Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

boxer1981228
1000
Posty: 1035
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 263 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy

Post autor: boxer1981228 »

Właśnie wróciłem z pracy i zrobiłem kilka testów.

1) Cukromierz skala - 5 do 35 od starowara na wodzie o temp. 20 C pokazuje zero. Ale już jak rozpuściłem w dokładnie 1 litrze wody 100 gr cukru (odmierzone wagą z dokładnością 0,1 gr.) cukromierz pokazuje 9 BLG. Pomiar przy temp. cieczy 20 C.

2) Alkoholomierz skala 0-100 % na wodzie o temp. 20 C pokazuje gdzieś między 4-5 %, niestety nie mam sklepowej wódki żeby sprawdzić w większych stężeniach.

Czyli co oba do wymiany? Jakie polecicie kupić żeby być pewnym że będą pokazywać dokładnie? Te z Gomaru są dobre?
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: HomoChemicus »

Cukromierz działa prawidłowo. Zrobiłeś mieszaninę o 9,09°Blg, a pokazało 9°Blg.
Co do alkoholomierza, to one często mają odchyły przy małych %. Najlepiej byłoby sprawdzić na sklepowej wódce i spirycie.
Sprzęt gomaru jest bardzo dobry.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Lootzek »

Nie pozostaje Ci nic innego jak przepuścić wszystkie partie, najlepiej najpierw stripping do zera, potem drugi raz z cięciem frakcji, dundru użyć do kolejnego nastawu i zobaczyć co będzie :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7350
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: radius »

HomoChemicus pisze: Zrobiłeś mieszaninę o 9,09°Blg, a pokazało 9°Blg.
@ boxer1981228, a gdybyś zastanawiał się skąd taki wynik u HomoChemikus to wiedz, że miałeś 1,1 kg mieszaniny, a Blg oblicza się z zawartości cukru w 1 kg mieszaniny.
0,1:1,1=0,0909x100% = 9,09
Proste, prawda :?: :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: łmarko »

Przeprowadziłem z dwóch zacierów ŁKZWJ po 5 pędów i mogę powiedzieć, że z pierwszego pędu nigdy nie miałem więcej jak ok. 1,2 l. Zacier zrobiony 4kg cukru, 4kg kukurydzy, drożdże gorzelnicze, 20l wody. Dopiero następne dawały większy uzysk ok. 1,9l + odpady. Blg był różny, końcowy od 2 do -3, gdy przestał pracować. Zauważyłem, że po skończeniu bąbelkowania, należy zostawić jeszcze na 2-3 dni, jak się wszystko uspokoi. Zacier nie syczy. Nie zawsze cukier zostaje przerobiony przy + blg, chociaż już nie pracował 2 dni. Zrobiłem tak, że dodałem 1/2 paczki drożdży w jednym z nastawów przed dolaniem dundru i wszystko wróciło do normy. Warto się uczyć na własnych doświadczeniach.
Dzięki Juliusz :ok:

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: michal278 »

Nie zacier, a nastaw. POPRAW KOLEGO.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: łmarko »

Kolego , przeczytaj 1 stronę ŁKZWJ z przepisu Juliusza. " Na 20l zacieru: i podane składniki. Dlatego piszę zacier . A zresztą , sama nazwa mówi "Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie" ;)
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: HomoChemicus »

A jakby napisał "dżem", to też twierdziłbyś, że to jest dżem?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7350
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: radius »

@ HomoChemikus, michal278, w oryginale (post Uncle Jesse na Home Distiller) nazywa on swój przepis właśnie zacierem, więc nie bądźcie bardziej papiescy od papieża ;)
http://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=725
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: dombo86 »

Właśnie jestem przy czwartym zacierze i po 5 dniach przestało mi bąbelkować w rurce fermentacyjnej, jednak słyszę lekki szum w beczce.
BLG = 6. Przypuszczam, że początkowo nie czekałem jeszcze kilka dni dodatkowych tylko książkowo po około 4-5 dniach, gdy przestało bąbelkować w rurce destylowałem (wówczas BLG = -2, ale to za pierwszym razem tylko mierzyłem). Czy cukier mógł się skumulować i teraz mam zbyt słodki zacier? Jeśli tak, to czekać jescze kilka dni aż drożdze zjedzą cukier i BLG spadnie do -3, -4? Czy dać na rurki a do kolejnego dundru dodać mniej cukru?

simca2
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 maja 2014, 21:17
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: simca2 »

U mnie czasami dochodziło do nieszczelności i rurka przestawała bąbelkować. Puki szumi to pracuje. Poczekaj i badaj BLG. U mnie zawsze spada do -4 (8 x już przebiegł proces).

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: janik »

Mam podobne zdanie,jeśli są bąbelki na powierzchni zbiornika i słychać szum to jest oznaką że drożdże jeszcze pracują. Odgłosy z rurki,lub ich brak nie zawsze odzwierciedlają jakie procesy zachodzą wewnątrz zbiornika fermentacyjnego,czasem są pewne nieszczelności na pokrywie a wówczas może brakować typowych odgłosów fermentacji. ;/

Prezes951
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 7 kwie 2015, 18:32
Podziękował: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Prezes951 »

Witajcie koledzy. Nastawiłem już zacier kilka dni temu według proporcji z 1 strony(na 20L) i mam pytanie ponieważ nie bardzo rozumiem jedną rzecz a mianowicie chodzi o dunder.
Co to jest dunder?
Z tego co wyczytałem i z moich domyśleń jest to reszta z tych 18 litrów które się destyluje, czyli ten gar w którym gotuje to zostawiam w tym garze 5l i tego mam nie destylować tak?
Pozdrawiam Marian
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: gr000by »

Dunder, czyli pozostałość w kotle po destylacji. Gęstwa - osad drożdżowy po fermentacji, czasami może być wymieszana z ziarnem, owocami, itp., zależnie z czego składał się nastaw/zacier.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

simca2
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 maja 2014, 21:17
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: simca2 »

Przy czym dunder i gęstwa to dwa pojęcia.

Prezes951
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 7 kwie 2015, 18:32
Podziękował: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Prezes951 »

A powiecie mi jeszcze może czy da się do drugiego nastawu jakoś "na oko" dodać cukru czy trzeba kupić ten cukromierz?

simca2
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 maja 2014, 21:17
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: simca2 »

Przeczytaj przepis. Zawsze dodajesz tyle samo, BLG sprawdzasz żeby wiedzieć czy cukier już przerobił. Można się obejsć bez tego.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Cukromierz jest przydatny, ale znajdziesz tabele przeliczające blg na ilość dodanego cukru.

boxer1981228
1000
Posty: 1035
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 263 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: boxer1981228 »

Radius ostatnio mnie nauczył bardzo prostego wzoru. 100 gr cukru w 1l wody co daje 0,1÷1,1×100=9,09 blg. 0,1 to jest to 100 gram cukru, 1,1 jest to masa wody plus cukru reszta chyba zrozumiała.

Prezes951
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 7 kwie 2015, 18:32
Podziękował: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Prezes951 »

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie do fermentacji, która zrobiłem w czwartek (7dni temu) dodałem drożdże winiarskie z racji że innych nie miałem i już dziś mija tydzień a dalej zacier pracuje tzn ciągle puszcza bulki z rurki. Czy to jest normalne? Mam jeszcze pożywkę dla drożdży może otworzyć i dosypać? Co poradzicie?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Nie ruszaj, zmierz Blg. Jak poniżej 0 to na rurki.

boxer1981228
1000
Posty: 1035
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 263 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: boxer1981228 »

Prezes951 pisze: już dziś mija tydzień a dalej zacier pracuje tzn ciągle puszcza bulki z rurki.
7 dni to nic u mnie już chyba 2 tygodnie pracuje i dalej bulgoce. Ale chyba zaraz wskoczę sprawdzić blg bo to może już tylko gazy zostały.

Edit:
Po 15 dniach fermentacji nastaw jest na -2 no to trzeba się sprężać bo 25 litrów suszonej śliwki mam do przegotowania :) Zapowiada się pracowity Weekend :)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: klodek4 »

Prezes951 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie do fermentacji, która zrobiłem w czwartek (7dni temu) dodałem drożdże winiarskie z racji że innych nie miałem i już dziś mija tydzień a dalej zacier pracuje tzn ciągle puszcza bulki z rurki. Czy to jest normalne? Mam jeszcze pożywkę dla drożdży może otworzyć i dosypać? Co poradzicie?
Winiarskie (jakie?) z reguły pracują wolniej, przez co wydobędą więcej smaczków, więc się nie przejmuj i mierz blg, moje nastawy zawsze pracują długo.

