Kolejny sterownik / termometr...
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Hej
Jako, że grzebię sobie trochę w Arduino myślę, żeby zrobić termometr / sterownik wspomagający
proces destylacji. Na początek same pomiary i ew. sygnalizacja, potem może coraz bardziej automatyka
wg. różnych algorytmów, w zależności od tego co akurat przerabiamy i na co...
Oczywiście podobne sterowniki istnieją chyba, ale od przybytku głowa nie boli
Na początek zakładam:
- pomiar ciśnienia atmosferycznego, wyznaczenie temp. wrzenia alkoholu,
- pomiar temperatury w kilku punktach kolumny,
- sygnalizacja akustyczna i wizualna ważnych zdarzeń jak osiągnięcie temp. etc
Praca w dwóch trybach przełączanych przełącznikiem - tryb pierwszy stabilizacja / pomiar temperatur,
tryb drugi - regulacja mocy i pomiar temperatur. W obu wypadkach ustawiane precyzyjnym potencjometrem,
wskazania na LCD etc...
Zastanawiam się czy na początek nie pomogłoby w prowadzeniu procesu takie coś:
1. Układ mierzy ciśnienie, wyznacza temp. wrzenia alkoholu, po czym utrzymuje temperaturę
odrobinę poniżej temp. wrzenia. Nie wiem ile poniżej, to by trzeba sprawdzić. Może 1-2stC.
Kolumna stabilizuje się przez czas jaki chcemy. Zastąpiłoby to potrzebę ręcznego obniżania
mocy grzania.
2. Po czasie który uznamy za stosowny spuszczamy przegon. Jeśli chcemy możemy powtórzyć
stabilizację sprawdzając czy są jeszcze smrodki do wyłapania.
3. Po odebraniu przegonów zmieniamy temp. roboczą na np. 95stC i odbieramy serce. Oczywiście
temperatura nie wzrośnie póki nie ubędzie alkoholu. Ograniczając maksymalną temperaturę decydujemy
o tym ile przegonów chcemy odbierać, czyli do jakiego % odbieramy. Czy chcemy maks alkoholu
wycisnąć czy też zależy nam tylko na dobrym sercu, a reszta w kanał...
To takie pierwsze pomysły. Liczę na konstruktywne uwagi
Myślę, że cały proces da się zautomatyzować od początku do końca, ale to wyjdzie w praniu
PWL
Jako, że grzebię sobie trochę w Arduino myślę, żeby zrobić termometr / sterownik wspomagający
proces destylacji. Na początek same pomiary i ew. sygnalizacja, potem może coraz bardziej automatyka
wg. różnych algorytmów, w zależności od tego co akurat przerabiamy i na co...
Oczywiście podobne sterowniki istnieją chyba, ale od przybytku głowa nie boli
Na początek zakładam:
- pomiar ciśnienia atmosferycznego, wyznaczenie temp. wrzenia alkoholu,
- pomiar temperatury w kilku punktach kolumny,
- sygnalizacja akustyczna i wizualna ważnych zdarzeń jak osiągnięcie temp. etc
Praca w dwóch trybach przełączanych przełącznikiem - tryb pierwszy stabilizacja / pomiar temperatur,
tryb drugi - regulacja mocy i pomiar temperatur. W obu wypadkach ustawiane precyzyjnym potencjometrem,
wskazania na LCD etc...
Zastanawiam się czy na początek nie pomogłoby w prowadzeniu procesu takie coś:
1. Układ mierzy ciśnienie, wyznacza temp. wrzenia alkoholu, po czym utrzymuje temperaturę
odrobinę poniżej temp. wrzenia. Nie wiem ile poniżej, to by trzeba sprawdzić. Może 1-2stC.
Kolumna stabilizuje się przez czas jaki chcemy. Zastąpiłoby to potrzebę ręcznego obniżania
mocy grzania.
2. Po czasie który uznamy za stosowny spuszczamy przegon. Jeśli chcemy możemy powtórzyć
stabilizację sprawdzając czy są jeszcze smrodki do wyłapania.
3. Po odebraniu przegonów zmieniamy temp. roboczą na np. 95stC i odbieramy serce. Oczywiście
temperatura nie wzrośnie póki nie ubędzie alkoholu. Ograniczając maksymalną temperaturę decydujemy
o tym ile przegonów chcemy odbierać, czyli do jakiego % odbieramy. Czy chcemy maks alkoholu
wycisnąć czy też zależy nam tylko na dobrym sercu, a reszta w kanał...
To takie pierwsze pomysły. Liczę na konstruktywne uwagi
Myślę, że cały proces da się zautomatyzować od początku do końca, ale to wyjdzie w praniu
PWL
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
A widzisz może jakieś proste i tanie rozwiązanie sterowania mocą grzania w oparciu o pomiar ciśnienia w kolumnie odniesiony do atmosferycznego? Tylko koniecznie z wykorzystaniem fazowego regulatora mocy.
Dobrze by było by układ dał się łatwo rozbudowywać o kolejne pomiary lub funkcje w zależności od konfiguracji posiadanego sprzętu. Mi by się przydało 8 temperatur i choć jedno ciśnienie w kolumnie. Nie wszystkie muszą mieć alarm. Część z sygnałem na przekaźnik do wyłączenia całości zasilania w razie awarii.
Jak chcesz zrealizować regulację odbioru?
Algorytm pracy jest do dopracowania w zależności od konfiguracji kolumny i możliwości sterownika.
Dobrze by było by układ dał się łatwo rozbudowywać o kolejne pomiary lub funkcje w zależności od konfiguracji posiadanego sprzętu. Mi by się przydało 8 temperatur i choć jedno ciśnienie w kolumnie. Nie wszystkie muszą mieć alarm. Część z sygnałem na przekaźnik do wyłączenia całości zasilania w razie awarii.
Jak chcesz zrealizować regulację odbioru?
Algorytm pracy jest do dopracowania w zależności od konfiguracji kolumny i możliwości sterownika.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
w kolumnie a atmosferycznym Dopiero się tego wszystkiego uczę. Jeśli mi wytłumaczysz co
ma robić układ w zależności od ciśnień to ja to chyba zrobię
Do zupełnie innego zastosowania, ale to bez znaczenia... Może ich być i sto jak trzeba...
Później jeśli będzie sens można to zrealizować silniczkiem krokowym kręcącym zaworem.
Póki co myślę o tym, żeby wspomóc najnudniejsze części zabawy czyli czekanie aż się rozgrzeje,
ustabilizuje, wykapie do końca...
Mogłoby to wyglądać tak:
1. Odpalam przygotowaną aparaturę, kontroler grzeje nastaw aż do temp. dnia i czeka zadany czas do
ustabilizowania kolumny, gdy ustabilizuje piszczy wzywając obsługę,
2. Spuszczam przedgon ile chcę z prędkością jaką chcę, jeśli chcę to goto pkt.1 jeśli nie to goto 3.
3. Ustawiam temperaturę końcową np 95stC, ustawiam szybkość odbioru i idę sobie.
Układ pracuje aż nie zostanie osiągnięta temp. końcowa czyli aż stężenie nie spadnie do
określonego poziomu, wyłącza grzałkę, ew. mieszadło etc i ew. popiskuje dając znać że koniec.
Można by pewnie zautomatyzować odbieranie przedgonu na podstawie temperatur / pomiaru objętości,
ale to już bardziej zaawansowana sprawa...
PWL
Z regulacją problemu nie ma, problem na razie w tym, że nie rozumiem związku między ciśnieniemSzlumf pisze:A widzisz może jakieś proste i tanie rozwiązanie sterowania mocą grzania w oparciu o pomiar ciśnienia w kolumnie odniesiony do atmosferycznego? Tylko koniecznie z wykorzystaniem fazowego regulatora mocy.
w kolumnie a atmosferycznym Dopiero się tego wszystkiego uczę. Jeśli mi wytłumaczysz co
ma robić układ w zależności od ciśnień to ja to chyba zrobię
Z ilością termometrów nie ma problemu - mam w tej chwili układ logujący osiem termometrów z zapisem na SD.Szlumf pisze: Dobrze by było by układ dał się łatwo rozbudowywać o kolejne pomiary lub funkcje w zależności od konfiguracji posiadanego sprzętu. Mi by się przydało 8 temperatur i choć jedno ciśnienie w kolumnie. Nie wszystkie muszą mieć alarm. Część z sygnałem na przekaźnik do wyłączenia całości zasilania w razie awarii.
Do zupełnie innego zastosowania, ale to bez znaczenia... Może ich być i sto jak trzeba...
Na początku ręcznie na podstawie sygnalizacji.Szlumf pisze: Jak chcesz zrealizować regulację odbioru?...
Później jeśli będzie sens można to zrealizować silniczkiem krokowym kręcącym zaworem.
Póki co myślę o tym, żeby wspomóc najnudniejsze części zabawy czyli czekanie aż się rozgrzeje,
ustabilizuje, wykapie do końca...
Mogłoby to wyglądać tak:
1. Odpalam przygotowaną aparaturę, kontroler grzeje nastaw aż do temp. dnia i czeka zadany czas do
ustabilizowania kolumny, gdy ustabilizuje piszczy wzywając obsługę,
2. Spuszczam przedgon ile chcę z prędkością jaką chcę, jeśli chcę to goto pkt.1 jeśli nie to goto 3.
3. Ustawiam temperaturę końcową np 95stC, ustawiam szybkość odbioru i idę sobie.
Układ pracuje aż nie zostanie osiągnięta temp. końcowa czyli aż stężenie nie spadnie do
określonego poziomu, wyłącza grzałkę, ew. mieszadło etc i ew. popiskuje dając znać że koniec.
Można by pewnie zautomatyzować odbieranie przedgonu na podstawie temperatur / pomiaru objętości,
ale to już bardziej zaawansowana sprawa...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 1186
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Zacznij od zrozumienia procesu, nie od konstruowania.
Podstawowy błąd to próba sterowania mocą, aby utrzymać "zadaną" temperaturę w kolumnie. Temperatura wrzenia etanolu w danych warunkach jest stała i nie masz na nią wpływ - zależy od ciśnienia atmosferycznego, mocy grzania, prędkości odbioru i szczegółów konstrukcyjnych urządzenia. Wg mnie nie będziesz w stanie jej wyliczyć ze względu na zbyt dużą ilość zmiennych, raczej mażesz ją zmierzyć (tzw. "temperatura dnia" na dziesiątej półce) a nie odwrotnie. Powinieneś utrzymać taką temperaturę w kolumnie. Nie niższą i nie wyższą.PierwszyWolnyLogin pisze:Hej
Zastanawiam się czy na początek nie pomogłoby w prowadzeniu procesu takie coś:
1. Układ mierzy ciśnienie, wyznacza temp. wrzenia alkoholu, po czym utrzymuje temperaturę
odrobinę poniżej temp. wrzenia. Nie wiem ile poniżej, to by trzeba sprawdzić. Może 1-2stC.
Kolumna stabilizuje się przez czas jaki chcemy. Zastąpiłoby to potrzebę ręcznego obniżania
mocy grzania.
PWL
Zacznij od zrozumienia procesu, nie od konstruowania.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Może nie sprawiam wrażenia ale rozumiem to co napisałeś
Wiem, że mieszanina cieczy wrze w sobie właściwej temperaturze i
"Pan tego nie zmienisz, nie bądź pan głąb"
Pewnie źle opisałem algorytm, spróbuję dokładniej
W zasadzie jedynym ustawianym parametrem byłaby temperatura zakończenia procesu,
czyli taką przy której układ uznaje, że wszystko co dobre już zostało odebrane i dalej
nie warto się męczyć Dla PRZYKŁADU przyjmijmy, że to będzie 96stC.
ST. - znaczy STerownik
1. Start. ST. sprawdza jaka powinna być "temperatura dnia" - na podstawie ciśnienia.
2. ST zakłada temp. docelową na "temperatura dnia" MINUS "TROCHĘ" i grzeje.
Ile to powinno być to "TROCHĘ" trzeba ustalić empirycznie. Może nawet zero czyli nic
3. Chłodnica refluksu zasilana, odbiór otwarty, odbieramy smrody czyli przedgon czyli płyny,
które wrzą w temp. niższych niż temperatura dnia czyli wrzenia alkoholu etylowego.
4. Temperatura docelowa osiągnięta, po zadanym czasie / ilości odebranego płynu
(dla upewnienia się, że to faktycznie JUŻ) uznajemy, że smrody się skończyły, odbieramy serce.
5. Temperatura końcowa osiągnięta, wyłączamy grzałki, potem pompy chłodzenia.
6. Koniec
Ad 3. Kwestia do sprawdzenia czy lepiej grzać kolumnę z odbiorem czy bez.
Gdyby można było od razu ustawić docelowy pobór na cały proces odpadłaby
konieczność sterowania zaworem... Wyjdzie w praniu.
PWL
Wiem, że mieszanina cieczy wrze w sobie właściwej temperaturze i
"Pan tego nie zmienisz, nie bądź pan głąb"
Pewnie źle opisałem algorytm, spróbuję dokładniej
W zasadzie jedynym ustawianym parametrem byłaby temperatura zakończenia procesu,
czyli taką przy której układ uznaje, że wszystko co dobre już zostało odebrane i dalej
nie warto się męczyć Dla PRZYKŁADU przyjmijmy, że to będzie 96stC.
ST. - znaczy STerownik
1. Start. ST. sprawdza jaka powinna być "temperatura dnia" - na podstawie ciśnienia.
2. ST zakłada temp. docelową na "temperatura dnia" MINUS "TROCHĘ" i grzeje.
Ile to powinno być to "TROCHĘ" trzeba ustalić empirycznie. Może nawet zero czyli nic
3. Chłodnica refluksu zasilana, odbiór otwarty, odbieramy smrody czyli przedgon czyli płyny,
które wrzą w temp. niższych niż temperatura dnia czyli wrzenia alkoholu etylowego.
4. Temperatura docelowa osiągnięta, po zadanym czasie / ilości odebranego płynu
(dla upewnienia się, że to faktycznie JUŻ) uznajemy, że smrody się skończyły, odbieramy serce.
5. Temperatura końcowa osiągnięta, wyłączamy grzałki, potem pompy chłodzenia.
6. Koniec
Ad 3. Kwestia do sprawdzenia czy lepiej grzać kolumnę z odbiorem czy bez.
Gdyby można było od razu ustawić docelowy pobór na cały proces odpadłaby
konieczność sterowania zaworem... Wyjdzie w praniu.
PWL
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 12:49 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Kolego @PierwszyWolnyLogin najpierw zmontuj swoją kolumnę. Później zrób sobie termometr wielokanałowy z pomiarem temperatur w: kegu, na 10 półce, gdzieś w połowie kolumny, kilka centymetrów poniżej odbioru, w głowicy, na wyjściu wody chłodzącej i odpowietrzeniu skraplacza Myśląc przyszłościowo zrób jeszcze pomiar w ewentualnym buforze. Zrób sobie też jakiś prosty regulator mocy
Następnie przeprowadź rektyfikację w trybie manualnym. Zobaczysz, że nie dasz rady sterować procesem za pomocą regulacji mocy grzania. Nie wiem w którym miejscu miała by być utrzymywana idealna temperatura wrzenia alkoholu? Na 10 półce, w głowicy?
Próbowałem sobie wyobrazić jak by wyglądał proces na mojej kolumnie z zastosowaniem twojej "automatyki".
Pomiar na 10 półce.
1. Grzeję z określoną mocą. Odbieram z określoną prędkością.
2. Temperatura rośnie (czyli keg produkuje za mało par alkoholu): masz dwie opcje albo zwiększenie mocy grzania powodując zalanie albo zmniejszenie mocy czyli zbiornik będzie produkował jeszcze mniej alkoholu co finalnie zdestabilizuje kolumnę.
Pomiar głowicy
Jeszcze gorzej bo po skoku temperatury już cała kolumna będzie niestabilna (będzie praktycznie pracować w trybie pot stil)
Pomiar w kegu
Według mnie bez sensu bo ta temperatura zmienia się w miarę zubażania wsadu.
Moim zdaniem jeżeli już chcesz robić automatykę to zrób kolumnę z OVM. Na obniżonym odbiorze zamontuj motozawór. Sterowanie motozaworu zrób w odniesieniu o pomiar na 10 półce. Przy skoku o 0,2 stopnia całkowite zamknięcie motozaworu na 5-10 minut a później zmniejszenie odbioru o połowę. Gdy po 10 minutach temperatura nie wróci do wyjściowej sygnalizacja dźwiękowa o konieczności manualnego odbioru resztek alkoholu z kolumny.
W celu zabezpieczenia przed brakiem wody chłodzącej wzrost temperatury w odpowietrzniku powinien powodować wyłączenie grzania.
PS. Przedgony ze zbiornika uwalniają się nawet przez połowę procesu czyli powiedzmy nawet do 92-94 stopni w kegu więc raczej nie odbierzesz ich utrzymując temperaturę niższą od temperatury wrzenia alkoholu.
Następnie przeprowadź rektyfikację w trybie manualnym. Zobaczysz, że nie dasz rady sterować procesem za pomocą regulacji mocy grzania. Nie wiem w którym miejscu miała by być utrzymywana idealna temperatura wrzenia alkoholu? Na 10 półce, w głowicy?
Próbowałem sobie wyobrazić jak by wyglądał proces na mojej kolumnie z zastosowaniem twojej "automatyki".
Pomiar na 10 półce.
1. Grzeję z określoną mocą. Odbieram z określoną prędkością.
2. Temperatura rośnie (czyli keg produkuje za mało par alkoholu): masz dwie opcje albo zwiększenie mocy grzania powodując zalanie albo zmniejszenie mocy czyli zbiornik będzie produkował jeszcze mniej alkoholu co finalnie zdestabilizuje kolumnę.
Pomiar głowicy
Jeszcze gorzej bo po skoku temperatury już cała kolumna będzie niestabilna (będzie praktycznie pracować w trybie pot stil)
Pomiar w kegu
Według mnie bez sensu bo ta temperatura zmienia się w miarę zubażania wsadu.
Moim zdaniem jeżeli już chcesz robić automatykę to zrób kolumnę z OVM. Na obniżonym odbiorze zamontuj motozawór. Sterowanie motozaworu zrób w odniesieniu o pomiar na 10 półce. Przy skoku o 0,2 stopnia całkowite zamknięcie motozaworu na 5-10 minut a później zmniejszenie odbioru o połowę. Gdy po 10 minutach temperatura nie wróci do wyjściowej sygnalizacja dźwiękowa o konieczności manualnego odbioru resztek alkoholu z kolumny.
W celu zabezpieczenia przed brakiem wody chłodzącej wzrost temperatury w odpowietrzniku powinien powodować wyłączenie grzania.
PS. Przedgony ze zbiornika uwalniają się nawet przez połowę procesu czyli powiedzmy nawet do 92-94 stopni w kegu więc raczej nie odbierzesz ich utrzymując temperaturę niższą od temperatury wrzenia alkoholu.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Czyli powyżej pewnej temp. wrzenia w kotle wiem, że zostało tam mało co i byle co z tego wyjdzie
czas odparować i ulecieć do chłodnicy, a etylowy jeszcze nie wrzał. Wydaje mi się to logiczne.
To, że nigdy nie oddzieli się 100% przedgonu to wiadomo...
Staram się przełożyć na algorytm postępowanie przy typowej, prostej kolumnie jaką buduje.
Nic na siłę - jeśli automatyka nie będzie nic wnosić to pozostanie sygnalizacja i rejestracja danych...
PWL
Dokładnie taki mam zamiarjohnex pisze:Kolego @PierwszyWolnyLogin najpierw zmontuj swoją kolumnę. Później zrób sobie termometr wielokanałowy z pomiarem temperatur w: kegu, na 10 półce, gdzieś w połowie kolumny, kilka centymetrów poniżej odbioru, w głowicy, na wyjściu wody chłodzącej i odpowietrzeniu skraplacza Myśląc przyszłościowo zrób jeszcze pomiar w ewentualnym buforze.
Według mnie z sensem bo ta temperatura zmienia się w miarę zubażania wsadujohnex pisze:...Pomiar w kegu
Według mnie bez sensu bo ta temperatura zmienia się w miarę zubażania wsadu.
Czyli powyżej pewnej temp. wrzenia w kotle wiem, że zostało tam mało co i byle co z tego wyjdzie
No właśnie stąd pomysł, żeby pogotować jakiś czas w temp. poniżej temp. dnia. Żeby smrodki miałyjohnex pisze:...
PS. Przedgony ze zbiornika uwalniają się nawet przez połowę procesu czyli powiedzmy nawet do 92-94 stopni w kegu więc raczej nie odbierzesz ich utrzymując temperaturę niższą od temperatury wrzenia alkoholu.
czas odparować i ulecieć do chłodnicy, a etylowy jeszcze nie wrzał. Wydaje mi się to logiczne.
To, że nigdy nie oddzieli się 100% przedgonu to wiadomo...
Staram się przełożyć na algorytm postępowanie przy typowej, prostej kolumnie jaką buduje.
Nic na siłę - jeśli automatyka nie będzie nic wnosić to pozostanie sygnalizacja i rejestracja danych...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
1) Mieszaniny zachowują się tak, że paruje wszystko na raz.
2) Pojęcie przedgonu jest pojęciem orientacyjnym, tyczy się raczej procesu i to pot-stillowego niż temperatur parowania. Po prostu na pot-stillu przed-gon to coś co odbieramy przed odbiorem gonu. Naprawdę to, co paruje trudniej niż alkohol w pewnych stężeniach (w tym sensie jest pogonem) w mniejszych stężeniach paruje już łatwiej więc staje się przedgonem.
Ciekaw jestem zresztą jak byś technicznie utrzymał wrzenie w temp poniżej temp dnia : )
Ale niestety nie jest : (PierwszyWolnyLogin pisze:No właśnie stąd pomysł, żeby pogotować jakiś czas w temp. poniżej temp. dnia. Żeby smrodki miały
czas odparować i ulecieć do chłodnicy, a etylowy jeszcze nie wrzał. Wydaje mi się to logiczne.
1) Mieszaniny zachowują się tak, że paruje wszystko na raz.
2) Pojęcie przedgonu jest pojęciem orientacyjnym, tyczy się raczej procesu i to pot-stillowego niż temperatur parowania. Po prostu na pot-stillu przed-gon to coś co odbieramy przed odbiorem gonu. Naprawdę to, co paruje trudniej niż alkohol w pewnych stężeniach (w tym sensie jest pogonem) w mniejszych stężeniach paruje już łatwiej więc staje się przedgonem.
Ciekaw jestem zresztą jak byś technicznie utrzymał wrzenie w temp poniżej temp dnia : )
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Co do odbioru przedgonu według mnie lepszą robotę zrobi obniżony odbiór boczny. Przez stabilizację i podczas odbioru serca przedgony będą się zbierać się w buforze nad oob.
Do kega nie trzeba automatyki. Wystarczy podgląd temperatury.
Do kega nie trzeba automatyki. Wystarczy podgląd temperatury.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Moc zalania mam 4500W, roboczą 4300W. Regulując mocą na podstawie ciśnienia w kolumnie odniesionego do atmosferycznego (U rurka) jak na razie doszedłem do 4700W bez zalania i ze stabilną temperaturą na 10-tej półce. Nie chodzi mi o utrzymanie temperatury na 10-tej półce ale o uzyskanie jak najbardziej stałego nasycenia etanolu w kolumnie podczas całego lub większości procesu. Zaobserwowałem, że temperatura na 10-tej przy stałej mocy nie reaguje na spadek ciśnienia w kolumnie o 2 cm H2O więc nie jest to do końca miarodajny pomiar stanu kolumny. Trochę mnie temat zaciekawił ale regulacja ręczna jest dość uciążliwa stąd poszukiwanie automatu. Andrzej na czarnym konstruuje taki sterownik ale jak na razie chyba jeszcze nie ma skończonego programu.johnex pisze: ...........................................
Pomiar na 10 półce.
1. Grzeję z określoną mocą. Odbieram z określoną prędkością.
2. Temperatura rośnie (czyli keg produkuje za mało par alkoholu): masz dwie opcje albo zwiększenie mocy grzania powodując zalanie albo zmniejszenie mocy czyli zbiornik będzie produkował jeszcze mniej alkoholu co finalnie zdestabilizuje kolumnę.
..........................................
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Woda paruje również w temp. pokojowej, ale im wyższa temp. tym paruje gwałtowniej
Za PWN:
"przedgon poza etanolem zawiera gł. aldehyd octowy (temperatura wrzenia 20,8°C),
mrówczan etylu (temperatura wrzenia 54,1°C), octan etylu (temperatura wrzenia 77,0°C)
oraz niewielkie ilości metanolu....".
Ciekawe czy nie wystarczyłoby potrzymać wsadu w temp. <> 60stC - większość smrodu
powinna odparować. Problem z octanem etylu... Może grzanie z przystankiem - np. pół
godzinki 65stC, 15 min 77stC i dalej już do temp. dnia i wyżej?
Pewnie dużo informacji dadzą logi z termometrów...
PWL
Tak.wkg_1 pisze: 1) Mieszaniny zachowują się tak, że paruje wszystko na raz. ...
Woda paruje również w temp. pokojowej, ale im wyższa temp. tym paruje gwałtowniej
Za PWN:
"przedgon poza etanolem zawiera gł. aldehyd octowy (temperatura wrzenia 20,8°C),
mrówczan etylu (temperatura wrzenia 54,1°C), octan etylu (temperatura wrzenia 77,0°C)
oraz niewielkie ilości metanolu....".
Ciekawe czy nie wystarczyłoby potrzymać wsadu w temp. <> 60stC - większość smrodu
powinna odparować. Problem z octanem etylu... Może grzanie z przystankiem - np. pół
godzinki 65stC, 15 min 77stC i dalej już do temp. dnia i wyżej?
Pewnie dużo informacji dadzą logi z termometrów...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Nie kombinuj za bardzo tylko sobie rób spokojnie za kompendium @Lesgo58 a w wolnym czasie poczytaj o rektyfikacji.
https://ichip.pw.edu.pl/sites/default/f ... klad_9.ppt
Tu masz wytłumacone "jak krowie na rowie" szczególnie od slajdu 9.
I oczywiście współczynniki lotności które właśnie sprawiają, że to samo może być być najpierw pogonem a potem przedgonem.
PWN, PWL i wiki raczej bym się nie sugerował
No właśnie nie, to zupełnie nie jest tak. O parowaniu w kolumnie nie ma mowy bez wrzenia. Przecież nic z niej na zewnątrz nie ucieka. W 60 st nic nie będzie wrzeć - to mieszanina i temperatury wrzenia składników nie mają nic do rzeczy.Bez wrzenia także nie ma mowy o separacji w kolumnie więc cały pomysł nie zadziała, zastanów się ; )))PierwszyWolnyLogin pisze:Ciekawe czy nie wystarczyłoby potrzymać wsadu w temp. <> 60stC - większość smrodu
powinna odparować.
Nie kombinuj za bardzo tylko sobie rób spokojnie za kompendium @Lesgo58 a w wolnym czasie poczytaj o rektyfikacji.
https://ichip.pw.edu.pl/sites/default/f ... klad_9.ppt
Tu masz wytłumacone "jak krowie na rowie" szczególnie od slajdu 9.
I oczywiście współczynniki lotności które właśnie sprawiają, że to samo może być być najpierw pogonem a potem przedgonem.
PWN, PWL i wiki raczej bym się nie sugerował
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 15:37 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
to ta temp. dla całej mieszaniny się obniży. Przynajmniej tak mi się wydaje
Dzięki, poczytam.
PWL
Nie, no - ma do rzeczy. Jeśli do mieszaniny dodasz składnik o niższej temp. wrzeniawkg_1 pisze:...W 60 st nic nie będzie wrzeć - to mieszanina i temperatury wrzenia składników nie mają nic do rzeczy.Bez wrzenia także nie ma mowy o separacji w kolumnie więc cały pomysł nie zadziała, zastanów się ; )))...
to ta temp. dla całej mieszaniny się obniży. Przynajmniej tak mi się wydaje
Dzięki, poczytam.
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
W nastawie masz mieszaninę związków w różnych proporcjach (przedgonów masz ułamki procentów). Na koniec i tak wszystko wrze w podobnej temperaturze.
Idąc twoim tokiem rozumowania wystarczyło by podgrzać nastaw do 78,37 °C i odbierać z chłodnicy neutralny spirytus. Zrobisz kolumnę to pogadamy co leci z chłodnicy gdy w kotle będziesz miał 78 stopni.
PS Przedgony skoncentrowane w głowicy podczas stabilizacji obniżają temperaturę o ok. 0,5 stopnia (cukrówka). Po odebraniu ok. 50 ml temperatura zbliża się do temperatury dnia. I teraz wlej te 50 ml (i tak w sporej części jest to etanol) do kega i ustal o ile zmniejszy się temperatura wrzenia. Będziesz potrzebował bardzo dokładny termometr z kilkami miejscami po przecinku.
Idąc twoim tokiem rozumowania wystarczyło by podgrzać nastaw do 78,37 °C i odbierać z chłodnicy neutralny spirytus. Zrobisz kolumnę to pogadamy co leci z chłodnicy gdy w kotle będziesz miał 78 stopni.
Czyli aldehydu octowego w nastawie nie powinno być wcale no bo przecież drożdże pracują w temperaturze wyższej niż 20 stopni."przedgon poza etanolem zawiera gł. aldehyd octowy (temperatura wrzenia 20,8°C),
PS Przedgony skoncentrowane w głowicy podczas stabilizacji obniżają temperaturę o ok. 0,5 stopnia (cukrówka). Po odebraniu ok. 50 ml temperatura zbliża się do temperatury dnia. I teraz wlej te 50 ml (i tak w sporej części jest to etanol) do kega i ustal o ile zmniejszy się temperatura wrzenia. Będziesz potrzebował bardzo dokładny termometr z kilkami miejscami po przecinku.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Temp wrzenia spirytusu 96,6% to 78,13, temperatura wrzenia czystego alkoholu to 78,3.
Za dużo kombinacji a za mało czytania i - przede wszystkim - praktyki.
Wydaje Ci się.PierwszyWolnyLogin pisze: Nie, no - ma do rzeczy. Jeśli do mieszaniny dodasz składnik o niższej temp. wrzenia
to ta temp. dla całej mieszaniny się obniży. Przynajmniej tak mi się wydaje
Temp wrzenia spirytusu 96,6% to 78,13, temperatura wrzenia czystego alkoholu to 78,3.
Za dużo kombinacji a za mało czytania i - przede wszystkim - praktyki.
-
- Posty: 2559
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Powodzenia z tymi termometrami. Ale obstawiam że zamiast wiedzieć więcej będziesz wiedział mniej. No i pamiętaj żeby termometry były skalibrowane bo np. takie DS'y mają błąd rzędu ±5°C a Ciebie interesują różnice rzędu setnych jeśli nie tysięcznych stopnia. Raczej musisz celować w mnóstwo innych termometrów powiedzmy takich na czujnikach PT-100 z dobrym przetwornikiem ADC.
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 17:34 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 2559
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Ale... jak te pt-zamierzasz do arduino podłączyć... bo bez jakiegoś zewnętrznego ADC przynajmniej 16bit zapomnij o dobrej rozdzielczości.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Zacznę od przetwornika procesora, porównam sobie z DS. A potem może zewnętrzny.
Nie wiem jaka rozdzielczość pomiaru jest potrzebna, jaka dokładność - to dopiero wyjdzie w praniu.
Używając DSa stabilizuję temperaturę w testowym układzie do granic jego rozdzielczości - błąd mieści
się w +-0.1stC, a najczęściej mniej. Wyjdzie w praktyce co jest potrzebne (jaka dokładność) a co
jest overkillem. W końcu koledzy robią tu świetną destylację patrząc na termometry z Ikei czy innych Chin
- jestem przekonany ze automatyka z DSami może zrobić to nie gorzej.
A cały temat wynika z mojej natury - jestem technikiem i wszystko muszę rozkminić
PWL
Nie wiem jaka rozdzielczość pomiaru jest potrzebna, jaka dokładność - to dopiero wyjdzie w praniu.
Używając DSa stabilizuję temperaturę w testowym układzie do granic jego rozdzielczości - błąd mieści
się w +-0.1stC, a najczęściej mniej. Wyjdzie w praktyce co jest potrzebne (jaka dokładność) a co
jest overkillem. W końcu koledzy robią tu świetną destylację patrząc na termometry z Ikei czy innych Chin
- jestem przekonany ze automatyka z DSami może zrobić to nie gorzej.
A cały temat wynika z mojej natury - jestem technikiem i wszystko muszę rozkminić
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Do zrobienia świetnej destylacji w ogóle termometry nie są potrzebne jeżeli zna się dobrze swoją kolumnę. Najwyżej do wychwytywania anomalii ...
Prędzej - jak pisze Leszek - zegarek.
A największa zaleta automatyki to odcięcie grzania przy awarii wody chłodzącej. No chyba, że ktoś chce włączyć i zapomnieć.
Prędzej - jak pisze Leszek - zegarek.
A największa zaleta automatyki to odcięcie grzania przy awarii wody chłodzącej. No chyba, że ktoś chce włączyć i zapomnieć.
-
- Posty: 2559
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Z przetwornikiem procesora to szkoda zachodu, chyba że zrobisz jakiś układ na op-ampach do kondycjonowania sygnału. Trzeba też zapewnić jakieś źródło zasilania czujnika, ale tak żeby nie przekroczyć 1mA a lepiej jeszcze mniej inaczej czujnik zacznie oszukiwać ze względu na samo nagrzewanie. PT-100 to jednak czujnik analogowy i do tego ma niewielkie zmiany sygnału per stopień (0,38-0,39 Ω/ºC). Żeby osiągnąć dobrą dokładność trzeba brać pod uwagę pracę z naprawdę małymi zmianami sygnału.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Sam jestem ciekaw Poprzeczka jest wysoko bo mam kumpla, który ma dłuuuugą rurę
i robi spirytusienieczek najdestylowaniuchniejszy Robimy czasami shoty - pół kieliszka tego
spirytusu i na to delikatnie pół kieliszka soku malinowego, który układa się na dole -
taka flaga narodowa Po strzale sok malinowy pięknie smaruje przełyk i alkohol
poznaje się tylko po tym, że nogi się uginają
Większość części do kolumny mam zamówionych, będę powoli pchał temat do przodu,
myślę, że za jakiś miesiąc powinna być gotowa...
PWL
i robi spirytusienieczek najdestylowaniuchniejszy Robimy czasami shoty - pół kieliszka tego
spirytusu i na to delikatnie pół kieliszka soku malinowego, który układa się na dole -
taka flaga narodowa Po strzale sok malinowy pięknie smaruje przełyk i alkohol
poznaje się tylko po tym, że nogi się uginają
Większość części do kolumny mam zamówionych, będę powoli pchał temat do przodu,
myślę, że za jakiś miesiąc powinna być gotowa...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Planuje LM - rysunek jest chyba mylący przez chłodnicę? Ten system wydaje mi się prostszy...
PS.
PWL
Kolumnę podzielę - na pewno głowicą, a czy więcej razy to zobaczy się.JasnyPierun pisze:Hmm proponuje zrobić z olm a tu masz ovm na rysunku. Termometr na tej 10 półce proponuję jeszcze. Podzielić kolumnę można, będzie Ci wygodniej.
Planuje LM - rysunek jest chyba mylący przez chłodnicę? Ten system wydaje mi się prostszy...
PS.
No właśnieradius pisze:Ani OLM, ani OVM tylko "zwykły" LM (Bokakob) tyle, że z chłodniczką destylatu
PWL
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 19:38 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 3 razy.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Czytam o OLM i mam pytanko. Czy tego samego efektu nie da dołożenie "przedłużki" między głowicę a chłodnicę?
Czyli zamiast obniżać głowicę (miejsce odbioru) podnoszę chłodnice czyli daje dodatkowa przestrzeń na pary...
Można by zrobić porównawcze destylacje z i bez... Łatwiej niż dorabiać niższy odbiór w tym celu...
PWL
Czyli zamiast obniżać głowicę (miejsce odbioru) podnoszę chłodnice czyli daje dodatkowa przestrzeń na pary...
Można by zrobić porównawcze destylacje z i bez... Łatwiej niż dorabiać niższy odbiór w tym celu...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Pod pojęciem głowicy rozumiesz twój aktualny LM ? Bo wg mnie chłodnica to jest w głowicy.
W tej "przedłużce" musiałoby być wypełnienie - cały wic polega na tym, żeby nad obniżonym odbiorem był fragment kolumny separujący frakcje. Na szczycie LM żeby odbierać przedgony. Oczywiście jeziorko z tamką. Bez 2 LM-ów się nie obejdzie.
Oczywiście w końcu natkniesz się na sufit - to wszystko rośnie w górę więc bokakob jest rozwiązaniem dla ludzi z wysokim sufitem. Reszta preferuje np. Aabratka.
Te porównania już były robione ... poczytaj forum, zrozum jak działa obniżony odbiór - pozwoli Ci to zrozumieć działanie kolumny i oszczędzi masy czasu i frustracji oraz pieniędzy.
W tej "przedłużce" musiałoby być wypełnienie - cały wic polega na tym, żeby nad obniżonym odbiorem był fragment kolumny separujący frakcje. Na szczycie LM żeby odbierać przedgony. Oczywiście jeziorko z tamką. Bez 2 LM-ów się nie obejdzie.
Oczywiście w końcu natkniesz się na sufit - to wszystko rośnie w górę więc bokakob jest rozwiązaniem dla ludzi z wysokim sufitem. Reszta preferuje np. Aabratka.
Te porównania już były robione ... poczytaj forum, zrozum jak działa obniżony odbiór - pozwoli Ci to zrozumieć działanie kolumny i oszczędzi masy czasu i frustracji oraz pieniędzy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2019, 20:34 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Przedłużki nie musisz dokładać. Musisz za to dołożyć jakiś odbiór dla przedgonów. Wtedy "zwykły" odbiór stanie się obniżonym odbiorem. Możesz zaadoptować rozwiązanie stosowane w "zimnych palcach" i odbierać pary za chłodnicą (przedgony) a serce z LM. Skoro da się na ZP uzyskać dobry spirytus jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutral ... ne%20palce to tym bardziej w ZP wzbogaconym o odbiór pod skraplaczem. Tyle tylko, że wymaga to precyzji w sterowaniu wodą i mocą.PierwszyWolnyLogin pisze:Czytam o OLM i mam pytanko. Czy tego samego efektu nie da dołożenie "przedłużki" między głowicę a chłodnicę?
.................
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Pomysł...
Nie można by odebrać przedgonu po prostu przez odpowietrznik w głowicy?
Przestać zasilać chłodnicę w głowicy żeby się rozgrzała i pary uleciały górą...
Oczywiście dołożyć chłodnicę skroplin na wylocie.
Pod odebraniu odpowiedniej ilości płynu puszczamy wodę do chłodnicy zamykając
drogę parom i odbieramy urobek normalnie...
Oczywiście odcinek wypełnienia nad głównym odbiorem...
PWL
Nie można by odebrać przedgonu po prostu przez odpowietrznik w głowicy?
Przestać zasilać chłodnicę w głowicy żeby się rozgrzała i pary uleciały górą...
Oczywiście dołożyć chłodnicę skroplin na wylocie.
Pod odebraniu odpowiedniej ilości płynu puszczamy wodę do chłodnicy zamykając
drogę parom i odbieramy urobek normalnie...
Oczywiście odcinek wypełnienia nad głównym odbiorem...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Tylko że jeśli masz OLM, to przedgony odbierasz przez cały czas pracy z LM-a.
To nie jest tak, że przedgony odbierzesz i już koniec i ich nie ma.
One cały czas są. To są frakcje lżejsze od C2H5OH i cały czas gdzieś w tej kolumnie są.
Ja podczas stabilizacji odbieram około 700ml przedgonów, później kropelkowo podczas odbioru serca z OLM jakieś 150-200ml, i na koniec jeszcze jeziorko 300ml.
Więc jeśli nie masz miejsca na to żeby dołożyć te 30cm wysokości, to zrezygnuj z bakobaba na rzecz abratka, ale dołóż OLM jako moduł.
To nie jest tak, że przedgony odbierzesz i już koniec i ich nie ma.
One cały czas są. To są frakcje lżejsze od C2H5OH i cały czas gdzieś w tej kolumnie są.
Ja podczas stabilizacji odbieram około 700ml przedgonów, później kropelkowo podczas odbioru serca z OLM jakieś 150-200ml, i na koniec jeszcze jeziorko 300ml.
Więc jeśli nie masz miejsca na to żeby dołożyć te 30cm wysokości, to zrezygnuj z bakobaba na rzecz abratka, ale dołóż OLM jako moduł.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Rurę kupiłem 150cm. Myślę, że wystarczy ze 25cm chłodnicy w głowicy, potem odbiór LM a jakieś 20cm niżej
wlutowany wylot VM. Można go używać albo i nie - trzeba będzie porównać efekty.
W sumie dorobienie OVM to żaden koszt i komplikacja...
PWL
wlutowany wylot VM. Można go używać albo i nie - trzeba będzie porównać efekty.
W sumie dorobienie OVM to żaden koszt i komplikacja...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
a przepuszczała smrodki, potem te smrodki skroplić i z powrotem skierować do kolumny
poniżej odbioru. Kwestia na jakiej wysokości do dyskusji..
PWL
No to wystarczy temperaturę chłodzenia w głowicy ustawić tak, żeby skraplała etanolarTii pisze:Tylko że jeśli masz OLM, to przedgony odbierasz przez cały czas pracy z LM-a.
To nie jest tak, że przedgony odbierzesz i już koniec i ich nie ma.
One cały czas są. To są frakcje lżejsze od C2H5OH i cały czas gdzieś w tej kolumnie są....
a przepuszczała smrodki, potem te smrodki skroplić i z powrotem skierować do kolumny
poniżej odbioru. Kwestia na jakiej wysokości do dyskusji..
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolejny sterownik / termometr...
Z grubsza robię to tak jak opisałeś post203600.html#p203600. Twój następny pomysł z zawracaniem smrodków do kolumny pod odbiorem jest raczej kiepski. Nie odebrane smrodki będą się zagęszczać i zaczną wpływać na jakość odbioru. Ponadto ustawienie temperatury chłodzenia tak by skraplała etanol a przepuszczała tylko smrodki jest praktycznie nie możliwe. Tak jak arTii napisał w parach idących do głowicy jest wszystko - przedgony, etanol i pogony. Tylko ich proporcje zmieniają się w zależności od wygotowania kotła. Nie kombinuj tylko zbuduj sprzęt z niska głowicą (młot Thora, aabratek, UFO) i obniżonym odbiorem. Ja polecam młot Thora z dwustanowym jeziorkiem.