Znaleziono 1263 wyniki
- poniedziałek, 22 kwie 2024, 16:31
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa procup
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 3806
Re: Kolumna półkowa procup
Czyli to z rumem jest problem nie z kolumną. Rum świeży cuchnie dla mnie jak źle zrobiona cukrówka. Ale to moje wrażenia. Na szczęście w beczce daje radę i po roku jest już do próbowania. Odnośnie półkowej - jak wielokrotnie pisałem ja pracuję na niej jak na aparacie prostym. Wykorzystuję jednak zal...
- niedziela, 21 kwie 2024, 22:36
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa procup
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 3806
Re: Kolumna półkowa procup
Nie rozmydlajcie tematu.
- niedziela, 21 kwie 2024, 22:34
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa procup
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 3806
Re: Kolumna półkowa procup
Kastrują czy nie, nie to jest problemem. Nie widzę powodu, żeby sprzęt nie działał. Krótka stabilizacja, zaworek otwarty na full i % musi spaść. Że półki się opróżniają to też norma. Tak ma być jeśli nie ma refluksu. Natomiast nie do końca rozumiem narzekanie, że czuć pogon. Musi go być czuć bo tam ...
- niedziela, 21 kwie 2024, 20:53
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: głowice CU LM/VM do oceny
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 404
Re: głowice CU LM/VM do oceny
Do KO jest specjalny lut ze srebrem. Drogi ale dobry. Sn97Cu3 - widzisz to gdzieś jakiś metal szkodliwy dla zdrowia? Cyna była od wieków używana przy żywności, miedź też. Gdybyś używał lutu z ołowiem to można by ewentualnie gdybać.
- niedziela, 21 kwie 2024, 20:49
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa procup
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 3806
Re: Kolumna półkowa procup
Może po kolei.
1. Czy robisz odpęd. Jeśli tak to jaki % ma wsad do drugiej destylacji?
2. To jest LM czy LM+OLM? Gdzie jest termometr, którym mierzysz temperaturę? Zrób zdjęcie sprzętu będzie najłatwiej. Czy używasz jednocześnie katalizatora i 4. półek?
1. Czy robisz odpęd. Jeśli tak to jaki % ma wsad do drugiej destylacji?
2. To jest LM czy LM+OLM? Gdzie jest termometr, którym mierzysz temperaturę? Zrób zdjęcie sprzętu będzie najłatwiej. Czy używasz jednocześnie katalizatora i 4. półek?
- środa, 3 kwie 2024, 08:09
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 165
- Odsłony: 45865
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
W szkle, w takim czasie to może się co najwyżej zabarwić dębem. Coś tam się poprawi, ale bardzo słabo. Kamionka. Widzę, że smaki a'la metaxa chodzą po głowie ;) Zrób odpęd do końca, porządny, a potem destyluj na te 60-70% i nie schodź głęboko w pogon. I powinno być. Słodycz z rodzynek powinna dodatk...
- wtorek, 2 kwie 2024, 14:36
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 165
- Odsłony: 45865
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
A skąd my mamy wiedzieć co tobie smakuje? W jaki destylat celujesz? Od odpowiedzi na to pytanie zależy co doradzić. Jeden lubi bardziej oczyszczony do "szybszego" spożycia, drugi zanieczyszczony do długiego dojrzewania. Dla mnie standardem jest ~60%...
- czwartek, 28 mar 2024, 19:11
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 939
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet
Nie. Muszki się dostały i zakaziły wino. Normalny proces.
- wtorek, 26 mar 2024, 18:08
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 2746
Re: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
No ale co da zawrócenie frakcji do kotła jeśli destylat będzie nimi zanieczyszczony tak czy siak? Poważnie pytam. Bo mnie to trochę wygląda na "odbiorę przedgon, ale jak już leci serce to wleję z powrotem"... Gdzie zysk? Jeśli nastaw był zrobiony poprawnie to jest to zbędny gadżet imho. Al...
- wtorek, 26 mar 2024, 11:10
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 2746
Re: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
Co daje ten powrót z odstojnika?
- środa, 6 mar 2024, 10:30
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Szybkie wygotowanie bufora
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 2157
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Dlatego napisałem "teoretycznie 2x2kW". A ile jest faktycznie to nie wiem, pewnie ok 1900-1920W na grzałkę. Ja mam mały bufor, bo niecałe 3l więc mniejszy odbiór=mniej korekt. Taki kompromis pomiędzy szybkością a wygodą. Robię to hobbistycznie, teraz pewnie średnio 0,5x do roku więc jakie ...
- wtorek, 5 mar 2024, 21:06
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Szybkie wygotowanie bufora
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 2157
Re: Szybkie wygotowanie bufora
Na rurze 76, 2 grzałki teoretycznie 2x2kW i odbiór 35ml/min, tak wychodzi u mnie. Sprężynki Pilipek.
- piątek, 12 sty 2024, 07:11
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
- Odpowiedzi: 222
- Odsłony: 60849
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Wiesz, destylowałem i na sitach i na kołpakach. I na jednym i na drugim sprzęcie destyluję na lenia, praktycznie jak tak jak na aparacie prostym. Nie mam żadnego wysokiego %, chyba że intencjonalnie tego chcę. Jak zastosujesz się do rekomendacji z I postu tak po prostu będzie. Natomiast jedyny przyp...
- poniedziałek, 8 sty 2024, 21:08
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
- Odpowiedzi: 222
- Odsłony: 60849
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Jaro, weź i proszę nie pisz głupot. To co pozbawia owoce aromatu i smaku to dodawanie cukru do nastawu i destylacja na wysoki %. Z g. bata nie ukręcisz. Pisałem nie raz, ten "zalecany" przez wielu 1kg cukru na 10kg owoców to kastracja smaków o 50%. Tak o połowę. Do tego dochodzi rektyfikac...
- niedziela, 10 wrz 2023, 14:36
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Co zamiast Estelle ?
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 4264
Re: Co zamiast Estelle ?
Pisałem do Centrum Fermentacji, nie ma Estelle, nie wiadomo kiedy i czy będą ani nie mieli nic do powiedzenia w sprawie zamiennika...
- sobota, 9 wrz 2023, 21:39
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Co zamiast Estelle ?
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 4264
Re: Co zamiast Estelle ?
Bayanus...
- środa, 6 wrz 2023, 14:49
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 729873
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Faktem jest, że każda opcja jest OK. Na początek proponuję zrobić tak, żeby było najprościej. A najprościej jest zrobić porządny odpęd, aż leci niczym nie pachnąca woda. Wtedy "wszystkie aromaty przejdą do odpędu" ;P A następnie 2-3 półki, chwila stabilizacji, odebrać przedgon do butelecze...
- środa, 6 wrz 2023, 14:43
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Keg 50 a rura fi 76
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1303
Re: Keg 50 a rura fi 76
Trochę za duża, 80-100l prędzej. Zadziałać zadziała IMHO, ale szybko skończy ci się spirytus w kotle... Jakie masz grzałki? Moc robocza dla 76mm to ok 4kW.
- środa, 6 wrz 2023, 14:30
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
- Odpowiedzi: 1441
- Odsłony: 529806
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
W taką beczkę, to trzeba było wlać normalnie 60-63% W wilgotnym to sobie spokojnie spadnie.
- środa, 23 sie 2023, 19:20
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 165
- Odsłony: 45865
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Hmm to smuteczek, wygląda na to, że za mało wziąłem...
- sobota, 12 sie 2023, 18:55
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Dunder - kożuch (pleśń?)
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 2321
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)
Ja tam wlewałem jak leci. To i tak się destyluje
- poniedziałek, 31 lip 2023, 09:22
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
- Odpowiedzi: 164
- Odsłony: 33589
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Ja ci nie odpowiem tak z głowy, tyle trzeba, żeby było w okolicy pH 4.
- niedziela, 30 lip 2023, 13:26
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
- Odpowiedzi: 164
- Odsłony: 33589
- piątek, 28 lip 2023, 11:29
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Czym wzmocnić czereśnie
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 2090
Re: Czym wzmocnić czereśnie
Do kega z płaszczem. Uzyskałeś idealny %, nic nie dolewaj. Czereśnia to bardzo delikatny owoc, szkoda go czymkolwiek psuć. Przedestyluj, do kamionki, po roku ambrozja. Ja ostatnio będąc w Monachium próbowałem czereśni z beczki. Ale takiej co tylko chwilkę tam leżała bo kolorek był ledwie słomkowy. A...
- środa, 26 lip 2023, 15:47
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 165
- Odsłony: 45865
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Rodzynki mają standardowo 60% cukru... Szklanka to ponoć 140g co by dawało gęstość rzędu 0,56 kg/dm^3 więc finalnie protamt ma jakieś 20BLG. Zmniejszając proporcjonalnie to 30l wody na 15kg daje trochę za mało wody. Po co stresować drożdże...
- wtorek, 25 lip 2023, 11:00
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
- Odpowiedzi: 222
- Odsłony: 60849
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Ale pytania to masz właściwie tylko do siebie, bo nie wiesz co byś chciał... Wszystko zależy od smaku, w który celujesz. Do beczki lej jak najmniej oczyszczony, możesz ciągnąć nawet do 95 stopni par, do kamionki może być "ciut" bardziej oczyszczony, powiedzmy na 93,5°C ale niekoniecznie. J...
- sobota, 15 lip 2023, 22:28
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1536
Re: Problem z nastawem dundru + cukier trzcinowy na rum
Dokładnie. Patrz na BLG. W dużym drożdże nie ruszą...
- środa, 12 lip 2023, 16:14
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Czym wzmocnić czereśnie
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 2090
Re: Czym wzmocnić czereśnie
Jak były słodkie to nic nie dodawaj. Tylko porządnie 2 razy destyluj. Szkoda psuć pyszny destylat. I nie bój się pogonu, czereśnia tam się ukrywa
- piątek, 7 lip 2023, 17:07
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nastaw z gruszek
- Odpowiedzi: 182
- Odsłony: 105351
Re: Nastaw z gruszek
Do kamionki Czyste
- piątek, 7 lip 2023, 14:14
- Forum: Kontrola procesu destylacji
- Temat: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja
- Odpowiedzi: 597
- Odsłony: 157691
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja
Ma ktoś może jeszcze działający kod QR z pierwszego posta? Nie wiem dlaczego aplikacja go nie rozpoznaje i uznaje za błędny. Czytam wersją 1
@lary jest wciąż obraz w dockerze https://github.com/hortio/docker-blynk
Dobrze, już chyba wiem, kod prowadził do chmury, której już nie ma. Nie było tematu
@lary jest wciąż obraz w dockerze https://github.com/hortio/docker-blynk
Dobrze, już chyba wiem, kod prowadził do chmury, której już nie ma. Nie było tematu
- niedziela, 28 maja 2023, 22:07
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: Niestabilna praca kolumny
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 2328
Re: Niestabilna praca kolumny
Przesypałbym sprężynki...
- sobota, 6 maja 2023, 13:59
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Przygotowanie nowej beczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 3583
Re: Przygotowanie nowej beczki
Jak już wino tam leży to dałbym mu dojrzeć. Później destylat 55%. Tyle że skrobii nie ma sensu wlewać. Będzie tylko zadębiona wódka z posmakiem wina. Zatrzeć kukurydzę/słód/żyto i to wlać. Można później zrobić pseudo Solerę tzn co roku odbierać kilka litrów do kamionki i dolewać świeżego. Wyższego p...
- czwartek, 4 maja 2023, 22:04
- Forum: Kotły
- Temat: Ciśnienie ! Płaszcz wodny ! Wybuchy i pogięte kotły ! Motyla Noga...!
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 3915
Re: Ciśnienie ! Płaszcz wodny ! Wybuchy i pogięte kotły ! Motyla Noga...!
Też mam wodny i działa. Jedyne co to zawór bezpieczeństwa otwieram za każdym razem i tyle. Dopóki ciepło jest odbierane z kotła problemu nie ma
- czwartek, 4 maja 2023, 21:57
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Przygotowanie nowej beczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 3583
Re: Przygotowanie nowej beczki
Jaką dużą masz tę beczkę?
- piątek, 14 kwie 2023, 16:00
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Zaworek precyzyjny nie trzyma
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2369
Re: Zaworek precyzyjny nie trzyma
Wyczyść najpierw, mogło coś podejść. U mnie pomogło.
- poniedziałek, 10 kwie 2023, 15:57
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 15171
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
W mojej opinii tak, ale ja odpęd robię aż leci już niczym niepachnąca woda. Wtedy to ma sens, bo w pierwszej destylacji zagęszcza się wszystko.
- wtorek, 28 mar 2023, 21:58
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
- Odpowiedzi: 164
- Odsłony: 33589
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Albo inaczej, napisz ile żyta zatarłeś. Wtedy coś można powiedzieć. Średnio 1kg żyta to 0.6kg cukru co daje ok 0.36l spirytusu. +/-
- wtorek, 28 mar 2023, 21:56
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Przedgon/pogon wylewać/zbierać/dodawać?
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 4801
Re: Przedgon/pogon wylewać/zbierać/dodawać?
Z cukrówki IMHO nie warto. Chyba, że ci strasznie szkoda tych resztek spirytusu. Ja zatrzymuję z cukrówki tylko to co jest w kolumnie, ale tego przedgonem nazwać nie można i to dodaję do następnej rektyfikacji. Natomiast przedgon i pogon ze zbóż, owoców, rumu - tak, to trzeba recylkulować i odzyskiw...
- niedziela, 26 mar 2023, 21:16
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
- Odpowiedzi: 164
- Odsłony: 33589
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Byłoby dziwnym, gdyby zacier kwaśny po fermentacji nie był... Raczej za grubo zmielone zboże.
- piątek, 3 mar 2023, 19:54
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier-kożuch.
- Odpowiedzi: 42
- Odsłony: 7932
Re: Zacier-kożuch.
Destyluj. Odbierzesz aceton z przedgonem.