Klarowanie/stabilizacja

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: haze72 »

Dzień dobry,
Wino z Solarisa już w balonie, po pierwszym obciągu po fermentacji burzliwej.
Jestem przed drugim obciągiem i mam do Państwa kilka pytań:
- jak często praktycznie robić obciąg?
- czy po czwartym/piątym obciągu dodać bentonit i bez stabilizacji w niskiej temperaturze zrobić obciąg i zrobić filtrowanie?
- jakiego rodzaju filtry proponujecie?

Pozdrawiam,
haze72
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Klarowanie/stabilizacja

Post autor: dynio »

Zlewaj tak m/w co miesiąc i jeżeli masz czas to nie używaj bentonitu,
chyba że zależy ci na czasie i szybkim butelkowaniu

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Klarowanie/stabilizacja

Post autor: haze72 »

Ok, dzięki.
A filtrowanie? O stabilizacji temp w tym roku mogę zapomnieć.
haze72
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Klarowanie/stabilizacja

Post autor: orzeszek87 »

Nie wiem co kolego chcesz filtrować. Wino to cierpliwość i czas. Daj mu sie ułożyć a w miedzy czasie ściągaj z nad osadu jak taki zobaczysz na dnie. Nigdzie się nie śpiesz, zabutelkować zdążysz. Powodzenia.
https://www.alkoholeforum.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”