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: ziemba12345 »

Ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłem zacier z kukurydzy i pszenicy. Zacierałem oczywiście enzymami. Wyszło mi 14-15blg i mnie ten wynik zadowala. Jutro z rana zapodam drożdże i tak się zastanawiam czy nie dać winnych żeby sobie na spokojnie popracowały kilka tygodni. Zeszło mi się kilka godzin. To jednak nie owocówka. Dobrych rad udzielał Bartekbartek za co dziękuję :poklon;

Prezes951
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 7 kwie 2015, 18:32
Podziękował: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Prezes951 »

Zakupiłem miernik blg i wyszło na dzień dzisiejszy 8 dzień 9blg, także chyba jeszcze sporo czasu zanim wrzucę go na rurki. A jakie dokładnie drożdże to nie wiem bo były gratis z balonem. Przy okazji że balon był otwarty to dałem pożywkę dla drożdży. Co jaki czas mierzyć blg? Skoro dziś było to kiedy zmierzyć ponownie tak żeby nie mierzyć za często?

boxer1981228
1000
Posty: 1035
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 263 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: boxer1981228 »

@Prezes951 - jak ciągle pracuje to zamknij to i zostaw puki bulgoce to niech sobie bulgoce martwić się będziesz jak przestanie bulgotać a miernik pokaże Ci blg na plusie. Ale żeby mieć pewność że cukier jest przerabiany na alkohol to możesz sobie sprawdzić blg co jakieś 2 dni wtedy będziesz wiedział że jest wszystko ok i trzeba czekać. Im wolniejsza fermentacja tym lepiej w moim przypadku jak na paczce drożdży jest napisane że fermentacja w ciągu np 7 dni to u mnie będzie na pewno trwała 21 :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Prezes951 pisze:Zakupiłem miernik blg i wyszło na dzień dzisiejszy 8 dzień 9blg, także chyba jeszcze sporo czasu zanim wrzucę go na rurki. A jakie dokładnie drożdże to nie wiem bo były gratis z balonem. Przy okazji że balon był otwarty to dałem pożywkę dla drożdży. Co jaki czas mierzyć blg? Skoro dziś było to kiedy zmierzyć ponownie tak żeby nie mierzyć za często?
Jak masz balon to przez ścianki widzisz czy pracuje. Bez potrzeby nie otwieraj balonu.

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: ziemba12345 »

Czy zacier kukurydziany podczas pracy pachnie kiszonką? W smaku wydaje się normalny, słodko kukurydziany. Tylko ten zapach taki jakiś kwaśny.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Wszystko w porządku. Masz zacier czy nastaw? Bo to jest różnica.

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: ziemba12345 »

Nie no zacier. Pierwszy raz wczoraj zacierałem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Ok, ogólnie nastawy jak pracują mogą niezbyt pięknie pachnieć. Najważniejsze, że efekt końcowy jest zadowalający :mrgreen:

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: ziemba12345 »

Pretender pisze:Ok, ogólnie nastawy jak pracują mogą niezbyt pięknie pachnieć. Najważniejsze, że efekt końcowy jest zadowalający :mrgreen:
Co do efektu to się okaże :D

boxer1981228
1000
Posty: 1035
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 263 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: boxer1981228 »

Nastaw nr 2 poszedł na rurki, na razie dokładnie połowa. Z 10 l wsadu otrzymałem 60 ml przedgony 74%, 750 ml serca 60% i 1,6 l pogonu 32% wszystkie wartości są średnią. Skończyłem odbierać na 99 stopni pomiar par, destylat przy 99 stopniach miał 10 %. Na chwilę obecną destylat jest jakby to powiedzieć niesmaczny. Nie chodzi o to że załapał przedgonów i pogonów ale podczas całego procesu miał taki jak ja to określam metaliczny,maślany smak. Ale nie w tym problem, potrzebuję zweryfikować wydajność względem cukru. Nastaw według przepisu, 3 kg cukru czy ktoś może policzyć? Albo jeszcze lepiej nauczyć mnie jak obliczać to wszystko czy wydajność jest ok? Bo od jakiegoś czasu zauważyłem że z wydajnością u mnie kiepsko.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2379
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Kamal »

3kg cukru = 3l 50% lub 1,5l spirytusu. :D
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Lootzek »

@boxer1981228 ale to i tak lepiej niż za pierwszym razem. Teraz odzyskałeś z 10 litrów prawie litr etanolu, więc jest dobrze, nawet bardzo dobrze, bo z całego nastawu wyjdzie Ci go około 1,9 L a więc z proporcji które podałeś, wręcz podręcznikowo :) Zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1) proporcje przed i pogonu do serca. Odebrałeś mało z przodu, u mnie przy zbożach było to zawsze 150-200 ml/10L wsadu, moc podobna, pogonu miałem za to mniej i to tak o połowę. Jak szybko kapie Ci serce?
2) ten maślano-metaliczny smak. U mnie był jakby serwatkowy, ale to kiedy wdała się infekcja, metalicznego nie czułem nigdy. Robiłeś to na sprzęcie od ramzola, dobrze kojarzę?

boxer1981228
1000
Posty: 1035
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 263 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: boxer1981228 »

No i to dużo lepiej niż za pierwszym razem, przedgonu rzeczywiście może troszkę mało. Kapałem max 3 krople na sek.
Tak robię to na Ramzolowskim mini Cm-e :)

Prezes951
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 7 kwie 2015, 18:32
Podziękował: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Prezes951 »

Dziś zmierzyłem zawartość cukru i jest około 1blg. Jutro zmierzę jeszcze raz dla pewności i zamierzam wrzucić go na rurki i zacząć psocić chyba tak to nazywacie=]
Mam kilka pytań tak dla pewności:)
W balonie mam 20L zacieru, więc spuszczam z niego około 18 litrów za pomocą wężyka tak żeby zostawić drożdże, które są na spodzie. Następnie dodaje około 14,5 litra wody do balona ( 2L pozostałe w balonie +14,5L świeżej wody +4,5L(1/4) dundru po destylacji z cukrem (do30C) = 20L następnego zacieru i wymieniam zużytą kukurydzę.
A te 18L destyluje z czego tą 1/4 czyli 4,5l po destylacji dodaje do zacieru tak jak wyżej napisałem.
Czy dobrze myślę? Czy może coś mi umknęło albo źle zrozumiałem?
Marian

piotrunia24
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: piotrunia24 »

Tak, dobrze zrozumiałeś, płynu zlej jak najwięcej a w wiadrze ma zostać gęstwa i kukurydza. Opisz efekty psocenia i wydajność, pierwszy pęd nie powala ilością.

boxer1981228
1000
Posty: 1035
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 263 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: boxer1981228 »

Prezes951 pisze:Dziś zmierzyłem zawartość cukru i jest około 1blg. Jutro zmierzę jeszcze raz dla pewności i zamierzam wrzucić go na rurki i zacząć psocić chyba tak to nazywacie=]
Mam kilka pytań tak dla pewności:)
W balonie mam 20L zacieru, więc spuszczam z niego około 18 litrów za pomocą wężyka tak żeby zostawić drożdże, które są na spodzie. Następnie dodaje około 14,5 litra wody do balona ( 2L pozostałe w balonie +14,5L świeżej wody +4,5L(1/4) dundru po destylacji z cukrem (do30C) = 20L następnego zacieru i wymieniam zużytą kukurydzę.
A te 18L destyluje z czego tą 1/4 czyli 4,5l po destylacji dodaje do zacieru tak jak wyżej napisałem.
Czy dobrze myślę? Czy może coś mi umknęło albo źle zrozumiałem?
Marian
Jaki masz ten balon jaka pojemność? Nie wiem jak to policzyłeś 2 +14,5 +4,5 = 21 a u Ciebie jest 20 nie uwzględniłeś jeszcze cukru ile będziesz dawał? Nie zapominaj że 1kg cukru zwiększa nastaw o około 0,6 l.

barszczu2000
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 13:17
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: barszczu2000 »

Witam wszystkich forumowiczów ;)
Minęło już sporo czasu od kiedy obserwuje ten temat w teori i praktyce. Mam pyanie do ludzi którzy na prawde się na tym trochę znają.
Jak uważacie, co ile wymieniać pływającą kukurydze(wiem, że pływająca na powierzchni jest zużyta)tuż po rozpoczęciu cyklu, czy może jak fermentacja się zakończy? Używacie całych ziaren kukurydzy czy zmielonej? Widzicie w tym jakąś różnice?
Jaj mam już za sobą co najmniej kilkanaście sesji około 80litrów gotowego destylatu i czekającą dużą beczkę dębową w piwnicy i zastanawiam się czy może ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia co do prowadzenia całego procesu i chciałby sie nimi podzielić?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”