Jakie drożdże do zacieru z żyta?
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?
Napisz jeszcze czy robisz zacier, czy tylko nastaw z dodatkiem zboża.
Jeżeli zacier to polecam drożdże FERMIOL. Robiłem na nich już kilka razy i nigdy się nie zawiodłem (w przeciwieństwie do RED ETHANOL ) Dobrze pracują też ALCOTEC WHISKY, również przeze mnie sprawdzone
Jeżeli zacier to polecam drożdże FERMIOL. Robiłem na nich już kilka razy i nigdy się nie zawiodłem (w przeciwieństwie do RED ETHANOL ) Dobrze pracują też ALCOTEC WHISKY, również przeze mnie sprawdzone
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?
Witam. Ja z kolei do nastawów zbożowych preferuje chłopaków z T3. Ten smaczek mi najbardziej odpowiada . Próbowałem też VODKA STAR TURBO YEAST, ale powróciłem do T3 i przy tym zostaje.
Pozdro. jajek12
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 1415
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?
a w wyniku czego destylat też nie będzie pierwsza klasa? Tu sie nie ma co śpieszyć i lepiej kilka dni dłużej poczekać...
Jeśli robiłeś to możesz jakoś się podzielić wynikami? Bo nie ukrywam, że mnie to zaciekawiło...
A zdajesz kolego sobie sprawę z tego, że im szybciej "przerobisz" zacier to będzie bardziej śmierdział fuzlem,Live pisze:Zależy mi żeby drożdżaki w miarę szybko kończyły swoją pracę.
a w wyniku czego destylat też nie będzie pierwsza klasa? Tu sie nie ma co śpieszyć i lepiej kilka dni dłużej poczekać...
Partyzant - robiłeś kiedyś piwo z żyta? Da się zrobić??Partyzant pisze:To znaczy o piwo czy "whisky" ?
Jeśli robiłeś to możesz jakoś się podzielić wynikami? Bo nie ukrywam, że mnie to zaciekawiło...
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?
Tutaj trochę o piwie żytnim:
http://www.piwo.org/topic/6932-zyto-nieslodowane
http://www.piwo.org/topic/3251-zytnie
http://www.piwo.org/topic/6932-zyto-nieslodowane
http://www.piwo.org/topic/3251-zytnie
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Jakie drożdże do zacieru z żyta?
Ja polecam do zacierów DROŻDŻE WHISKY SINGLE STRAIN + AG ( enzym).
Takie jak tu:
http://allegro.pl/drozdze-whisky-prawdz ... 11221.html
Kupiłem paczuszkę jakiś czas temu.
Stawiam już piąty nastaw na nich i ani razu mnie nie zawiodły.
Po fermentacji pozostaje miękki zbożowy zapach zacieru.
Destylat też ładnie pachnie już po pierwszym razie.
Może dlatego, że nstawiałem worek pośladu więc zapach łąki musiał się przemycić.
Takie jak tu:
http://allegro.pl/drozdze-whisky-prawdz ... 11221.html
Kupiłem paczuszkę jakiś czas temu.
Stawiam już piąty nastaw na nich i ani razu mnie nie zawiodły.
Po fermentacji pozostaje miękki zbożowy zapach zacieru.
Destylat też ładnie pachnie już po pierwszym razie.
Może dlatego, że nstawiałem worek pośladu więc zapach łąki musiał się przemycić.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 7
- Rejestracja: środa, 25 lip 2012, 08:41