Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 07:24

Hej :)

Jako, że grzebię sobie trochę w Arduino myślę, żeby zrobić termometr / sterownik wspomagający
proces destylacji. Na początek same pomiary i ew. sygnalizacja, potem może coraz bardziej automatyka
wg. różnych algorytmów, w zależności od tego co akurat przerabiamy i na co...

Oczywiście podobne sterowniki istnieją chyba, ale od przybytku głowa nie boli :D

Na początek zakładam:
- pomiar ciśnienia atmosferycznego, wyznaczenie temp. wrzenia alkoholu,
- pomiar temperatury w kilku punktach kolumny,
- sygnalizacja akustyczna i wizualna ważnych zdarzeń jak osiągnięcie temp. etc

Praca w dwóch trybach przełączanych przełącznikiem - tryb pierwszy stabilizacja / pomiar temperatur,
tryb drugi - regulacja mocy i pomiar temperatur. W obu wypadkach ustawiane precyzyjnym potencjometrem,
wskazania na LCD etc...

Zastanawiam się czy na początek nie pomogłoby w prowadzeniu procesu takie coś:
1. Układ mierzy ciśnienie, wyznacza temp. wrzenia alkoholu, po czym utrzymuje temperaturę
odrobinę poniżej temp. wrzenia. Nie wiem ile poniżej, to by trzeba sprawdzić. Może 1-2stC.
Kolumna stabilizuje się przez czas jaki chcemy. Zastąpiłoby to potrzebę ręcznego obniżania
mocy grzania.
2. Po czasie który uznamy za stosowny spuszczamy przegon. Jeśli chcemy możemy powtórzyć
stabilizację sprawdzając czy są jeszcze smrodki do wyłapania.
3. Po odebraniu przegonów zmieniamy temp. roboczą na np. 95stC i odbieramy serce. Oczywiście
temperatura nie wzrośnie póki nie ubędzie alkoholu. Ograniczając maksymalną temperaturę decydujemy
o tym ile przegonów chcemy odbierać, czyli do jakiego % odbieramy. Czy chcemy maks alkoholu
wycisnąć czy też zależy nam tylko na dobrym sercu, a reszta w kanał...

To takie pierwsze pomysły. Liczę na konstruktywne uwagi :)

Myślę, że cały proces da się zautomatyzować od początku do końca, ale to wyjdzie w praniu :)

PWL


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Szlumf
1550
Posty: 1550
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: Szlumf » niedziela, 14 kwie 2019, 08:02

A widzisz może jakieś proste i tanie rozwiązanie sterowania mocą grzania w oparciu o pomiar ciśnienia w kolumnie odniesiony do atmosferycznego? Tylko koniecznie z wykorzystaniem fazowego regulatora mocy.
Dobrze by było by układ dał się łatwo rozbudowywać o kolejne pomiary lub funkcje w zależności od konfiguracji posiadanego sprzętu. Mi by się przydało 8 temperatur i choć jedno ciśnienie w kolumnie. Nie wszystkie muszą mieć alarm. Część z sygnałem na przekaźnik do wyłączenia całości zasilania w razie awarii.
Jak chcesz zrealizować regulację odbioru?
Algorytm pracy jest do dopracowania w zależności od konfiguracji kolumny i możliwości sterownika.


Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 08:19

Szlumf pisze:A widzisz może jakieś proste i tanie rozwiązanie sterowania mocą grzania w oparciu o pomiar ciśnienia w kolumnie odniesiony do atmosferycznego? Tylko koniecznie z wykorzystaniem fazowego regulatora mocy.


Z regulacją problemu nie ma, problem na razie w tym, że nie rozumiem związku między ciśnieniem
w kolumnie a atmosferycznym :) Dopiero się tego wszystkiego uczę. Jeśli mi wytłumaczysz co
ma robić układ w zależności od ciśnień to ja to chyba zrobię ;)

Szlumf pisze:Dobrze by było by układ dał się łatwo rozbudowywać o kolejne pomiary lub funkcje w zależności od konfiguracji posiadanego sprzętu. Mi by się przydało 8 temperatur i choć jedno ciśnienie w kolumnie. Nie wszystkie muszą mieć alarm. Część z sygnałem na przekaźnik do wyłączenia całości zasilania w razie awarii.


Z ilością termometrów nie ma problemu - mam w tej chwili układ logujący osiem termometrów z zapisem na SD.
Do zupełnie innego zastosowania, ale to bez znaczenia... Może ich być i sto jak trzeba...

Szlumf pisze:Jak chcesz zrealizować regulację odbioru?...


Na początku ręcznie na podstawie sygnalizacji.
Później jeśli będzie sens można to zrealizować silniczkiem krokowym kręcącym zaworem.

Póki co myślę o tym, żeby wspomóc najnudniejsze części zabawy czyli czekanie aż się rozgrzeje,
ustabilizuje, wykapie do końca...

Mogłoby to wyglądać tak:
1. Odpalam przygotowaną aparaturę, kontroler grzeje nastaw aż do temp. dnia i czeka zadany czas do
ustabilizowania kolumny, gdy ustabilizuje piszczy wzywając obsługę,
2. Spuszczam przedgon ile chcę z prędkością jaką chcę, jeśli chcę to goto pkt.1 jeśli nie to goto 3.
3. Ustawiam temperaturę końcową np 95stC, ustawiam szybkość odbioru i idę sobie.
Układ pracuje aż nie zostanie osiągnięta temp. końcowa czyli aż stężenie nie spadnie do
określonego poziomu, wyłącza grzałkę, ew. mieszadło etc i ew. popiskuje dając znać że koniec.

Można by pewnie zautomatyzować odbieranie przedgonu na podstawie temperatur / pomiaru objętości,
ale to już bardziej zaawansowana sprawa...

PWL
Kolumna: https://alkohole-domowe.com/forum/prosta-tania-aparaturka-do-oceny-t20016-999.html
Sterownik: https://alkohole-domowe.com/forum/kolejny-sterownik-termometr-t20066-999.html
ToDo: elektroniczny przepływomierz jak będzie czas :)

Awatar użytkownika

Kula
1050
Posty: 1096
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: Kula » niedziela, 14 kwie 2019, 09:13

PierwszyWolnyLogin pisze:Hej :)

Zastanawiam się czy na początek nie pomogłoby w prowadzeniu procesu takie coś:
1. Układ mierzy ciśnienie, wyznacza temp. wrzenia alkoholu, po czym utrzymuje temperaturę
odrobinę poniżej temp. wrzenia. Nie wiem ile poniżej, to by trzeba sprawdzić. Może 1-2stC.
Kolumna stabilizuje się przez czas jaki chcemy. Zastąpiłoby to potrzebę ręcznego obniżania
mocy grzania.
PWL


Podstawowy błąd to próba sterowania mocą, aby utrzymać "zadaną" temperaturę w kolumnie. Temperatura wrzenia etanolu w danych warunkach jest stała i nie masz na nią wpływ - zależy od ciśnienia atmosferycznego, mocy grzania, prędkości odbioru i szczegółów konstrukcyjnych urządzenia. Wg mnie nie będziesz w stanie jej wyliczyć ze względu na zbyt dużą ilość zmiennych, raczej mażesz ją zmierzyć (tzw. "temperatura dnia" na dziesiątej półce) a nie odwrotnie. Powinieneś utrzymać taką temperaturę w kolumnie. Nie niższą i nie wyższą.

Zacznij od zrozumienia procesu, nie od konstruowania.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 11:48

Może nie sprawiam wrażenia ale rozumiem to co napisałeś ;)
Wiem, że mieszanina cieczy wrze w sobie właściwej temperaturze i
"Pan tego nie zmienisz, nie bądź pan głąb" ;)

Pewnie źle opisałem algorytm, spróbuję dokładniej :)

W zasadzie jedynym ustawianym parametrem byłaby temperatura zakończenia procesu,
czyli taką przy której układ uznaje, że wszystko co dobre już zostało odebrane i dalej
nie warto się męczyć ;) Dla PRZYKŁADU przyjmijmy, że to będzie 96stC.

ST. - znaczy STerownik :)

1. Start. ST. sprawdza jaka powinna być "temperatura dnia" - na podstawie ciśnienia.
2. ST zakłada temp. docelową na "temperatura dnia" MINUS "TROCHĘ" i grzeje.
Ile to powinno być to "TROCHĘ" trzeba ustalić empirycznie. Może nawet zero czyli nic :)
3. Chłodnica refluksu zasilana, odbiór otwarty, odbieramy smrody czyli przedgon czyli płyny,
które wrzą w temp. niższych niż temperatura dnia czyli wrzenia alkoholu etylowego.
4. Temperatura docelowa osiągnięta, po zadanym czasie / ilości odebranego płynu
(dla upewnienia się, że to faktycznie JUŻ) uznajemy, że smrody się skończyły, odbieramy serce.
5. Temperatura końcowa osiągnięta, wyłączamy grzałki, potem pompy chłodzenia.
6. Koniec :)

Ad 3. Kwestia do sprawdzenia czy lepiej grzać kolumnę z odbiorem czy bez.
Gdyby można było od razu ustawić docelowy pobór na cały proces odpadłaby
konieczność sterowania zaworem... Wyjdzie w praniu.

PWL
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 11:49 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumna: https://alkohole-domowe.com/forum/prosta-tania-aparaturka-do-oceny-t20016-999.html
Sterownik: https://alkohole-domowe.com/forum/kolejny-sterownik-termometr-t20066-999.html
ToDo: elektroniczny przepływomierz jak będzie czas :)


johnex
350
Posty: 398
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: johnex » niedziela, 14 kwie 2019, 12:09

Kolego @PierwszyWolnyLogin najpierw zmontuj swoją kolumnę. Później zrób sobie termometr wielokanałowy z pomiarem temperatur w: kegu, na 10 półce, gdzieś w połowie kolumny, kilka centymetrów poniżej odbioru, w głowicy, na wyjściu wody chłodzącej i odpowietrzeniu skraplacza Myśląc przyszłościowo zrób jeszcze pomiar w ewentualnym buforze. Zrób sobie też jakiś prosty regulator mocy
Następnie przeprowadź rektyfikację w trybie manualnym. Zobaczysz, że nie dasz rady sterować procesem za pomocą regulacji mocy grzania. Nie wiem w którym miejscu miała by być utrzymywana idealna temperatura wrzenia alkoholu? Na 10 półce, w głowicy?
Próbowałem sobie wyobrazić jak by wyglądał proces na mojej kolumnie z zastosowaniem twojej "automatyki".
Pomiar na 10 półce.
1. Grzeję z określoną mocą. Odbieram z określoną prędkością.
2. Temperatura rośnie (czyli keg produkuje za mało par alkoholu): masz dwie opcje albo zwiększenie mocy grzania powodując zalanie albo zmniejszenie mocy czyli zbiornik będzie produkował jeszcze mniej alkoholu co finalnie zdestabilizuje kolumnę.
Pomiar głowicy
Jeszcze gorzej bo po skoku temperatury już cała kolumna będzie niestabilna (będzie praktycznie pracować w trybie pot stil)
Pomiar w kegu
Według mnie bez sensu bo ta temperatura zmienia się w miarę zubażania wsadu.

Moim zdaniem jeżeli już chcesz robić automatykę to zrób kolumnę z OVM. Na obniżonym odbiorze zamontuj motozawór. Sterowanie motozaworu zrób w odniesieniu o pomiar na 10 półce. Przy skoku o 0,2 stopnia całkowite zamknięcie motozaworu na 5-10 minut a później zmniejszenie odbioru o połowę. Gdy po 10 minutach temperatura nie wróci do wyjściowej sygnalizacja dźwiękowa o konieczności manualnego odbioru resztek alkoholu z kolumny.
W celu zabezpieczenia przed brakiem wody chłodzącej wzrost temperatury w odpowietrzniku powinien powodować wyłączenie grzania.

