Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Kuci
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 18:43
Załączniki
Kuci

Postautor: Kuci » poniedziałek, 1 cze 2020, 18:59

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Tomek, pochodze z Sosnowca i powoli zaczynam poznawać nowe hobby. Jest to moje pierwsze forum którę obserwuję od dłuszego czasu ale teraz postanowiłem wyjść z ukrycia i w tematach w których jeszcze nie rozumiem wkońcu zapytać :readmore:
Sprzęt na który mogłem sobie na razie pozwolić to pot-still i keg po mleku który robiłem sam z poradników :freak:
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, mam nadzieję że nie będziecie się gniewać za duża ilość pytań :?

Oto mój sprzęt w którym juz zrobiłem pierwsze % ale nie próbowałem :D
aaa.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 cze 2020, 19:40 przez Kuci, łącznie zmieniany 2 razy.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

patrzal
50
Posty: 50
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Kuci

Postautor: patrzal » wtorek, 2 cze 2020, 05:45

Witaj, ładny pot-still, co w nim już grzałeś, przyznaj się ;)
Termometr chyba masz ciut nisko, najwięcej sensu ma na wysokości wlotu par do chłodnicy, część powie, że na pot-stillu jest w ogóle zbędny. Nawet jeśli będzie trochę przekłamywać, to uzbrojony w areometr i wykres "rybki destylacyjnej" wykres-rybka-t16943.html łatwo ustalisz, jaką poprawkę trzeba brać na jego wskazania.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie


Autor tematu
Kuci
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 18:43
Załączniki
Re: Kuci

Postautor: Kuci » wtorek, 2 cze 2020, 15:13

Pierwsze grzanie jakie robiłem to ze starych kompotów znalezionych w piwnicy o smaku wiśni i jabłka wyszło 25l zacieru, dodałem do tego 6kg cukru jak pisało na opakowaniu drożdży zakupionych na allegro.
Tylko nie wiem czy nie wyszło mi mało produktu. Uzyskałem 3l krystalicznie czystego i nie smierdzacego trunku dlatego zastanawiam się czy przepuszczać jeszcze raz bo w smaku pycha lecz za mocne lub rozcieczyc po pierwszym ale nie wiem czy to jest dobry pomysł :womit:

Online

rozrywek
1750
Posty: 1790
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kuci

Postautor: rozrywek » wtorek, 2 cze 2020, 23:32

Wyszedłeś z ukrycia bo jesteś z Sosnowca?

Ja tego hejtu nie kumam.
Wszyscy cacy a Sosnowiec be.

Miasto i ludzie jak wszędzie.

Kompoty i dżemy to zawsze wariacja. Dobre na wiosnę kiedy jeszcze owoców nie ma.
Porządki e piwnicy.


Dla ciebie mała lekcja w formie pytania:wiesz co to jest blg?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

patrzal
50
Posty: 50
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Kuci

Postautor: patrzal » środa, 3 cze 2020, 05:57

Niech mnie ktoś bardziej doświadczony poprawi, jeśli się mylę. 3 litry destylatu z pot-stilla bez refluksu mogło mieć góra 65% średnio. (Swoją drogą masz areometr? Jesteś w stanie zmierzyć moc?) Czyli w przeliczeniu na 95% to nieco ponad dwa litry, tyle powinieneś uzyskać z jakichś czterech kilogramów cukru. Czyli faktycznie mała ta wydajność.
Miałeś sześć, plus cukier z kompotów... 6kg cukru w 25 litrach nastawu to ~22Blg - na tym poziomie byłoby ok, ale u ciebie było więcej. Wygląda, że przesłodziłeś i drożdże zdechły, zanim zdążyły przerobić cały cukier w nastawie.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie


Autor tematu
Kuci
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 18:43
Załączniki
Re: Kuci

Postautor: Kuci » środa, 3 cze 2020, 16:26

Blg to zawartość cukrów w nastawie i pewnie coś źle zrobiłem a teraz po wiadomościach od kolegów widzę że tak.
Dziś przyszedł mi areometr i zmierzyłem zawartość alkoholu, wyszła mi w jednej butelce 70% a w drugiej 65% czyli wychodzi na to że rzeczywiście za dużo cukrów było i drożdże sobie nie poradzily.
Następny nastaw chce zrobić z wina które robiłem dwa lata temu ale nie wyszło za dobre.


Wróć do „Przywitaj Się!”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości