Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Tomek, pochodze z Sosnowca i powoli zaczynam poznawać nowe hobby. Jest to moje pierwsze forum którę obserwuję od dłuszego czasu ale teraz postanowiłem wyjść z ukrycia i w tematach w których jeszcze nie rozumiem wkońcu zapytać
Sprzęt na który mogłem sobie na razie pozwolić to pot-still i keg po mleku który robiłem sam z poradników
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, mam nadzieję że nie będziecie się gniewać za duża ilość pytań
Oto mój sprzęt w którym juz zrobiłem pierwsze % ale nie próbowałem
Kuci
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Kuci
Witaj, ładny pot-still, co w nim już grzałeś, przyznaj się
Termometr chyba masz ciut nisko, najwięcej sensu ma na wysokości wlotu par do chłodnicy, część powie, że na pot-stillu jest w ogóle zbędny. Nawet jeśli będzie trochę przekłamywać, to uzbrojony w areometr i wykres "rybki destylacyjnej" https://alkohole-domowe.com/forum/wykre ... 16943.html łatwo ustalisz, jaką poprawkę trzeba brać na jego wskazania.
Termometr chyba masz ciut nisko, najwięcej sensu ma na wysokości wlotu par do chłodnicy, część powie, że na pot-stillu jest w ogóle zbędny. Nawet jeśli będzie trochę przekłamywać, to uzbrojony w areometr i wykres "rybki destylacyjnej" https://alkohole-domowe.com/forum/wykre ... 16943.html łatwo ustalisz, jaką poprawkę trzeba brać na jego wskazania.
Re: Kuci
Pierwsze grzanie jakie robiłem to ze starych kompotów znalezionych w piwnicy o smaku wiśni i jabłka wyszło 25l zacieru, dodałem do tego 6kg cukru jak pisało na opakowaniu drożdży zakupionych na allegro.
Tylko nie wiem czy nie wyszło mi mało produktu. Uzyskałem 3l krystalicznie czystego i nie smierdzacego trunku dlatego zastanawiam się czy przepuszczać jeszcze raz bo w smaku pycha lecz za mocne lub rozcieczyc po pierwszym ale nie wiem czy to jest dobry pomysł
Tylko nie wiem czy nie wyszło mi mało produktu. Uzyskałem 3l krystalicznie czystego i nie smierdzacego trunku dlatego zastanawiam się czy przepuszczać jeszcze raz bo w smaku pycha lecz za mocne lub rozcieczyc po pierwszym ale nie wiem czy to jest dobry pomysł
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kuci
Wyszedłeś z ukrycia bo jesteś z Sosnowca?
Ja tego hejtu nie kumam.
Wszyscy cacy a Sosnowiec be.
Miasto i ludzie jak wszędzie.
Kompoty i dżemy to zawsze wariacja. Dobre na wiosnę kiedy jeszcze owoców nie ma.
Porządki e piwnicy.
Dla ciebie mała lekcja w formie pytania:wiesz co to jest blg?
Ja tego hejtu nie kumam.
Wszyscy cacy a Sosnowiec be.
Miasto i ludzie jak wszędzie.
Kompoty i dżemy to zawsze wariacja. Dobre na wiosnę kiedy jeszcze owoców nie ma.
Porządki e piwnicy.
Dla ciebie mała lekcja w formie pytania:wiesz co to jest blg?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Kuci
Niech mnie ktoś bardziej doświadczony poprawi, jeśli się mylę. 3 litry destylatu z pot-stilla bez refluksu mogło mieć góra 65% średnio. (Swoją drogą masz areometr? Jesteś w stanie zmierzyć moc?) Czyli w przeliczeniu na 95% to nieco ponad dwa litry, tyle powinieneś uzyskać z jakichś czterech kilogramów cukru. Czyli faktycznie mała ta wydajność.
Miałeś sześć, plus cukier z kompotów... 6kg cukru w 25 litrach nastawu to ~22Blg - na tym poziomie byłoby ok, ale u ciebie było więcej. Wygląda, że przesłodziłeś i drożdże zdechły, zanim zdążyły przerobić cały cukier w nastawie.
Miałeś sześć, plus cukier z kompotów... 6kg cukru w 25 litrach nastawu to ~22Blg - na tym poziomie byłoby ok, ale u ciebie było więcej. Wygląda, że przesłodziłeś i drożdże zdechły, zanim zdążyły przerobić cały cukier w nastawie.
Re: Kuci
Blg to zawartość cukrów w nastawie i pewnie coś źle zrobiłem a teraz po wiadomościach od kolegów widzę że tak.
Dziś przyszedł mi areometr i zmierzyłem zawartość alkoholu, wyszła mi w jednej butelce 70% a w drugiej 65% czyli wychodzi na to że rzeczywiście za dużo cukrów było i drożdże sobie nie poradzily.
Następny nastaw chce zrobić z wina które robiłem dwa lata temu ale nie wyszło za dobre.
Dziś przyszedł mi areometr i zmierzyłem zawartość alkoholu, wyszła mi w jednej butelce 70% a w drugiej 65% czyli wychodzi na to że rzeczywiście za dużo cukrów było i drożdże sobie nie poradzily.
Następny nastaw chce zrobić z wina które robiłem dwa lata temu ale nie wyszło za dobre.