spłynęło z powrotem do kotła?. Tak. Powinien uzyskać dwa razy więcej. Wiem. Przeanalizuj jak kolega przeprowadził proces to się szybko wyjaśni.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”