Witajcie, właśnie psocę już 8 godzin, i mam mały problem
Kapie niewiele, za to nadal ok 75%, na termometrze umieszczonym w kegu, temp. wzrosła do 95 stopni, a procent nie spada co robic?? alkoholomierz sprawny bo jak próbuje to czuć że ma duzo %.
prosze o szybkie podpowiedzi
Kiedy zakończyć destylację?
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 19:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: psota
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 cze 2009, 18:45 przez Agneskate, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Kosmetyka (spacje)
Powód: Kosmetyka (spacje)
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Co gdy zacier ma nadal duzo % ??
Tak dlugi czas psocenia to efekt przekroju Twojej kolumny.
Niestety wydajnosc w tym przypadku nie bedzie wielka i psocenie
bedzie sie przeciagalo w nieskonczonosc.
Przy prawidlowym prowadzeniu procesu uzyskany % bedzie staly,
jedynie czas uzyskania kolejnego L bedzie sie zoraz bardziej wydluzal.
Tak wiec nic nienormalnego w Twoim przypadku sie nie dzieje.
Im mniej alkoholu w kotle, tym wolniej bedziesz odbieral.
Z tego co widzialem, to Twoj Bojler ma poj 50L a przekroj
rury 28mm. Musisz wiec uzbroic sie w cierpliwosc
jesli chcesz wyciagnac caly alkohol z kotla.
W moim przypadku pierwszy L odbieram przez 1h, drugi 1,5h
3 zas kapie ponad 2h. Temperatura w bojlerze przy zakonczeniu
ma ok 98*C
Albo cierpliwie doprowadz proces do konca
albo przerwij, jesli nie masz cierpliwosci.
Nie wiem czy uzywasz termometru w kolumnie.
Tam mierzona temperatura da Ci dopiero obraz
poczatku i konca psocenia.
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Witaj NeosternikNeosternik pisze:Witajcie,właśnie psocę już 8 godzin,i mam mały problem:(
Kapie niewiele,za to nadal ok 75% na termometrze umieszczonym w kegu,temp wzrosła do 95 stopni,a procent nie spada co robic??:(alkoholomierz sprawny bo jak próbuje to czuć że ma duzo %.
prosze o szybkie podpowiedzi
Tak dlugi czas psocenia to efekt przekroju Twojej kolumny.
Niestety wydajnosc w tym przypadku nie bedzie wielka i psocenie
bedzie sie przeciagalo w nieskonczonosc.
Przy prawidlowym prowadzeniu procesu uzyskany % bedzie staly,
jedynie czas uzyskania kolejnego L bedzie sie zoraz bardziej wydluzal.
Tak wiec nic nienormalnego w Twoim przypadku sie nie dzieje.
Im mniej alkoholu w kotle, tym wolniej bedziesz odbieral.
Z tego co widzialem, to Twoj Bojler ma poj 50L a przekroj
rury 28mm. Musisz wiec uzbroic sie w cierpliwosc
jesli chcesz wyciagnac caly alkohol z kotla.
W moim przypadku pierwszy L odbieram przez 1h, drugi 1,5h
3 zas kapie ponad 2h. Temperatura w bojlerze przy zakonczeniu
ma ok 98*C
Albo cierpliwie doprowadz proces do konca
albo przerwij, jesli nie masz cierpliwosci.
Nie wiem czy uzywasz termometru w kolumnie.
Tam mierzona temperatura da Ci dopiero obraz
poczatku i konca psocenia.
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 19:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: psota
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co gdy zacier ma nadal duzo % ??
Mierzę tylko temp. w kotle, nie mam jeszcze termometru w kolumnie, ale jest to w planach
Calyx dzięki, ale podsunąłeś mi pewien pomysł dotyczący wydajności mojej aparaturki
dzięki, bo czeka mnie faza przeprojektowania i zwiększenia wydajności.
Pozdrawiam
Calyx dzięki, ale podsunąłeś mi pewien pomysł dotyczący wydajności mojej aparaturki
dzięki, bo czeka mnie faza przeprojektowania i zwiększenia wydajności.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 maja 2009, 15:20 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Co gdy zacier ma nadal duzo % ??
Jako poparcie wypowiedzi kolegów dodam, że pomiar temp. z kegu jest tylko orientacyjnym pomiarem, abyśmy wiedzieli kiedy nastąpi zagotowanie zacieru.
Już pomiar temperatury w połowie wysokości kolumny da wiele więcej informacji, które po kilku gotowaniach ułożą się w pewną prawidłowość. Tu interesuje nas bardziej temperatura oparów gdzieś bliżej wylotu do chłodnicy niż w kotle. Najpraktyczniej jest umieścić termometr (w miarę dokładny) jak najbliżej wylotu oparów do chłodnicy, wtedy zauważysz, że w każdym gotowaniu jest prawidłowość, która daje wystarczająca ilość danych aby wiedzieć w jakim stadium destylacji znajduje się aparat.
Rozumiem, że masz już pomysły więc traktuj moje tu wywody jako dodatek upewniający.
Juliusz
Już pomiar temperatury w połowie wysokości kolumny da wiele więcej informacji, które po kilku gotowaniach ułożą się w pewną prawidłowość. Tu interesuje nas bardziej temperatura oparów gdzieś bliżej wylotu do chłodnicy niż w kotle. Najpraktyczniej jest umieścić termometr (w miarę dokładny) jak najbliżej wylotu oparów do chłodnicy, wtedy zauważysz, że w każdym gotowaniu jest prawidłowość, która daje wystarczająca ilość danych aby wiedzieć w jakim stadium destylacji znajduje się aparat.
Rozumiem, że masz już pomysły więc traktuj moje tu wywody jako dodatek upewniający.
Juliusz
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 maja 2009, 15:26 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka (spacje)
Powód: Kosmetyka (spacje)
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: Kiedy zakończyć destylację?
No nie do konca sie zgodze. Jezeli mowimy o kolumnie bez refluxu to masz racje. Ale jezeli to jest kolumna z refluxem, to chyba idea jest taka zeby na wylocie (przed chlodnica) pary mialy stala temp 78.2 mozliwie, dzieki temu otrzymujemy spirytus. A tak jak cylax napisal, temp na kotle informuje na jakim jestesmy etapie destylacji.