Kiedy zakończyć destylację?

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Neosternik
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 19:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Neosternik »

Witajcie, właśnie psocę już 8 godzin, i mam mały problem :(
Kapie niewiele, za to nadal ok 75%, na termometrze umieszczonym w kegu, temp. wzrosła do 95 stopni, a procent nie spada co robic?? :( alkoholomierz sprawny bo jak próbuje to czuć że ma duzo %.
prosze o szybkie podpowiedzi
:(
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 cze 2009, 18:45 przez Agneskate, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Kosmetyka (spacje)
alembiki
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Co gdy zacier ma nadal duzo % ??

Post autor: Calyx »

Neosternik pisze:Witajcie,właśnie psocę już 8 godzin,i mam mały problem:(
Kapie niewiele,za to nadal ok 75% na termometrze umieszczonym w kegu,temp wzrosła do 95 stopni,a procent nie spada co robic??:(alkoholomierz sprawny bo jak próbuje to czuć że ma duzo %.
prosze o szybkie podpowiedzi
:(
Witaj Neosternik

Tak dlugi czas psocenia to efekt przekroju Twojej kolumny.
Niestety wydajnosc w tym przypadku nie bedzie wielka i psocenie
bedzie sie przeciagalo w nieskonczonosc.
Przy prawidlowym prowadzeniu procesu uzyskany % bedzie staly,
jedynie czas uzyskania kolejnego L bedzie sie zoraz bardziej wydluzal.
Tak wiec nic nienormalnego w Twoim przypadku sie nie dzieje.
Im mniej alkoholu w kotle, tym wolniej bedziesz odbieral.
Z tego co widzialem, to Twoj Bojler ma poj 50L a przekroj
rury 28mm. Musisz wiec uzbroic sie w cierpliwosc
jesli chcesz wyciagnac caly alkohol z kotla.

W moim przypadku pierwszy L odbieram przez 1h, drugi 1,5h
3 zas kapie ponad 2h. Temperatura w bojlerze przy zakonczeniu
ma ok 98*C

Albo cierpliwie doprowadz proces do konca
albo przerwij, jesli nie masz cierpliwosci.
Nie wiem czy uzywasz termometru w kolumnie.
Tam mierzona temperatura da Ci dopiero obraz
poczatku i konca psocenia.

Pozdrawiam serdecznie Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Neosternik
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 19:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co gdy zacier ma nadal duzo % ??

Post autor: Neosternik »

Mierzę tylko temp. w kotle, nie mam jeszcze termometru w kolumnie, ale jest to w planach :)
Calyx dzięki, ale podsunąłeś mi pewien pomysł dotyczący wydajności mojej aparaturki :)
dzięki, bo czeka mnie faza przeprojektowania i zwiększenia wydajności.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 maja 2009, 15:20 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Co gdy zacier ma nadal duzo % ??

Post autor: Juliusz »

Jako poparcie wypowiedzi kolegów dodam, że pomiar temp. z kegu jest tylko orientacyjnym pomiarem, abyśmy wiedzieli kiedy nastąpi zagotowanie zacieru.

Już pomiar temperatury w połowie wysokości kolumny da wiele więcej informacji, które po kilku gotowaniach ułożą się w pewną prawidłowość. Tu interesuje nas bardziej temperatura oparów gdzieś bliżej wylotu do chłodnicy niż w kotle. Najpraktyczniej jest umieścić termometr (w miarę dokładny) jak najbliżej wylotu oparów do chłodnicy, wtedy zauważysz, że w każdym gotowaniu jest prawidłowość, która daje wystarczająca ilość danych aby wiedzieć w jakim stadium destylacji znajduje się aparat.

Rozumiem, że masz już pomysły więc traktuj moje tu wywody jako dodatek upewniający.

Juliusz
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 maja 2009, 15:26 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka (spacje)
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

djprezes
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 3 sty 2009, 18:33
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kiedy zakończyć destylację?

Post autor: djprezes »

No nie do konca sie zgodze. Jezeli mowimy o kolumnie bez refluxu to masz racje. Ale jezeli to jest kolumna z refluxem, to chyba idea jest taka zeby na wylocie (przed chlodnica) pary mialy stala temp 78.2 mozliwie, dzieki temu otrzymujemy spirytus. A tak jak cylax napisal, temp na kotle informuje na jakim jestesmy etapie destylacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”