Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Klarowanie/stabilizacja

Postautor: haze72 » czwartek, 13 wrz 2018, 13:57

Dzień dobry,
Wino z Solarisa już w balonie, po pierwszym obciągu po fermentacji burzliwej.
Jestem przed drugim obciągiem i mam do Państwa kilka pytań:
- jak często praktycznie robić obciąg?
- czy po czwartym/piątym obciągu dodać bentonit i bez stabilizacji w niskiej temperaturze zrobić obciąg i zrobić filtrowanie?
- jakiego rodzaju filtry proponujecie?

Pozdrawiam,
haze72


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

dynio
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Załączniki
Re: Klarowanie/stabilizacja

Postautor: dynio » czwartek, 13 wrz 2018, 14:30

Zlewaj tak m/w co miesiąc i jeżeli masz czas to nie używaj bentonitu,
chyba że zależy ci na czasie i szybkim butelkowaniu

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Klarowanie/stabilizacja

Postautor: haze72 » piątek, 14 wrz 2018, 10:28

Ok, dzięki.
A filtrowanie? O stabilizacji temp w tym roku mogę zapomnieć.
haze72

Awatar użytkownika

orzeszek87
50
Posty: 90
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Klarowanie/stabilizacja

Postautor: orzeszek87 » piątek, 14 wrz 2018, 13:51

Nie wiem co kolego chcesz filtrować. Wino to cierpliwość i czas. Daj mu sie ułożyć a w miedzy czasie ściągaj z nad osadu jak taki zobaczysz na dnie. Nigdzie się nie śpiesz, zabutelkować zdążysz. Powodzenia.


Wróć do „Wina Gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość