Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: pawgin »

Jescze żadne wiadro mi się nie uszkodzilo. A bezpieczenstwo? Trzeba by być chyba po 0, 7 psoty żeby się jakoś uszkodzić. To jak by się bać mieszadla do tunku czy farby.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wujo »

Jestem już po dwóch przebiegach więc za tydzień zacznie lecieć właściwy towar :D
Z tych dwóch mam ok 20l surówki, którą planuje przepuścić jeszcze raz ale jako bimberek kukurydziany czyli oddzielić przedgony i do 50% odbierać wszystko razem :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: klodek4 »

Kol Wujo
Zobaczysz aż się zdziwisz jak dobra jest to psotka, oczywiście po leżakowaniu i doprawkach:mrgreen:

krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: krzys59 »

pawgin pisze:...W końcu wrzucam obiecany film z pracy mojej maszynki do śrutowania
Pomysłowy Dobromir :respect: :respect:

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wujo »

Pytanko do kolegów bardziej doświadczonych.
Co robicie z psotką z poza przedziału 80-70% bo jakby nie patrzyć to jeszcze od 70 do 50% kapie dobry towar.

facet08
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 2 gru 2013, 22:08
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: facet08 »

Ja wszystko w przedziale 90-80 i 70-55 zostawiam jako surówka, i dodaje do drugiego odpędu na spirytus, a pogon do nastawu przed destylacją pierwszą.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: sokal6 »

Ja zależnie od danej partii zbieram zawsze to co leci 80-60, resztę do mniejszych buteleczek i zależnie od smaku mieszam z sercem. Zazwyczaj do serca trafiają buteleczki o mocy od 85% do 55% niżej przy Jessim już smak nie ten. Destylując zaciery z zacieranej kukurydzy to często poniżej 55% jeszcze idzie coś wyciągnąć. Jeśli chodzi o mieszanie mniejszych buteleczek z sercem to zawsze wszystko zostawiam na 2-3 dni w niedokręconych butelkach i wtedy dopiero mieszam. Po paru dniach dopiero czuć w pełni aromaty. Rozcieńczam to co otrzymam do 55-60% i zostawiam do dębienia. Dla mnie Jassie to taki szybki burbon, szybkie dojrzewanie z dość dużą ilością dębu przez 1,5 miesiąca w ciepłej kuchni i do bieżącej konsumpcji. Zacieraną kukurydzę zostawiam na długo i w między czasie piję Jassiego:P

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wujo »

Przeleciałem tą surówkę i po drugiej destylacji wyszło mi 10l 50% psoty, która już mi smakuje :D
Z ciekawości z 0,7 zrobiłem cytrynówkę i już po 15min z zgniecionymi cytrynami i cukrem jest pychota :o Dzisiaj mam zamiar wstawić już trzecią turę, aż się nie mogę doczekać jaki smak będzie miało to 80-60% :odlot:
Pozdrawiam

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wujo »

Z góry przepraszam za post pod postem.
Czy do przechowywania ŁKZWJ rozcieńczacie go do np.40% czy przechowujecie go nie rozcieńczonego?
Bo mam zamiar wypełnić 30 litrowy dymion tym specyfikiem i o tym zapomnieć :)
A reszta z poza przedziału procentowego dostało nazwę QQ czyli wódka z kukurydzy :D
Śmiało mogę stwierdzić, że QQ to jest zestaw naprawczy do coca-coli :freak: Po wlaniu QQ do coli ta staje się dobra :pije:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Skoro jest to dla Ciebie % docelowy to oczywiście, że można. Dębiłeś już?

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wujo »

wyszło mi 4l z groszami 70% a docelowo chcę mieć 45%. Więc dzisiaj to rozcieńczę do tych 45% i dodam płatków dębowych :)

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: sokal6 »

Ja zostawiam do starzenia zazwyczaj kolo 60% mocy dla oszczędności miejsca w balonach. Jak masz duzo miejsca to
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Nie tak dawno poruszyłem ten problem/w innym temacie/ czy rozcieńczać okowitę przed czy po starzeniu? Otrzymałem konkretną odpowiedź z którą nie sposób się nie zgodzić. Otóż należy rozcieńczyć do mocy którą będziemy spożywali i odstawiamy do starzenia. Dlaczego? Jeżeli odstawimy mocny trunek i rozcieńczymy po starzeniu to znowu będziemy musieli go odstawić aby trunek się "poukładał" Oczywiście jeżeli ktoś robi większe ilości to może odstawić mocniejszy alkohol i rozcieńczyć go dopiero odpowiednio wcześniej przed degustacją.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: michal278 »

Nie jest to takie proste. Jeśli starzymy ponad 2 lata to nie rozcieńczamy. Mocniejsza melodia mniej ściąga garbników i aromatów z dębu, no chyba że ktoś lubi dębine. Optymalnie to 55-70%
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Witajcie. Panowie, kiedy ŁKZWJ jest gotowy do gotowania? Czy mam zmierzyć BLG, może kiedy przestanie nastaw pracować, a może najprościej po tygodniu? Sorry za pytanie które dla większości wyda się banalne. Pozdrawiam.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Sprawdź blg. Czas nie jest wyznacznikiem stopnia przefermentowania nastawu.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Czy powinien być taki jak w przypadku cukrówki? Ok -4?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Około to dobre stwierdzenie. Musisz obserwować nastaw, jak przestanie bulkać, zacznie się klarować i blg już nie będzie spadał to na rurki ;D
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: klodek4 »

-4 blg, byłoby idealnie:razz:
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Moje blg wynosi około zera. Czekać? Co jakiś czas jeszcze bulgocze. W sobotę minął tydzień.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: jajek12 »

Cześć. Dlaczego "około zera"? Nie masz cukromierza? Wymieszaj nastaw, daj mu się odgazować i zmierz Blg. Ewentualnie poczekaj aż zejdzie do - 3-4.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Ok zera. Napisałem mało precyzyjnie. Sorry. Waha się między zero, a plus jeden. Dzięki za pomoc, niech powolutku sobie jeszcze pracuje.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: michal278 »

Nigdy nie zejdzie do -4 BLG. To nie cukrówka panowie!!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Nigdy nie robiłem ŁKZWJ. Może ktoś doświadczony w tym temacie mi doradzi kiedy nastaw jest gotowy do grzania. :help:
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wujo »

Ja gotuje co sobotę, raz jest 0 raz 1 blg raz się zanurza ponieżej 0
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Chyba będę musiał zacząć od nowa, obawiam się że drożdże nie dotrwają do soboty, mija drugi tydzień. Po pracy raczej nie zdążę wyssać procenty. Chyba że zrobię szybki odpęd. Jest taka opcja?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Aleś Ty w gorącej wodzie kąpany ;D
Jeśli blg masz ok 0 to goń. Pamietaj o dundrze, żeby część dodać do kolejnego nastawu.

Ps
o drożdże możesz być spokojny, podołają ;P

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: sokal6 »

Jak robisz nastawy z dundrem na ŁKZWJ to nie ma co się przejmować, że coś nie sfermentowało do końca albo został alkohol w dundrze szczątkowy po destylacji. Później i tak się to odzyska w następnym nastawie.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: klodek4 »

Ja to się nigdy nie spieszę, czekam zawsze aż nastaw się sam sklaruje, czasami bywało że trwało to dwa tygodnie, a czasami /z braku czasu/ stało to miesiąc, dwa, nawet trzy.
Po dobrym sklarowaniu nigdy nie było problemu z oddzieleniem cieczy od resztek drożdży i ziarna, mierzenie blg, było tylko "pro forma", pośpiech nie idzie w parze z naszym hobby:mrgreen:
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

[quote="Pretender"] Aleś Ty w gorącej wodzie kąpany ;D

Tak jak prędzej napisałem z mojej strony to brak doświadczenia i stąd moje pytania. :respect:
Po pierwszym razie będę już trochę mądrzejszy. :D
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Zlałem nastaw z nad osadu i tu pojawił się mały problem. Wyszło ok. 15 l, część została nad osadem, natomiast duża część została wchłonięta do kukurydzy i mąki kukurydzianej. Problem tkwi w tym, że taka ilość /15l/ ledwo zakryje grzałki w kegu. Czy jeżeli doleję 7do8 l wody do kega przed grzaniem będzie błędem. A może zostawić to co zlałem i grzać dopiero z następnym zacierem. Pozdrawiam.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: klodek4 »

Zarówno jedna jak i druga opcja wchodzi w grę...
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Jeżeli obie opcje są dobre to doleję wodę aby zakryć grzałki. W ten sposób drugie gotowanie będzie przebiegało z dodatkiem dundru.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Jaki z tego morał?
Robić podwójny nastaw :D

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wujo »

Morał jest krótki i wszystkim znany, gdy mamy kega podwójnie nastawiamy :D
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Pretender »

Nawet się "rymnęło" ;D

Quark25
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 9 cze 2014, 14:23
Podziękował: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Quark25 »

Witam. Widzę, że temat do najświeższych nie należy ale postanowiłem się podpiąć. Czytając ten przepis postanowiłem go wypróbować. Właśnie dziś uczyniłem ten nastawo-zacier.
3 kilogramy kukurydzy
3 kilogramy cukru
Woda źródlana z butelek 5-cio litrowych
Drożdże jakie dałem to FERMIOL
A także dodałem pół litrowego słoika lekko pokruszonego jęczmienia.
Wszystko wymieszałem, zadałem uwodnione drożdże, pożywkę i ... czekam na start
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dopiero zaczynam zabawę z ziarenkami więc emocje rosną.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Witajcie. Bardzo dużo mówi się o przygotowaniu produktu na ŁKZWJ, ja natomiast chciałbym spytać doświadczonych kolegów o sposób prowadzenia destylacji. Mam kolumnę Aabrateka, dzieloną: 20 cm z wypełnieniem miedzianym i 120 cm KO. Dodatkowo posiadam regulator mocy. Czy ten temat powinien być moim wyznacznikiem :help: : http://alkohole-domowe.com/forum/sposob ... t9301.html :respect:
Pozdrawiam.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: radius »

W tym temacie masz wyznaczony kierunek, ale już decyzje o dzieleniu kolejnych frakcji, oraz ich ilości pozostawionych w sercu, musisz podjąć sam, kierując się swoim smakiem i doświadczeniem w uzyskiwaniu trunków smakowych :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wojs40 »

Nie ukrywam że liczę na małe podpowiedzi w prowadzeniu procesu, bo moje doświadczenie w tym temacie jest niemal zerowe.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”