Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
-
- Posty: 312
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
6-8kW na półkowej 4"? Dobre sobie... To blisko 100W na centymetr kwadratowy przekoroju. Tyle pracuje się na zasypanej rurze, jak przewiewna musi byc półka, która będzie pracowac na takiej mocy? Podpowiem- nieskończenie duża, a praca nie będzie miała nic wspólnego z pracą na półkach, bo zamiast barbotażu będzie przeciąg
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Ja mam podobne parametry sita i pracuje z mocą maksymalną 2,8kW (częściej 2,6kW) Czy mógłbym grzać mocniej? Pewnie tak, tylko po co? Moja kolumna stabilnie pracuje od mocy 1,2kW i ta moc której używam całkowicie mnie satysfakcjonuje i to zarówno co do jakości urobku jak i czasu destylacji.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Doody masz jak najbardziej poprawne podejście na którym można się wzorować , a ta moc była dobrana do zbiornika 300 litrów . A najciekawsze jest to że ta kolumna potrafi nawet większą moc przyjąć.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 gru 2023, 20:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Dziękuję za wszystkie sugestie!
Właśnie w tej chwili destyluje wsad jabłkowy (około 12%) na kolumnie z 4 półkami, z zamiarem sprawdzenia jak destylat będzie smakował po jednokrotnej destylacji - odbieram około 78% przy temperaturze głowicy 75 i jak dla mnie to są idealne parametry.
Pozostałe dwa wsady po 30l przepędzę szybko na kuli z samą chłodnicą, tak jak radzicie, do 100 stopni. W efekcie dostanę około 25 litrów odpędu myślę mocy 20% i to puszczę na kolumnie, ale z 3 półkami.
Z innych tematów: Zauważyłem, że mimo wszystko utrzymanie stałego, niewielkiego przepływu wody w chłodnicy shotgun jest trudne. Ciśnienie wody w sieci zmienia się i co chwila muszę regulować. Czy ktoś może wymyślił lepszy sposób na to? Na logikę powinno się dać zrobić zawór precyzyjny, może nawet ze sterowaniem cyfrowym, który by utrzymywał stały przepływ - ktoś coś takiego wymyślił?
Właśnie w tej chwili destyluje wsad jabłkowy (około 12%) na kolumnie z 4 półkami, z zamiarem sprawdzenia jak destylat będzie smakował po jednokrotnej destylacji - odbieram około 78% przy temperaturze głowicy 75 i jak dla mnie to są idealne parametry.
Pozostałe dwa wsady po 30l przepędzę szybko na kuli z samą chłodnicą, tak jak radzicie, do 100 stopni. W efekcie dostanę około 25 litrów odpędu myślę mocy 20% i to puszczę na kolumnie, ale z 3 półkami.
Z innych tematów: Zauważyłem, że mimo wszystko utrzymanie stałego, niewielkiego przepływu wody w chłodnicy shotgun jest trudne. Ciśnienie wody w sieci zmienia się i co chwila muszę regulować. Czy ktoś może wymyślił lepszy sposób na to? Na logikę powinno się dać zrobić zawór precyzyjny, może nawet ze sterowaniem cyfrowym, który by utrzymywał stały przepływ - ktoś coś takiego wymyślił?
-
- Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Ten przedział od czego zależy ?
U mnie tak wygląda rozgrzewam prawie pełną mocą, jak jest 82 stopnie zmniejszam na 1400w i tak grzeje do pierwszego odbioru przedgonów.
Po pierwszym odbiorze przedgonów zwiększam na 1800w i tak już do końca.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
U mnie tak wygląda rozgrzewam prawie pełną mocą, jak jest 82 stopnie zmniejszam na 1400w i tak grzeje do pierwszego odbioru przedgonów.
Po pierwszym odbiorze przedgonów zwiększam na 1800w i tak już do końca.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 gru 2023, 18:24 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Doody w gronie siciarzy jestem od dawna, a sita zostały zrobione dla kolegi z forum którego procap totalnie rozczarował , poza tym że piękne półki pracują nie oddają smaku i aromatu z owoców.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 07:25 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
I się stało szukałem informacji na temat sit i musiałem je mieć i zobaczyć jak się na nich pracuje
Dzięki koledze Jaro1027 mam sita
https://youtu.be/gNiKMR5-BAs?si=KLp2EG5EhV48mhb9
https://youtube.com/shorts/hKCdDv5lfAw? ... 31QSPqY6aR
Zrobiłem nastaw z jabłek i raz puszczone bez odpędu na kołpakach i sitach.
Na sitach wyszedł lepszy w aromacie i łagodniejszy.
Zobaczymy z czasem jak trunki będą się zmieniać
Dzięki koledze Jaro1027 mam sita
https://youtu.be/gNiKMR5-BAs?si=KLp2EG5EhV48mhb9
https://youtube.com/shorts/hKCdDv5lfAw? ... 31QSPqY6aR
Zrobiłem nastaw z jabłek i raz puszczone bez odpędu na kołpakach i sitach.
Na sitach wyszedł lepszy w aromacie i łagodniejszy.
Zobaczymy z czasem jak trunki będą się zmieniać
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Mam podobne spostrzeżenia. Jeden sezon robiłem śliwki i jabłka na półkowej (z i bez barbotażu) i też mnie rozczarowały. Od tamtej pory owoce robię na miedzianej rurze z cebulą, a półkową zostawiłem na zboża, ziemniaki i grappeJaro1027 pisze:...sita zostały zrobione dla kolegi z forum którego procap totalnie rozczarował , poza tym że piękne półki pracują nie oddają smaku i aromatu z owoców.
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Owoce bardzo łatwo pozbawić smaku i aromatu a procap przez to że jest cały czas zalany cieczą skutecznie to robi, sita da się natomiast całkowicie lub częściowo osuszyć i mamy destylację prostą z minimalnym refluksem przez część procesu , w którym idą najlepsze aromaty i smaki.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 13:12 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Jaro, weź i proszę nie pisz głupot. To co pozbawia owoce aromatu i smaku to dodawanie cukru do nastawu i destylacja na wysoki %. Z g. bata nie ukręcisz. Pisałem nie raz, ten "zalecany" przez wielu 1kg cukru na 10kg owoców to kastracja smaków o 50%. Tak o połowę. Do tego dochodzi rektyfikacja zamiast destylacji "bo przedgon", "bo pogon", "bo oślepniesz". Po latach destylacji doszedłem do wniosku, że sprzęt nie ma większego znaczenia. Ważne co się chce uzyskać i z czego. Reszta to tylko kwestia umiejętnego wykorzystania dostępnego sprzętu i czasu aż destylat dojrzeje. Tyle i aż tyle...
-
Autor tematu - Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Wiesz, destylowałem i na sitach i na kołpakach. I na jednym i na drugim sprzęcie destyluję na lenia, praktycznie jak tak jak na aparacie prostym. Nie mam żadnego wysokiego %, chyba że intencjonalnie tego chcę. Jak zastosujesz się do rekomendacji z I postu tak po prostu będzie. Natomiast jedyny przypadek kiedy dostaniesz wysoki % na kołpakach jest wtedy gdy używasz zbyt dużej ilości półek. Ale to już czysta fizyka i chyba też o tym pisałem.
Tak więc kategorycznie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że kołpaki wycinają smak. Błędy są zawsze konsekwencją działań operatora i/lub jego nieznajomości w tym co robi.
Tak więc kategorycznie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że kołpaki wycinają smak. Błędy są zawsze konsekwencją działań operatora i/lub jego nieznajomości w tym co robi.