Znaleziono 92 wyniki

autor: haze72
piątek, 14 wrz 2018, 11:28
Forum: Wina Gronowe
Temat: Klarowanie/stabilizacja
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2501

Re: Klarowanie/stabilizacja

Ok, dzięki.
A filtrowanie? O stabilizacji temp w tym roku mogę zapomnieć.
haze72
autor: haze72
czwartek, 13 wrz 2018, 14:57
Forum: Wina Gronowe
Temat: Klarowanie/stabilizacja
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2501

Klarowanie/stabilizacja

Dzień dobry, Wino z Solarisa już w balonie, po pierwszym obciągu po fermentacji burzliwej. Jestem przed drugim obciągiem i mam do Państwa kilka pytań: - jak często praktycznie robić obciąg? - czy po czwartym/piątym obciągu dodać bentonit i bez stabilizacji w niskiej temperaturze zrobić obciąg i zrob...
autor: haze72
wtorek, 10 mar 2015, 22:24
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

truskawki się starzeją:)
koniak też, ale chciałbym go trochę dosłodzić - tym razem nie rodzynkami ale karmelem.
Jak to zrobić aby nie zepsuć - czy polecacie jakiś konkretny produkt, dawkowanie?
pozdrawiam.

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
autor: haze72
czwartek, 5 lut 2015, 18:20
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

tak szczyt miał 95 C.
autor: haze72
czwartek, 5 lut 2015, 12:56
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Grzanie na Bain Marie. Dojechałem do 30% przy temp. 95 stopni - tu już tylko powolne kapanie. Nie byłem w stanie już przyspieszyć tempa oddawania, a czas uciekał (grzałka ciągle pracowała).. Pytanie - aby dojechać do 15-20% potrzebuję większej grzałki czy nic to nie da? Woda w płaszczu się już gotow...
autor: haze72
wtorek, 3 lut 2015, 09:53
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Chyba wszystko ok. Pojutrze grzałka.
Czy Waszym zdaniem destylat z truskawek można jakoś zadębić (chodzi o kolor) tak aby nie stracić aromatów czy raczej zostawić w naturalu?
autor: haze72
niedziela, 1 lut 2015, 20:29
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Hmm.. fermentacja stanęła. Na wierzchu gruby twardy kożuch. Sprawdziłem Blg - zero.
Dodałem stoper, zamieszałem... fermentacja ruszyła od razu ponownie..

Czy coś robić czy poczekać aż się zatrzyma całkowicie?
autor: haze72
czwartek, 15 sty 2015, 10:28
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Ruszyły:) zakwaszone, dodałem pożywkę, podgrzalem..
Dzięki za pomoc!!
autor: haze72
środa, 14 sty 2015, 16:08
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

czyli temperatura..
czy podgrzanie nastawu i dodanie nowej partii drożdży będzie ok, czy zrobić inny zabieg?
autor: haze72
środa, 14 sty 2015, 12:37
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

AD Drożdże owocowe turbo. Temperatura nastawu ok 19-20 stopni.
autor: haze72
wtorek, 13 sty 2015, 19:26
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

drożdże od JO, jutro sprawdzę ph, zobaczymy.. może faktycznie trochę za chłodno..
autor: haze72
wtorek, 13 sty 2015, 11:05
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

ok. i jeszcze raz drożdże, czy te które już są same ruszą?
autor: haze72
wtorek, 13 sty 2015, 10:30
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Kurcze, nie rusza fermentacja! Blg 22, temp 19. Dwa dni temu dodane drożdże - cisza..
Czekać? Jeśli nie to czy dać kolejne drożdżaki i podnieść trochę temp?
autor: haze72
sobota, 10 sty 2015, 18:51
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

OK!
Dzięki za info!! To oczywiście kompot - jadę bez pekto, całość z drożdżami. Dam znać co wyszło:)
autor: haze72
środa, 7 sty 2015, 19:23
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

a ja namierzyłem parę dni temu chyba ze 20 litrów truskawek w słoikach. Po otworzeniu - sok ma ok 17 blg.
Co można zrobić z owocami z takiego "kompotu"? Na praskę czy dodać pektynę i dopiero później wycisnąć?
Potem drożdże i .. dawać wszystko na alembic czy odcedzić sam sok?
haze72
autor: haze72
niedziela, 4 sty 2015, 16:38
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Gr000by,
nie mogę wysłać priv. odpowiedz 1kg nie moczone.
autor: haze72
niedziela, 21 gru 2014, 14:42
Forum: Alembiki
Temat: Alembik 20 l
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 24351

Re: Alembik 20 l

Robiąc calvadosa (szczególnie pierwszy odpęd) w otoczeniu cudownie pachniało jabłkami:)) Byłem mocno zaskoczony - pozytywnie zresztą:). Sama aparatura raczej szczelna (mąka) - sam zapach rozchodził się już z zza chłodnicy. A jeśli nawet nie, to i tak był świetny i nikomu nie przeszkadzał. Domyśleć s...
autor: haze72
niedziela, 14 gru 2014, 15:37
Forum: Alembiki
Temat: Alembik 20 l
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 24351

Re: Alembik 20 l

Ale rozumiem, że szczapki dalej w calvadosie..
Zastanawia mnie czy czas dębienia to miesiące czy raczej tygodnie.
autor: haze72
sobota, 13 gru 2014, 13:09
Forum: Alembiki
Temat: Alembik 20 l
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 24351

Re: Alembik 20 l

Jak długo dębicie calvadosa? Ile mniej więcej szczapek na 5L 45%?
autor: haze72
piątek, 12 gru 2014, 20:54
Forum: Alembiki
Temat: Alembik 20 l
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 24351

Re: Alembik 20 l

ile ma litrów? Próbowałeś go już? Jestem ciekawy opinii.
Na swoim ostatnio robiłem calvadosa, dębi się teraz:)
autor: haze72
piątek, 12 gru 2014, 15:03
Forum: Alembiki
Temat: Alembik 20 l
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 24351

Re: Alembik 20 l

Euphorbia1, co to za alembik? Ładny jest:)
Czy dodatek zadziałał?
autor: haze72
czwartek, 11 gru 2014, 13:11
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

No to ładnie:)
Jeżeli będziesz miał również "nie moczone" też chętnie nabędę!
autor: haze72
środa, 10 gru 2014, 20:29
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Muszę spróbować je zrobić..ale boje się, że schrzanię trunek źle przygotowanym drewnem:)
Najchętniej kupiłbym szczapki (nie wiórki) z pewnego źródła..
autor: haze72
środa, 10 gru 2014, 17:51
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Tak..użyłem watę Bella - wyszło idealnie:) Dzięki wszystkim!
Z innej beczki :) - czy płatki dębowe, które już wykorzystałem raz do koniaku można wykorzystać ponownie czy to Waszym zdaniem strata czasu?
autor: haze72
sobota, 29 lis 2014, 11:27
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Tak, farfocle czyli drobne śmieci:), chyba po dębie lub coś w wodzie było.
Dzięki za podpowiedzi:)
autor: haze72
czwartek, 27 lis 2014, 17:49
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

:))
ja walczę teraz z calvadosem. problem - po rozcieńczeniu mam sporo "farfocli" pływających.
Jak je odfiltrować delikatnie aby aromatu nie stracić. Trunek już zadębiony, ok 45%.
autor: haze72
niedziela, 23 lis 2014, 22:34
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Henessy VSOP - słodki posmak
Odpowiedzi: 76
Odsłony: 28028

Re: Henessy VSOP - słodki posmak

No więc jest.. pierwszy raz..alembik miedziany destylat z wina białego, dodane rodzynki..dębienie. Zrobiony w lipcu.. po rozcieńczeniu - ok 5 litrów. Skonsumowany..nie piłem chyba nic lepszego.. Grooby - dzięki! Dużo się nauczyłem na forum.. nie naśladować markowych trunków..szukać własnych ścieżek....
autor: haze72
poniedziałek, 25 sie 2014, 20:33
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par na alembiku

tak, przelałem i wypłukałem trzy razy wrzątkiem..
może będzie dobrze:)
autor: haze72
niedziela, 24 sie 2014, 22:09
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par na alembiku

Rodzynki 2 tydzień w środku.. Zapach coraz lepszy, szczególnie po paru minutach od otwarcia galoniku:) Widzę jednak, że rodzynki: 1. dają trochę "mętków" - mam nadzieję, że łatwo to odfiltrować 2. pojawia się widoczny 2 centymetrowej wysokości pasek innej gęstości destylatu - czy wymieszan...
autor: haze72
środa, 13 sie 2014, 19:08
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par na alembiku

Perfect. No to jadziem:) Dzięki za info!
autor: haze72
wtorek, 12 sie 2014, 19:47
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par na alembiku

ile dałbyś na 2,5l alkoholu (przed rozcieńczaniem)?,
autor: haze72
poniedziałek, 11 sie 2014, 23:03
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par na alembiku

Destylat z wina gronowego..:) do dojrzewania..
autor: haze72
czwartek, 7 sie 2014, 22:49
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

Nie doczytałem jednego z postów nt. rozcieńczania surówki - może dlatego (m.in.) miałem problem z oddzieleniem przedgonów od surówki przy drugim odpędzie... Nie mogłem złapać momentu. Może brak doświadczenia.. Z pogonami było (chyba) prościej. Zobaczymy - teraz leżakuje sobie, potem dąb i rozcieńcza...
autor: haze72
czwartek, 7 sie 2014, 21:10
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

W stopce widzę stronę www. Zainteresowała mnie miedziana kolumna elite. Czy rura miedziana nie musi być ocieplona?
haze72
autor: haze72
środa, 6 sie 2014, 22:00
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

Jest rteciowy w oslonie mosieznej.
Wolalbym nie przerabiac alembika tylko kupic grzalke/plyte bez termostatu a z regulaorem..
haze72
autor: haze72
piątek, 1 sie 2014, 22:57
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

teraz jest. Termometr mierzy mniej więcej w środku rury (wewnątrz)
autor: haze72
piątek, 1 sie 2014, 22:31
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

Zdjęcie w załączeniu..
haze72
autor: haze72
piątek, 1 sie 2014, 22:06
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

Jeśli chodzi tylko o drugi odpęd - vs wykres. Nie dyskutuję z fizyką:). Jednak (pomijam dokładność pomiarową termometru i alkoholomierza) wyniki były jakie były.. 82 stopnie i ok 75% mocy.. co mam zrobić - ten stan trwał stabilnie ok 1h.. oczywiście w trakcie zastanawiałem się jak się ma do tego wyk...
autor: haze72
piątek, 1 sie 2014, 21:46
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

Dokładnie! Rozjeżdżają się - i to mnie bardzo zdziwiło! Zupełnie inaczej działał pierwszy i drugi odpęd. Celowo to zapisywałem. Drugi odpęd był bardzo stabilny ale temperatury zupełnie niepasujące do pierwszego odpędu... Warunki obu pędów były podobne.
haze72
autor: haze72
piątek, 1 sie 2014, 21:18
Forum: Alembiki
Temat: Temperatura par na alembiku
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 24866

Re: Temperatura par

Drugi odpęd. Wypływ destylatu już przy temperaturze ok 74 stopni - ostry zapach, nieprzyjemny. Przy 82 stopniach ustabilizował się wypływ coraz smaczniejszego destylatu ok 75% - serce. Przy dojściu do 55% zaczął pachnieć nieco błotniście (temp 85-86 stopni) - oddzielne naczynie do ok 25%. Od początk...

Wyszukiwanie zaawansowane