Znaleziono 1263 wyniki

autor: kwik44
poniedziałek, 22 kwie 2024, 16:31
Forum: Kolumny półkowe
Temat: Kolumna półkowa procup
Odpowiedzi: 41
Odsłony: 3806

Re: Kolumna półkowa procup

Czyli to z rumem jest problem nie z kolumną. Rum świeży cuchnie dla mnie jak źle zrobiona cukrówka. Ale to moje wrażenia. Na szczęście w beczce daje radę i po roku jest już do próbowania. Odnośnie półkowej - jak wielokrotnie pisałem ja pracuję na niej jak na aparacie prostym. Wykorzystuję jednak zal...
autor: kwik44
niedziela, 21 kwie 2024, 22:36
Forum: Kolumny półkowe
Temat: Kolumna półkowa procup
Odpowiedzi: 41
Odsłony: 3806

Re: Kolumna półkowa procup

Nie rozmydlajcie tematu.
autor: kwik44
niedziela, 21 kwie 2024, 22:34
Forum: Kolumny półkowe
Temat: Kolumna półkowa procup
Odpowiedzi: 41
Odsłony: 3806

Re: Kolumna półkowa procup

Kastrują czy nie, nie to jest problemem. Nie widzę powodu, żeby sprzęt nie działał. Krótka stabilizacja, zaworek otwarty na full i % musi spaść. Że półki się opróżniają to też norma. Tak ma być jeśli nie ma refluksu. Natomiast nie do końca rozumiem narzekanie, że czuć pogon. Musi go być czuć bo tam ...
autor: kwik44
niedziela, 21 kwie 2024, 20:53
Forum: Budowa Aparatury
Temat: głowice CU LM/VM do oceny
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 404

Re: głowice CU LM/VM do oceny

Do KO jest specjalny lut ze srebrem. Drogi ale dobry. Sn97Cu3 - widzisz to gdzieś jakiś metal szkodliwy dla zdrowia? Cyna była od wieków używana przy żywności, miedź też. Gdybyś używał lutu z ołowiem to można by ewentualnie gdybać.
autor: kwik44
niedziela, 21 kwie 2024, 20:49
Forum: Kolumny półkowe
Temat: Kolumna półkowa procup
Odpowiedzi: 41
Odsłony: 3806

Re: Kolumna półkowa procup

Może po kolei.
1. Czy robisz odpęd. Jeśli tak to jaki % ma wsad do drugiej destylacji?
2. To jest LM czy LM+OLM? Gdzie jest termometr, którym mierzysz temperaturę? Zrób zdjęcie sprzętu będzie najłatwiej. Czy używasz jednocześnie katalizatora i 4. półek?
autor: kwik44
środa, 3 kwie 2024, 08:09
Forum: Nastawy owocowe
Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odpowiedzi: 165
Odsłony: 45865

Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

W szkle, w takim czasie to może się co najwyżej zabarwić dębem. Coś tam się poprawi, ale bardzo słabo. Kamionka. Widzę, że smaki a'la metaxa chodzą po głowie ;) Zrób odpęd do końca, porządny, a potem destyluj na te 60-70% i nie schodź głęboko w pogon. I powinno być. Słodycz z rodzynek powinna dodatk...
autor: kwik44
wtorek, 2 kwie 2024, 14:36
Forum: Nastawy owocowe
Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odpowiedzi: 165
Odsłony: 45865

Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

A skąd my mamy wiedzieć co tobie smakuje? W jaki destylat celujesz? Od odpowiedzi na to pytanie zależy co doradzić. Jeden lubi bardziej oczyszczony do "szybszego" spożycia, drugi zanieczyszczony do długiego dojrzewania. Dla mnie standardem jest ~60%...
autor: kwik44
czwartek, 28 mar 2024, 19:11
Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
Temat: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 939

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Nie. Muszki się dostały i zakaziły wino. Normalny proces.
autor: kwik44
wtorek, 26 mar 2024, 18:08
Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
Temat: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 2746

Re: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy

No ale co da zawrócenie frakcji do kotła jeśli destylat będzie nimi zanieczyszczony tak czy siak? Poważnie pytam. Bo mnie to trochę wygląda na "odbiorę przedgon, ale jak już leci serce to wleję z powrotem"... Gdzie zysk? Jeśli nastaw był zrobiony poprawnie to jest to zbędny gadżet imho. Al...
autor: kwik44
wtorek, 26 mar 2024, 11:10
Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
Temat: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 2746

Re: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy

Co daje ten powrót z odstojnika?
autor: kwik44
środa, 6 mar 2024, 10:30
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Szybkie wygotowanie bufora
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 2157

Re: Szybkie wygotowanie bufora

Dlatego napisałem "teoretycznie 2x2kW". A ile jest faktycznie to nie wiem, pewnie ok 1900-1920W na grzałkę. Ja mam mały bufor, bo niecałe 3l więc mniejszy odbiór=mniej korekt. Taki kompromis pomiędzy szybkością a wygodą. Robię to hobbistycznie, teraz pewnie średnio 0,5x do roku więc jakie ...
autor: kwik44
wtorek, 5 mar 2024, 21:06
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Szybkie wygotowanie bufora
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 2157

Re: Szybkie wygotowanie bufora

Na rurze 76, 2 grzałki teoretycznie 2x2kW i odbiór 35ml/min, tak wychodzi u mnie. Sprężynki Pilipek.
autor: kwik44
piątek, 12 sty 2024, 07:11
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Odpowiedzi: 222
Odsłony: 60849

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Wiesz, destylowałem i na sitach i na kołpakach. I na jednym i na drugim sprzęcie destyluję na lenia, praktycznie jak tak jak na aparacie prostym. Nie mam żadnego wysokiego %, chyba że intencjonalnie tego chcę. Jak zastosujesz się do rekomendacji z I postu tak po prostu będzie. Natomiast jedyny przyp...
autor: kwik44
poniedziałek, 8 sty 2024, 21:08
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Odpowiedzi: 222
Odsłony: 60849

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Jaro, weź i proszę nie pisz głupot. To co pozbawia owoce aromatu i smaku to dodawanie cukru do nastawu i destylacja na wysoki %. Z g. bata nie ukręcisz. Pisałem nie raz, ten "zalecany" przez wielu 1kg cukru na 10kg owoców to kastracja smaków o 50%. Tak o połowę. Do tego dochodzi rektyfikac...
autor: kwik44
niedziela, 10 wrz 2023, 14:36
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Co zamiast Estelle ?
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 4264

Re: Co zamiast Estelle ?

Pisałem do Centrum Fermentacji, nie ma Estelle, nie wiadomo kiedy i czy będą ani nie mieli nic do powiedzenia w sprawie zamiennika...
autor: kwik44
sobota, 9 wrz 2023, 21:39
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Co zamiast Estelle ?
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 4264

Re: Co zamiast Estelle ?

Bayanus...
autor: kwik44
środa, 6 wrz 2023, 14:49
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729873

Re: Śliwowica 2009 - 2022

Faktem jest, że każda opcja jest OK. Na początek proponuję zrobić tak, żeby było najprościej. A najprościej jest zrobić porządny odpęd, aż leci niczym nie pachnąca woda. Wtedy "wszystkie aromaty przejdą do odpędu" ;P A następnie 2-3 półki, chwila stabilizacji, odebrać przedgon do butelecze...
autor: kwik44
środa, 6 wrz 2023, 14:43
Forum: Problemy i pytania
Temat: Keg 50 a rura fi 76
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 1303

Re: Keg 50 a rura fi 76

Trochę za duża, 80-100l prędzej. Zadziałać zadziała IMHO, ale szybko skończy ci się spirytus w kotle... Jakie masz grzałki? Moc robocza dla 76mm to ok 4kW.
autor: kwik44
środa, 6 wrz 2023, 14:30
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Odpowiedzi: 1441
Odsłony: 529806

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

W taką beczkę, to trzeba było wlać normalnie 60-63% ;) W wilgotnym to sobie spokojnie spadnie.
autor: kwik44
środa, 23 sie 2023, 19:20
Forum: Nastawy owocowe
Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odpowiedzi: 165
Odsłony: 45865

Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Hmm to smuteczek, wygląda na to, że za mało wziąłem...
autor: kwik44
sobota, 12 sie 2023, 18:55
Forum: Nastaw na Rum
Temat: Dunder - kożuch (pleśń?)
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 2321

Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Ja tam wlewałem jak leci. To i tak się destyluje ;)
autor: kwik44
poniedziałek, 31 lip 2023, 09:22
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Ja ci nie odpowiem tak z głowy, tyle trzeba, żeby było w okolicy pH 4.
autor: kwik44
piątek, 28 lip 2023, 11:29
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Czym wzmocnić czereśnie
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 2090

Re: Czym wzmocnić czereśnie

Do kega z płaszczem. Uzyskałeś idealny %, nic nie dolewaj. Czereśnia to bardzo delikatny owoc, szkoda go czymkolwiek psuć. Przedestyluj, do kamionki, po roku ambrozja. Ja ostatnio będąc w Monachium próbowałem czereśni z beczki. Ale takiej co tylko chwilkę tam leżała bo kolorek był ledwie słomkowy. A...
autor: kwik44
środa, 26 lip 2023, 15:47
Forum: Nastawy owocowe
Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odpowiedzi: 165
Odsłony: 45865

Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Rodzynki mają standardowo 60% cukru... Szklanka to ponoć 140g co by dawało gęstość rzędu 0,56 kg/dm^3 więc finalnie protamt ma jakieś 20BLG. Zmniejszając proporcjonalnie to 30l wody na 15kg daje trochę za mało wody. Po co stresować drożdże...
autor: kwik44
wtorek, 25 lip 2023, 11:00
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Odpowiedzi: 222
Odsłony: 60849

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Ale pytania to masz właściwie tylko do siebie, bo nie wiesz co byś chciał... Wszystko zależy od smaku, w który celujesz. Do beczki lej jak najmniej oczyszczony, możesz ciągnąć nawet do 95 stopni par, do kamionki może być "ciut" bardziej oczyszczony, powiedzmy na 93,5°C ale niekoniecznie. J...
autor: kwik44
sobota, 15 lip 2023, 22:28
Forum: Nastaw na Rum
Temat: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 1536

Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum

Dokładnie. Patrz na BLG. W dużym drożdże nie ruszą...
autor: kwik44
środa, 12 lip 2023, 16:14
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Czym wzmocnić czereśnie
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 2090

Re: Czym wzmocnić czereśnie

Jak były słodkie to nic nie dodawaj. Tylko porządnie 2 razy destyluj. Szkoda psuć pyszny destylat. I nie bój się pogonu, czereśnia tam się ukrywa ;)
autor: kwik44
piątek, 7 lip 2023, 17:07
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Nastaw z gruszek
Odpowiedzi: 182
Odsłony: 105351

Re: Nastaw z gruszek

Do kamionki ;) Czyste
autor: kwik44
piątek, 7 lip 2023, 14:14
Forum: Kontrola procesu destylacji
Temat: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja
Odpowiedzi: 597
Odsłony: 157691

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Ma ktoś może jeszcze działający kod QR z pierwszego posta? Nie wiem dlaczego aplikacja go nie rozpoznaje i uznaje za błędny. Czytam wersją 1
@lary jest wciąż obraz w dockerze https://github.com/hortio/docker-blynk

Dobrze, już chyba wiem, kod prowadził do chmury, której już nie ma. Nie było tematu ;)
autor: kwik44
niedziela, 28 maja 2023, 22:07
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: Niestabilna praca kolumny
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 2328

Re: Niestabilna praca kolumny

Przesypałbym sprężynki...
autor: kwik44
sobota, 6 maja 2023, 13:59
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Przygotowanie nowej beczki
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 3583

Re: Przygotowanie nowej beczki

Jak już wino tam leży to dałbym mu dojrzeć. Później destylat 55%. Tyle że skrobii nie ma sensu wlewać. Będzie tylko zadębiona wódka z posmakiem wina. Zatrzeć kukurydzę/słód/żyto i to wlać. Można później zrobić pseudo Solerę tzn co roku odbierać kilka litrów do kamionki i dolewać świeżego. Wyższego p...
autor: kwik44
czwartek, 4 maja 2023, 22:04
Forum: Kotły
Temat: Ciśnienie ! Płaszcz wodny ! Wybuchy i pogięte kotły ! Motyla Noga...!
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 3915

Re: Ciśnienie ! Płaszcz wodny ! Wybuchy i pogięte kotły ! Motyla Noga...!

Też mam wodny i działa. Jedyne co to zawór bezpieczeństwa otwieram za każdym razem i tyle. Dopóki ciepło jest odbierane z kotła problemu nie ma ;)
autor: kwik44
czwartek, 4 maja 2023, 21:57
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Przygotowanie nowej beczki
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 3583

Re: Przygotowanie nowej beczki

Jaką dużą masz tę beczkę?
autor: kwik44
piątek, 14 kwie 2023, 16:00
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Zaworek precyzyjny nie trzyma
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 2369

Re: Zaworek precyzyjny nie trzyma

Wyczyść najpierw, mogło coś podejść. U mnie pomogło.
autor: kwik44
poniedziałek, 10 kwie 2023, 15:57
Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
Temat: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
Odpowiedzi: 29
Odsłony: 15171

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

W mojej opinii tak, ale ja odpęd robię aż leci już niczym niepachnąca woda. Wtedy to ma sens, bo w pierwszej destylacji zagęszcza się wszystko.
autor: kwik44
wtorek, 28 mar 2023, 21:58
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Albo inaczej, napisz ile żyta zatarłeś. Wtedy coś można powiedzieć. Średnio 1kg żyta to 0.6kg cukru co daje ok 0.36l spirytusu. +/-
autor: kwik44
wtorek, 28 mar 2023, 21:56
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Przedgon/pogon wylewać/zbierać/dodawać?
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4801

Re: Przedgon/pogon wylewać/zbierać/dodawać?

Z cukrówki IMHO nie warto. Chyba, że ci strasznie szkoda tych resztek spirytusu. Ja zatrzymuję z cukrówki tylko to co jest w kolumnie, ale tego przedgonem nazwać nie można i to dodaję do następnej rektyfikacji. Natomiast przedgon i pogon ze zbóż, owoców, rumu - tak, to trzeba recylkulować i odzyskiw...
autor: kwik44
niedziela, 26 mar 2023, 21:16
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Byłoby dziwnym, gdyby zacier kwaśny po fermentacji nie był... Raczej za grubo zmielone zboże.
autor: kwik44
piątek, 3 mar 2023, 19:54
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier-kożuch.
Odpowiedzi: 42
Odsłony: 7932

Re: Zacier-kożuch.

Destyluj. Odbierzesz aceton z przedgonem.

Wyszukiwanie zaawansowane