Jescze żadne wiadro mi się nie uszkodzilo. A bezpieczenstwo? Trzeba by być chyba po 0, 7 psoty żeby się jakoś uszkodzić. To jak by się bać mieszadla do tunku czy farby.
Jestem już po dwóch przebiegach więc za tydzień zacznie lecieć właściwy towar
Z tych dwóch mam ok 20l surówki, którą planuje przepuścić jeszcze raz ale jako bimberek kukurydziany czyli oddzielić przedgony i do 50% odbierać wszystko razem
Pozdrawiam
Pytanko do kolegów bardziej doświadczonych.
Co robicie z psotką z poza przedziału 80-70% bo jakby nie patrzyć to jeszcze od 70 do 50% kapie dobry towar.
Ja zależnie od danej partii zbieram zawsze to co leci 80-60, resztę do mniejszych buteleczek i zależnie od smaku mieszam z sercem. Zazwyczaj do serca trafiają buteleczki o mocy od 85% do 55% niżej przy Jessim już smak nie ten. Destylując zaciery z zacieranej kukurydzy to często poniżej 55% jeszcze idzie coś wyciągnąć. Jeśli chodzi o mieszanie mniejszych buteleczek z sercem to zawsze wszystko zostawiam na 2-3 dni w niedokręconych butelkach i wtedy dopiero mieszam. Po paru dniach dopiero czuć w pełni aromaty. Rozcieńczam to co otrzymam do 55-60% i zostawiam do dębienia. Dla mnie Jassie to taki szybki burbon, szybkie dojrzewanie z dość dużą ilością dębu przez 1,5 miesiąca w ciepłej kuchni i do bieżącej konsumpcji. Zacieraną kukurydzę zostawiam na długo i w między czasie piję Jassiego:P
Przeleciałem tą surówkę i po drugiej destylacji wyszło mi 10l 50% psoty, która już mi smakuje
Z ciekawości z 0,7 zrobiłem cytrynówkę i już po 15min z zgniecionymi cytrynami i cukrem jest pychota Dzisiaj mam zamiar wstawić już trzecią turę, aż się nie mogę doczekać jaki smak będzie miało to 80-60%
Pozdrawiam
Z góry przepraszam za post pod postem.
Czy do przechowywania ŁKZWJ rozcieńczacie go do np.40% czy przechowujecie go nie rozcieńczonego?
Bo mam zamiar wypełnić 30 litrowy dymion tym specyfikiem i o tym zapomnieć
A reszta z poza przedziału procentowego dostało nazwę QQ czyli wódka z kukurydzy
Śmiało mogę stwierdzić, że QQ to jest zestaw naprawczy do coca-coli Po wlaniu QQ do coli ta staje się dobra
Pozdrawiam
Nie tak dawno poruszyłem ten problem/w innym temacie/ czy rozcieńczać okowitę przed czy po starzeniu? Otrzymałem konkretną odpowiedź z którą nie sposób się nie zgodzić. Otóż należy rozcieńczyć do mocy którą będziemy spożywali i odstawiamy do starzenia. Dlaczego? Jeżeli odstawimy mocny trunek i rozcieńczymy po starzeniu to znowu będziemy musieli go odstawić aby trunek się "poukładał" Oczywiście jeżeli ktoś robi większe ilości to może odstawić mocniejszy alkohol i rozcieńczyć go dopiero odpowiednio wcześniej przed degustacją.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
Nie jest to takie proste. Jeśli starzymy ponad 2 lata to nie rozcieńczamy. Mocniejsza melodia mniej ściąga garbników i aromatów z dębu, no chyba że ktoś lubi dębine. Optymalnie to 55-70%
Witajcie. Panowie, kiedy ŁKZWJ jest gotowy do gotowania? Czy mam zmierzyć BLG, może kiedy przestanie nastaw pracować, a może najprościej po tygodniu? Sorry za pytanie które dla większości wyda się banalne. Pozdrawiam.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
Cześć. Dlaczego "około zera"? Nie masz cukromierza? Wymieszaj nastaw, daj mu się odgazować i zmierz Blg. Ewentualnie poczekaj aż zejdzie do - 3-4.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Chyba będę musiał zacząć od nowa, obawiam się że drożdże nie dotrwają do soboty, mija drugi tydzień. Po pracy raczej nie zdążę wyssać procenty. Chyba że zrobię szybki odpęd. Jest taka opcja?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
Jak robisz nastawy z dundrem na ŁKZWJ to nie ma co się przejmować, że coś nie sfermentowało do końca albo został alkohol w dundrze szczątkowy po destylacji. Później i tak się to odzyska w następnym nastawie.
Ja to się nigdy nie spieszę, czekam zawsze aż nastaw się sam sklaruje, czasami bywało że trwało to dwa tygodnie, a czasami /z braku czasu/ stało to miesiąc, dwa, nawet trzy.
Po dobrym sklarowaniu nigdy nie było problemu z oddzieleniem cieczy od resztek drożdży i ziarna, mierzenie blg, było tylko "pro forma", pośpiech nie idzie w parze z naszym hobby:mrgreen:
Zlałem nastaw z nad osadu i tu pojawił się mały problem. Wyszło ok. 15 l, część została nad osadem, natomiast duża część została wchłonięta do kukurydzy i mąki kukurydzianej. Problem tkwi w tym, że taka ilość /15l/ ledwo zakryje grzałki w kegu. Czy jeżeli doleję 7do8 l wody do kega przed grzaniem będzie błędem. A może zostawić to co zlałem i grzać dopiero z następnym zacierem. Pozdrawiam.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
Witam. Widzę, że temat do najświeższych nie należy ale postanowiłem się podpiąć. Czytając ten przepis postanowiłem go wypróbować. Właśnie dziś uczyniłem ten nastawo-zacier.
3 kilogramy kukurydzy
3 kilogramy cukru
Woda źródlana z butelek 5-cio litrowych
Drożdże jakie dałem to FERMIOL
A także dodałem pół litrowego słoika lekko pokruszonego jęczmienia.
Wszystko wymieszałem, zadałem uwodnione drożdże, pożywkę i ... czekam na start
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dopiero zaczynam zabawę z ziarenkami więc emocje rosną.
Pozdrawiam.
Witajcie. Bardzo dużo mówi się o przygotowaniu produktu na ŁKZWJ, ja natomiast chciałbym spytać doświadczonych kolegów o sposób prowadzenia destylacji. Mam kolumnę Aabrateka, dzieloną: 20 cm z wypełnieniem miedzianym i 120 cm KO. Dodatkowo posiadam regulator mocy. Czy ten temat powinien być moim wyznacznikiem : http://alkohole-domowe.com/forum/sposob ... t9301.html
Pozdrawiam.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
W tym temacie masz wyznaczony kierunek, ale już decyzje o dzieleniu kolejnych frakcji, oraz ich ilości pozostawionych w sercu, musisz podjąć sam, kierując się swoim smakiem i doświadczeniem w uzyskiwaniu trunków smakowych