Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Live
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 12:10

Post autor: Live »

Witam
Znacie jakieś dobre drożdże do zacierów z żyta?
Cały czas jadę na piekarniczych ale fermentacja długo trwa i produkt końcowy śmierdzi ;/
Teraz chciałbym spróbować na specjalnych drożdżach.
Pozdrawiam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: radius »

Napisz jeszcze czy robisz zacier, czy tylko nastaw z dodatkiem zboża.
Jeżeli zacier to polecam drożdże FERMIOL. Robiłem na nich już kilka razy i nigdy się nie zawiodłem (w przeciwieństwie do RED ETHANOL :( ) Dobrze pracują też ALCOTEC WHISKY, również przeze mnie sprawdzone :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: we125 »

Nie robiłem zacieru z żyta ale radził bym jakieś dedykowane np. Red ethanol,
fermiol. Ostatnio robiłem zacier z pszenicy na red ethanol i psota wyszła bardzo dobra chociaż słaba była wydajność ale to był mój pierwszy zacier.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: jajek12 »

Witam. Ja z kolei do nastawów zbożowych preferuje chłopaków z T3. Ten smaczek mi najbardziej odpowiada :lol: . Próbowałem też VODKA STAR TURBO YEAST, ale powróciłem do T3 i przy tym zostaje.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1415
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: mtx »

Jak dla mnie do każdej zbożówki tylko i wyłącznie Fermiol.

Pozdrawiam :piwo:

Autor tematu
Live
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 12:10
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: Live »

Robię zacier bez dodawania cukru.
Zależy mi żeby drożdżaki w miarę szybko kończyły swoją pracę.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: radius »

Fermiole przy odpowiedniej temperaturze uporają się z zacierem w tydzień :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: Partyzant »

Chodzi o zacier czy nastaw? To znaczy o piwo czy "whisky" ? Lub normalną psotę?
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1415
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: mtx »

Live pisze:Zależy mi żeby drożdżaki w miarę szybko kończyły swoją pracę.
A zdajesz kolego sobie sprawę z tego, że im szybciej "przerobisz" zacier to będzie bardziej śmierdział fuzlem,
a w wyniku czego destylat też nie będzie pierwsza klasa? Tu sie nie ma co śpieszyć i lepiej kilka dni dłużej poczekać...
Partyzant pisze:To znaczy o piwo czy "whisky" ?
Partyzant - robiłeś kiedyś piwo z żyta? Da się zrobić??
Jeśli robiłeś to możesz jakoś się podzielić wynikami? Bo nie ukrywam, że mnie to zaciekawiło... :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Live
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 12:10
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: Live »

Partyzant pisze:Chodzi o zacier czy nastaw? To znaczy o piwo czy "whisky" ? Lub normalną psotę?
Chodzi mi o normalną psote.
radius pisze:Fermiole przy odpowiedniej temperaturze uporają się z zacierem w tydzień :ok:
A trzeba dodać jakąś pożywke albo coś?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1415
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: mtx »

A trzeba dodać jakąś pożywke albo coś?
Ewentualnie fosforan dwuamonowy i witaminę B1 - nic więcej nie trzeba...
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: pith »

Ja polecam do zacierów DROŻDŻE WHISKY SINGLE STRAIN + AG ( enzym).


Takie jak tu:
http://allegro.pl/drozdze-whisky-prawdz ... 11221.html

Kupiłem paczuszkę jakiś czas temu.
Stawiam już piąty nastaw na nich i ani razu mnie nie zawiodły.
Po fermentacji pozostaje miękki zbożowy zapach zacieru.
Destylat też ładnie pachnie już po pierwszym razie.
Może dlatego, że nstawiałem worek pośladu więc zapach łąki musiał się przemycić.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: Partyzant »

W takim razie stawiam na T3, nawet zwykła cukrówka wychodzi z eleganckim zapachem. Nie mówiąc o dodatkach.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Neutralizatory
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 25 lip 2012, 08:41
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?

Post autor: Neutralizatory »

Fermiol jest ok z RED bym nie ryzykował raczej, żyto też bym sobie darował ;)
Daj znać co użyłeś i jaki efekt!
www.neutralizatoryzapachu.pl - Neutralizacja zapachów - usuwanie zapachu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”