Klarowanie produktami do wina

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
PanRadzioszek
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 10 sie 2024, 21:49

Post autor: PanRadzioszek »

Witam wszystkich serdecznie. Jestem świeży w tych sprawach i chciałbym się dowiedzieć, gdy nastaw będzie już gotowy a drożdże opadną na dół to czy mogę dodać środek do klarowania wina? Czy taki środek zadziała i pomoże coś w jakości późniejszego wyrobu ?
koncentraty wina

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Klarowanie produktami do wina

Post autor: HeniekStarr »

Możesz. Najlepiej po uprzednim ściągnięciu wężykiem znad osadu drożdżowego. Jaki masz ten środek? W proszku? W płynie?

Autor tematu
PanRadzioszek
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 10 sie 2024, 21:49
Re: Klarowanie produktami do wina

Post autor: PanRadzioszek »

Jest to norweski środek "vinklaring 25l" środek jest w płynie ma 2 saszetki, z opisu wynika, że jest to moderowany kieselsol (20g) i moderowany chitosan (25g)

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Klarowanie produktami do wina

Post autor: HeniekStarr »

do nastawu cukrowego jak znalazł.

Autor tematu
PanRadzioszek
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 10 sie 2024, 21:49
Re: Klarowanie produktami do wina

Post autor: PanRadzioszek »

Super! Dzięki za pomoc 😀
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”