Kocioł zacierny
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Witam szanownych kolegów. Z uwagi na stan mojej wiedzy w skali 1:10 myślę 2 ale uczę się mam pytanie. Chciałbym spróbować zrobić alkohol ze zboża. Tylko. Problem z zacieraniem. Czytalem o zacieraniu na lenia. Czy nie lepiej kupić kocioł zacierny jezeli tak to jaki? Mam ochotę przesiąść się z cukru na zboże tylko muszę się nauczyc . Pozdrawiam
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Kocioł zacierny
Na początek wątpię, aby był to dobry pomysł. Zatrzeć możesz, jak sam już wiesz, na lenia, albo w dowolnym garnku klasycznie. Możesz też spróbować koji.
Z czasem sam dojdziesz do tego, czego potrzebujesz.
Zamiast tego chyba bardziej popularne są kotły z płaszczem, które możesz użyć zarówno do zacierania, jak i gotowania.
Z czasem sam dojdziesz do tego, czego potrzebujesz.
Zamiast tego chyba bardziej popularne są kotły z płaszczem, które możesz użyć zarówno do zacierania, jak i gotowania.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kocioł zacierny
Ja mam takie https://www.expondo.pl/royal-catering-k ... d-10010891 cóś i bardzo sobie chwalę, a do tego i pyszne pifka są robione na bierząco.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Kocioł zacierny
Do zacierania 40l jest w miarę ok, ale i tak trzeba na kilka razy. Chyba lepiej na lenia, bo biorąc pod uwagę bezwładność cieplną, to spokojnie nam się wszystko zatrze. No i warto spróbować zanim się człowiek zdecyduje na jakiś sprzęt. Wodę można grzać i w destylatorze.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!