Kiełbasa z dzika

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Potrzebuję dobry (sprawdzony) przepis na kiełbase z dzika. :-)
Obrazek
koncentraty wina

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: euphorbia1 »

Dzik/łopatka , szynka , karczek/ 5 kg,słonina wędzona 0,5 kg , sól 0,11-0,13 saletra 0,005/lub w całości gotowa peklo sól/ piprz 0,05 papryka słodka mielona 0,15 czosnek 0,08 tymianek 0,03 jałowiec 9 ziaren.Peklować dwa dni bez słoniny resztką soli natrzeć słoninę Mięso siatka 8 mm słonina 4 mm Doba spokoju po napełnieniu Wędzić najlepiej na zimno i kolejny odpoczynek na 14 dni a potem smacznego
Darz Bór
In vino feritas
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: k.kolumb »

Dokładnie jak wieprzowa. Ale jeśli chcesz żeby trochę przetrwała w jędrności, to musisz dodać jakieś 25% podgardla, indyka lub jakiejś wołowiny. W przeciwnym wypadku wyschnie na kość po dwu tygodniach. Może się trafić dzik z dużą ilością słoniny, zima jest łagona i powoli tracą sadełko, trochę zależy od okolicy (n.p. kukurydzisk). I tai tłuścioszek najlepszy. Warto zostawić do zjedzenia schaby i polędwiczki.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Kamal »

@euphorbia1 choć to nie będzie kiełbasa, to spróbuję wykonać Twój przepis. :-)
Mam tylko pytania - może być ostra papryka? I jak długo wędzić?

@k.kolumb o dodatku innego mięsa wiem. :-) Myślałem nad dodaniem wołowiny.
Można tak samo, ale można też inaczej - uszlachetnić/wzbogacić smakowo, różnymi przyprawami. :-) Ale niewiem jakie? :-)
Obrazek

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: euphorbia1 »

Pierwszy przepis to dość skomplikowane wędzenie . Wędzić należy po 1-2 godzin dziennie przez 14- 20 dni temp. Do 25 0C Dlatego robimy ją teraz. Jeżeli nie wisi na kaloryferze a w odpowiedniej spiżarni to z czasem będzie coraz lepsza. Jeżeli będzie schnąć zbyt szybko to do zamrażarki /koniecznie owinąć folią by nie było sublimacji/
Można dodać trochę wołowiny lub podgardla ale 25 % to już nie będzie kiełbasa myśliwska Na 5kg góra 0,7 kg. Inne przyprawy w jakim celu To ma być naturalny smak - nie psujemy różnymi pachnidłami.
Pytasz o ostrą paprykę _czyli lubisz tak jak ja - można.
Słonina z dzika do kiełbasy to błąd -tak uważam. Szczególnie jak z odyniaszka jest. Na znakomity smalec to tak
Inny sposób wędzenia: _ po obeschnięciu/ 50 * C 3-4 godziny gęsty dym, następnie gorący 90 95 * C 30-40 min do osiągnięcia koloru brązowego następnie 7-10 dni podsuszamy
Ja nie pekluję ryb i dziczyzny w solance tylko na sucho!! Ma swobodnie wyciekać czyli trzymam na sicie w niskiej temp. No i do masy dodaj trochę zimnej wody . Kawałki mięsa kroisz w dużą kostkę peklujesz a potem /po trzech dniach mielisz/
In vino feritas

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Ryba64 »

Kamal pisze:@euphorbia1 choć to nie będzie kiełbasa, to spróbuję wykonać Twój przepis. :-)
...
@Kamal - a niby co to jest jak nie kiełbasa ? Przecież to klasyczna porządna kiełbasa z dzika wędzona na zimno!
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Kamal »

Kiełbasa zawsze mi się kojarzyła z parzeniem/gotowaniem. Tak kiedyś dawniej umnie robiono. I tyle pamiętam z produkcji. :-(
Dlatego to mnie zmyliło :-o
Obrazek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: silvio2007 »

Jak masz całego dzika to po co chcesz dodać wołowinę?
Sama dziczyzna wystarczy. Ja trybuję całego do maszynki i nie dodaję żadnego indyka czy wieprzowiny.
Chyba że to ma być kiełbasa drobiowo-wołowa + dzik?
Nigdy nie dodaję saletry ani peklosoli.
Bardzo lubię nasiona kolendry dodać, spróbuj
Smacznego
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Kamal »

@silvio2007 Nieno całego dzika nie będę mieć. Solidne kilka kilo ;-)
Dodatek mięsa innego, jest dla przetrwania w jędrności.
Ale skoro mówisz, że sama dziczyzna wystarczy.
Chyba mięso podzielę, i jedną część przerobię bez dodatku innego mięsa. A drugą z dodatkiem wołowiny ;-)

@euphorbia dzięki za przepis, i świetny opis. :ok: Napewno go wypróbuję. ;-)
Niestety nie mam spiżarni. ;-) Mam piwnicę, ale to chyba nie będzie to samo? Więc zostaje mrożenie. Właśnie jak ono wpływa na smak kiełbasy, po jej odmrożeniu? :-)
Obrazek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: silvio2007 »

Mrożenie tak jak ze większością produktów nie wpływa pozytywnie na smak kiełbasy, ale jak zamrozisz od razu po uwędzeniu to i zapach potrafi przetrwać i na jędrności nie stracisz. Ja zawsze mrożę bo nie jestem w stanie z żoną zjeść paręnaście kilo kiełbasy.
Mięso z dzika jest pozbawione wszelakiej chemii i dodaję tylko naturalne przyprawy, żadnej saletry ani peklosoli
Jeśli masz okazję to poproś myśliwego o żebra, moim zdaniem to najsmaczniejszy kawałek z dzika. Może to dlatego, że nie lubię suchych mięs.
Awatar użytkownika

mariolagoła
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 21 lut 2015, 23:24
Lokalizacja: klify północy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: mariolagoła »

Oto ostatni "dziczek" w moim wykonaniu. Oczywiście szynki kąpią się w zalewie ziołowej i czekają na swoją kolej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 25 lut 2015, 08:26 przez mariolagoła, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: rozrywek »

Przecież dzik, to nic innego jak dzika świnia, osobiście to zastrzeliłbym kogoś widząc jak marnuje mięso dodając indyka......
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: silvio2007 »

Popieram w 100% kolegę Rozrywek.
Sam nie rozumiem takich pomysłów ale cóż?
Jak komuś smakuje to niech tak robi.
Kol. Mariolagoła szacun
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: k.kolumb »

@rozrywek @silvio2007 Nie strzelajcie, proszę! Rzecz ma się tak : kiełbasa z samego dzika jest super, ale po kilku tygodniach, a robimy zawsze na zapas a nie na "od razu zjeść" potrzeba narzędzi typu siekiera. Twardość jest ogromna, a przyjemność nikła. Jak się doda "cywilnego" mięsa, to smak nie jest gorszy, a frajda może trwać dłużej. Kiedyś zrobiłem tylko z dzika i zadowolony był tylko jamnik. Mam tu kilkadziesiąt lat doświadczeń, lubię tak jak powyżej. Co nie znaczy że wiem lepiej. Darz Bór !
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: rozrywek »

Kolumb, nie mam pukawki :) chodziło mi o dodatek mięsa drobiowego w ogóle, dodatek wołowiny jak najbardziej, rozumiem że zależy ci na swojskiej kiełbasie, a nie na wiejskiej. Popieram.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Ryba64 »

@rozrywek
Czym się różni swojska od wiejskiej, bo nie łapię...?
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: rozrywek »

Ryba, Kiełbasa swojska jest wieprzowo-wołowa, a wiejska jest czysto wieprzowa, uświadomiła mnie o tym właścicielka masarni którą prowadzi z powodzeniem od lat i z pokolenia na pokolenie, także przypuszczam że wie co mówi. Ciekawostka ja miałem kiedyś u siebie w sklepie kiełbasę o wdzięcznej nazwie "Palcówka polska" 97% mięsa wieprzowego, o ile pamiętam miałem ją na sklepie w cenie 49zł za kilo. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Krystiandux2
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 1 lis 2017, 09:47
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Krystiandux2 »

0,15 papryki słodkiej na 5 kg to wychodzi 30gram na kilogram nie za dużo?
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: sargas »

Tak jak koledzy słusznie radzą jak masz możliwość zdobyć trochę swojskiej wieprzowinki to nie ma nic lepszego jako dodatek. Osobiście nie polecam dodawać sklepowego mięsa bo już takie próby z ojcem podejmowaliśmy przy robieniu takiej kiełbaski. Natomiast kiełbasa tylko z dzika to ryzyko. Co do słoniny z dzika to jedyna która się nadaje to ta nad schabem i polędwicą pozostała jest bardzo twarda chyba że będziesz miał tłustawego dziczka i jednocześnie młodego ale takie rzeczy to tylko zimą.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: wawaldek11 »

Dziczki już są tłuste - sprawdzone w rejonie Gryfina ;)
Ale słoniny z dzika do kiełbasy bym nie dodawał. Chyba że do szybkiego spożycia. Wydaje mi się, że szybko jełczeje - nawet po mrożeniu.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”