PS. Przedgony ze zbiornika uwalniają się nawet przez połowę procesu czyli powiedzmy nawet do 92-94 stopni w kegu więc raczej nie odbierzesz ich utrzymując temperaturę niższą od temperatury wrzenia alkoholu.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 12:20

johnex pisze:Kolego @PierwszyWolnyLogin najpierw zmontuj swoją kolumnę. Później zrób sobie termometr wielokanałowy z pomiarem temperatur w: kegu, na 10 półce, gdzieś w połowie kolumny, kilka centymetrów poniżej odbioru, w głowicy, na wyjściu wody chłodzącej i odpowietrzeniu skraplacza Myśląc przyszłościowo zrób jeszcze pomiar w ewentualnym buforze.


Dokładnie taki mam zamiar :)

johnex pisze:...Pomiar w kegu
Według mnie bez sensu bo ta temperatura zmienia się w miarę zubażania wsadu.


Według mnie z sensem bo ta temperatura zmienia się w miarę zubażania wsadu :)
Czyli powyżej pewnej temp. wrzenia w kotle wiem, że zostało tam mało co i byle co z tego wyjdzie ;)

johnex pisze:...
PS. Przedgony ze zbiornika uwalniają się nawet przez połowę procesu czyli powiedzmy nawet do 92-94 stopni w kegu więc raczej nie odbierzesz ich utrzymując temperaturę niższą od temperatury wrzenia alkoholu.


No właśnie stąd pomysł, żeby pogotować jakiś czas w temp. poniżej temp. dnia. Żeby smrodki miały
czas odparować i ulecieć do chłodnicy, a etylowy jeszcze nie wrzał. Wydaje mi się to logiczne.
To, że nigdy nie oddzieli się 100% przedgonu to wiadomo...

Staram się przełożyć na algorytm postępowanie przy typowej, prostej kolumnie jaką buduje.
Nic na siłę - jeśli automatyka nie będzie nic wnosić to pozostanie sygnalizacja i rejestracja danych...

PWL
Kolumna: https://alkohole-domowe.com/forum/prosta-tania-aparaturka-do-oceny-t20016-999.html
Sterownik: https://alkohole-domowe.com/forum/kolejny-sterownik-termometr-t20066-999.html
ToDo: elektroniczny przepływomierz jak będzie czas :)


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: wkg_1 » niedziela, 14 kwie 2019, 12:32

PierwszyWolnyLogin pisze:No właśnie stąd pomysł, żeby pogotować jakiś czas w temp. poniżej temp. dnia. Żeby smrodki miały
czas odparować i ulecieć do chłodnicy, a etylowy jeszcze nie wrzał. Wydaje mi się to logiczne.


Ale niestety nie jest : (
1) Mieszaniny zachowują się tak, że paruje wszystko na raz.
2) Pojęcie przedgonu jest pojęciem orientacyjnym, tyczy się raczej procesu i to pot-stillowego niż temperatur parowania. Po prostu na pot-stillu przed-gon to coś co odbieramy przed odbiorem gonu. Naprawdę to, co paruje trudniej niż alkohol w pewnych stężeniach (w tym sensie jest pogonem) w mniejszych stężeniach paruje już łatwiej więc staje się przedgonem.

Ciekaw jestem zresztą jak byś technicznie utrzymał wrzenie w temp poniżej temp dnia : )


johnex
350
Posty: 398
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: johnex » niedziela, 14 kwie 2019, 12:38

Co do odbioru przedgonu według mnie lepszą robotę zrobi obniżony odbiór boczny. Przez stabilizację i podczas odbioru serca przedgony będą się zbierać się w buforze nad oob.
Do kega nie trzeba automatyki. Wystarczy podgląd temperatury.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Szlumf
1550
Posty: 1550
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: Szlumf » niedziela, 14 kwie 2019, 12:46

johnex pisze:...........................................
Pomiar na 10 półce.
1. Grzeję z określoną mocą. Odbieram z określoną prędkością.
2. Temperatura rośnie (czyli keg produkuje za mało par alkoholu): masz dwie opcje albo zwiększenie mocy grzania powodując zalanie albo zmniejszenie mocy czyli zbiornik będzie produkował jeszcze mniej alkoholu co finalnie zdestabilizuje kolumnę.
..........................................

Moc zalania mam 4500W, roboczą 4300W. Regulując mocą na podstawie ciśnienia w kolumnie odniesionego do atmosferycznego (U rurka) jak na razie doszedłem do 4700W bez zalania i ze stabilną temperaturą na 10-tej półce. Nie chodzi mi o utrzymanie temperatury na 10-tej półce ale o uzyskanie jak najbardziej stałego nasycenia etanolu w kolumnie podczas całego lub większości procesu. Zaobserwowałem, że temperatura na 10-tej przy stałej mocy nie reaguje na spadek ciśnienia w kolumnie o 2 cm H2O więc nie jest to do końca miarodajny pomiar stanu kolumny. Trochę mnie temat zaciekawił ale regulacja ręczna jest dość uciążliwa stąd poszukiwanie automatu. Andrzej na czarnym konstruuje taki sterownik ale jak na razie chyba jeszcze nie ma skończonego programu.


Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 13:49

wkg_1 pisze:1) Mieszaniny zachowują się tak, że paruje wszystko na raz. ...


Tak.
Woda paruje również w temp. pokojowej, ale im wyższa temp. tym paruje gwałtowniej :)

Za PWN:
"przedgon poza etanolem zawiera gł. aldehyd octowy (temperatura wrzenia 20,8°C),
mrówczan etylu (temperatura wrzenia 54,1°C), octan etylu (temperatura wrzenia 77,0°C)
oraz niewielkie ilości metanolu....
".

Ciekawe czy nie wystarczyłoby potrzymać wsadu w temp. <> 60stC - większość smrodu
powinna odparować. Problem z octanem etylu... Może grzanie z przystankiem - np. pół
godzinki 65stC, 15 min 77stC i dalej już do temp. dnia i wyżej?

Pewnie dużo informacji dadzą logi z termometrów...

PWL
Kolumna: https://alkohole-domowe.com/forum/prosta-tania-aparaturka-do-oceny-t20016-999.html
Sterownik: https://alkohole-domowe.com/forum/kolejny-sterownik-termometr-t20066-999.html
ToDo: elektroniczny przepływomierz jak będzie czas :)


johnex
350
Posty: 398
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: johnex » niedziela, 14 kwie 2019, 14:24

To nie jest takie proste jak napisałeś. Poczytaj o współczynniku lotności poszczególnych związków.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: wkg_1 » niedziela, 14 kwie 2019, 14:34

PierwszyWolnyLogin pisze:Ciekawe czy nie wystarczyłoby potrzymać wsadu w temp. <> 60stC - większość smrodu
powinna odparować.


No właśnie nie, to zupełnie nie jest tak. O parowaniu w kolumnie nie ma mowy bez wrzenia. Przecież nic z niej na zewnątrz nie ucieka. W 60 st nic nie będzie wrzeć - to mieszanina i temperatury wrzenia składników nie mają nic do rzeczy.Bez wrzenia także nie ma mowy o separacji w kolumnie więc cały pomysł nie zadziała, zastanów się ; )))
Nie kombinuj za bardzo tylko sobie rób spokojnie za kompendium @Lesgo58 a w wolnym czasie poczytaj o rektyfikacji.
https://ichip.pw.edu.pl/sites/default/files/files/a.moskal/Wyklad_9.ppt
Tu masz wytłumacone "jak krowie na rowie" szczególnie od slajdu 9.

I oczywiście współczynniki lotności które właśnie sprawiają, że to samo może być być najpierw pogonem a potem przedgonem.
PWN, PWL i wiki raczej bym się nie sugerował :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 14:37 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 15:02

wkg_1 pisze:...W 60 st nic nie będzie wrzeć - to mieszanina i temperatury wrzenia składników nie mają nic do rzeczy.Bez wrzenia także nie ma mowy o separacji w kolumnie więc cały pomysł nie zadziała, zastanów się ; )))...


Nie, no - ma do rzeczy. Jeśli do mieszaniny dodasz składnik o niższej temp. wrzenia
to ta temp. dla całej mieszaniny się obniży. Przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Dzięki, poczytam.

PWL
Kolumna: https://alkohole-domowe.com/forum/prosta-tania-aparaturka-do-oceny-t20016-999.html
Sterownik: https://alkohole-domowe.com/forum/kolejny-sterownik-termometr-t20066-999.html
ToDo: elektroniczny przepływomierz jak będzie czas :)


johnex
350
Posty: 398
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: johnex » niedziela, 14 kwie 2019, 15:55

W nastawie masz mieszaninę związków w różnych proporcjach (przedgonów masz ułamki procentów). Na koniec i tak wszystko wrze w podobnej temperaturze.
Idąc twoim tokiem rozumowania wystarczyło by podgrzać nastaw do 78,37 °C i odbierać z chłodnicy neutralny spirytus. Zrobisz kolumnę to pogadamy co leci z chłodnicy gdy w kotle będziesz miał 78 stopni.
"przedgon poza etanolem zawiera gł. aldehyd octowy (temperatura wrzenia 20,8°C),

Czyli aldehydu octowego w nastawie nie powinno być wcale no bo przecież drożdże pracują w temperaturze wyższej niż 20 stopni.

PS Przedgony skoncentrowane w głowicy podczas stabilizacji obniżają temperaturę o ok. 0,5 stopnia (cukrówka). Po odebraniu ok. 50 ml temperatura zbliża się do temperatury dnia. I teraz wlej te 50 ml (i tak w sporej części jest to etanol) do kega i ustal o ile zmniejszy się temperatura wrzenia. Będziesz potrzebował bardzo dokładny termometr z kilkami miejscami po przecinku.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 16:13

Zamontuje w kolumnie od cholery termometrów ;) i będę zbierał dane. Zobaczymy co da się z tego wywnioskować.

PWL
Kolumna: https://alkohole-domowe.com/forum/prosta-tania-aparaturka-do-oceny-t20016-999.html
Sterownik: https://alkohole-domowe.com/forum/kolejny-sterownik-termometr-t20066-999.html
ToDo: elektroniczny przepływomierz jak będzie czas :)


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: wkg_1 » niedziela, 14 kwie 2019, 16:31

PierwszyWolnyLogin pisze:Nie, no - ma do rzeczy. Jeśli do mieszaniny dodasz składnik o niższej temp. wrzenia
to ta temp. dla całej mieszaniny się obniży. Przynajmniej tak mi się wydaje ;)


Wydaje Ci się.
Temp wrzenia spirytusu 96,6% to 78,13, temperatura wrzenia czystego alkoholu to 78,3.
Za dużo kombinacji a za mało czytania i - przede wszystkim - praktyki.


rastro
650
Posty: 678
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: rastro » niedziela, 14 kwie 2019, 16:33

Powodzenia z tymi termometrami. Ale obstawiam że zamiast wiedzieć więcej będziesz wiedział mniej. No i pamiętaj żeby termometry były skalibrowane bo np. takie DS'y mają błąd rzędu ±5°C a Ciebie interesują różnice rzędu setnych jeśli nie tysięcznych stopnia. Raczej musisz celować w mnóstwo innych termometrów powiedzmy takich na czujnikach PT-100 z dobrym przetwornikiem ADC.
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 16:34 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 14 kwie 2019, 16:36

DSów używam na co dzień, a PT-100 zamówiłem rano ;) Zrobię sobie porównanie...

PWL
Kolumna: https://alkohole-domowe.com/forum/prosta-tania-aparaturka-do-oceny-t20016-999.html
Sterownik: https://alkohole-domowe.com/forum/kolejny-sterownik-termometr-t20066-999.html
ToDo: elektroniczny przepływomierz jak będzie czas :)


rastro
650
Posty: 678
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Kolejny sterownik / termometr...

Postautor: rastro » niedziela, 14 kwie 2019, 16:39

Ale... jak te pt-zamierzasz do arduino podłączyć... bo bez jakiegoś zewnętrznego ADC przynajmniej 16bit zapomnij o dobrej rozdzielczości.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości