Zacząłem się ostatnio interesować zacieraniem wszelakiego rodzaju zboża, od żyta po kukurydzę.
Wiadomo do gęstych zacierów najlepszym rozwiązaniem jest kocioł z płaszczem. W związku z tym zacząłem szukać informacji potrzebnych do projektu. Część wiedzy znalazłem, jednak część nadal pozostaje bez odpowiedzi.
W związku z tym zabrałem się za projektowanie ustrojstwa. Część rzeczy wykonam sam, część zlecę. Na chwilę obecną mam dość dużo niewiadomych a szkic tak się prezentuje:
![Obrazek](https://i.imgur.com/XuUAmig.jpg)
Chciałbym poukładać sobie wiedzę na ten temat i przedstawić moje założenia, następnie po konsultacji zrobić projekt i przekazać do wykonania rzeczy które samemu nie będę w stanie zrobić.
- Pierwsze i najważniejsze założenie - medium płaszcza. Widzę że są dwie szkoły: woda = układ zamknięty i ciśnienie w płaszczu lub olej grzewczy = układ otwarty, brak ciśnienia w płaszczu. Jako inżynier spawalnik z wykształcenia totalnie odrzucam jakiekolwiek rozwiązanie w którym ma być nadwyżka ciśnienia w konstrukcji którą wykonam po części w domowym zaciszu, część u znajomego w zakładzie... Zbyt dużo na ten temat widziałem. W związku z tym mam największy dylemat - jakie medium pracujące w ciśnieniu atmosferycznym?
Widziałem dedykowane oleje grzewcze. Czy ktoś kto takie używa mógłby się wypowiedzieć na temat ich zapachu i oparów które się wydzielają podczas ich nagrzewania, generalnie toksyczność polecanych środków? Najbardziej się obawiam tych oparów niby nic a jednak coś... Czego dalszym powodem jest to, że skłaniam się do standardowego oleju na fryturę. Czy użytkownicy zwykłego oleju z marketu mogą się wypowiedzieć na ten temat? W tym przypadku obawiam się najbardziej smrodu po podgrzaniu - jednak jak dalej pójdę tym tropem to nie olej na frytki śmierdzi, tylko same frytki rzucone na olej gdy zaczną się smażyć
![Very Happy :D](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
- Pomiar temperatury. Czy takowy ma być jak w standardowym kotle, tj. pomiar podgrzewanej cieczy czy wystarczy pomiar medium grzewczego? Jeżeli pomiar bezpośredni to jedynym wyjściem widzę tylko sonda od góry do dna kotła? Dodatkowo planuję tak na prawdę dwie grzałki. Jedna w płaszczu, druga bezpośrednio w zbiorniku wewnętrznym. I tutaj w zależności od potrzeb (bo tak na prawdę nie będę tylko gotował w nim gęstego, ale też cukrówka może się zdarzyć) będę uruchamiał odpowiednią grzałkę, do gęstego płaszcz, do cukrówek grzałka bezpośrednia. Tutaj zastanawiam się nad mocą. W obydwu przypadkach myślę o grzałce 2x2kW. Czy do płaszcza to też jest dobra moc? Można rozgrzewać płaszcz na mocy 4kW czy jednak na mniejszej? Nie mam w tym temacie doświadczenia.
- Pojemność. Chciałbym w kotle na raz przegonić 50l wsadu. Dla cukrówki z tego co się orientuję to 60l pojemność wystarczy, a czy do gotowania gęstego też te 60l brutto pojemności będzie ok?. Wiem że zaciery zbożowe się pienią i nie mam pojęcia czy nadwyżka w kotle 10l wystaczy aby piana sobie mogła tam spokojnie bulgotać?
- Wlew będzie użyty tri clamp dla rury o średnicy fi168,3mm. Dla takiej średnicy bardzo fajnie wychodzi mi bufor, ewentualnie zrobię przejściówkę bezpośrednio pod kolumnę. Czy taka średnica jest wystarczająca?
- W samym płaszczu planuję wykonać wlew medium grzewczego,odpowietrzenie, spust medium.
- Zbiornik wewnętrzny bezpośrednio z niego myślę zrobić spust 2 cale oraz tak jak wspomniałem wcześniej dodać bezpośrednio grzałkę na wypadek gdy nie będę grzał gęstego.
Na chwilę obecną to by było na tyle niejasności. Jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy choć po części mi je rozjaśnić to będę wdzięczny. Po konsultacji wrzucę gotowy projekt i ostatecznie go omówimy przed wykonaniem. Jak to mawiają, poprawka samego projektu nic nie kosztuje, a podczas roboty już koszta są większe.
Jeżeli ktoś przeczytał te wypociny do końca, to serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam, Marcin
![Smile :)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_smile.gif)