Dzień dobry,
Wino z Solarisa już w balonie, po pierwszym obciągu po fermentacji burzliwej.
Jestem przed drugim obciągiem i mam do Państwa kilka pytań:
- jak często praktycznie robić obciąg?
- czy po czwartym/piątym obciągu dodać bentonit i bez stabilizacji w niskiej temperaturze zrobić obciąg i zrobić filtrowanie?
- jakiego rodzaju filtry proponujecie?
Pozdrawiam,
haze72
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
-
- Posty: 177
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Załączniki
Re: Klarowanie/stabilizacja
Zlewaj tak m/w co miesiąc i jeżeli masz czas to nie używaj bentonitu,
chyba że zależy ci na czasie i szybkim butelkowaniu
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
chyba że zależy ci na czasie i szybkim butelkowaniu
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Klarowanie/stabilizacja
Ok, dzięki.
A filtrowanie? O stabilizacji temp w tym roku mogę zapomnieć.
haze72
A filtrowanie? O stabilizacji temp w tym roku mogę zapomnieć.
haze72
-
- Posty: 116
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Klarowanie/stabilizacja
Nie wiem co kolego chcesz filtrować. Wino to cierpliwość i czas. Daj mu sie ułożyć a w miedzy czasie ściągaj z nad osadu jak taki zobaczysz na dnie. Nigdzie się nie śpiesz, zabutelkować zdążysz. Powodzenia.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości