Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Witam, jestem początkujący i mam problem próbuje rozcieńczyć próbki wód z moją psotą, niestety wszystkie wody: kranówka ciepła i zimna, wrzątek z czajnika, destylowana, demineralizowana, pitna Żywiec Zdrój i inne ukazują mleko, Próbowałem przez węgiel aktywny oraz watę również pojawia się mleko. Nadmienię ze wszystkie próbki robiłem zaraz podczas pracy destylatora od 85 stopni do 95 oraz po kilku dniach i wszystko z efektem mleka. Jakieś pomysły bo mi się już kończą co dalej robić?
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 gru 2020, 00:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
@dynio też miałem takie odczucia, ale zauważyłem, że Żywiec z butlach 5l z Tesco jest ok, a w butlach 1l czy 1,5l lekko mętnieje. Zaczynam zabawę z półką i sądziłem, że źle odbierałem pogony, ale kiedy zastosowałem wodę z butli 5l było OK.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
@marus90 Stosuję filtr do nalewek, rozrabiam spirytus wodą z kranu i pojawia się zmętnienie.
Co prawda u mnie nie jest aż tak duże jak u Ciebie.
Biorę wtedy lejek i filtr do nalewek, taki jak na zdjęciu, mieści się tam sporo płynu i filtruje dosyć szybko.
Po przefiltrowaniu alkohol jest kryształowy , a na filtrze zostaje taki biały osad, ale bardzo delikatny. To znaczy, że jakieś minerały czy coś takiego wytrącają się w trakcie rozcieńczania i potem zostają na filtrze.
https://alkohole-domowe.com/forum/dlacz ... 21350.html
Co prawda u mnie nie jest aż tak duże jak u Ciebie.
Biorę wtedy lejek i filtr do nalewek, taki jak na zdjęciu, mieści się tam sporo płynu i filtruje dosyć szybko.
Po przefiltrowaniu alkohol jest kryształowy , a na filtrze zostaje taki biały osad, ale bardzo delikatny. To znaczy, że jakieś minerały czy coś takiego wytrącają się w trakcie rozcieńczania i potem zostają na filtrze.
https://alkohole-domowe.com/forum/dlacz ... 21350.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Serwus
-Przeciągnięty destylat (pogony)
-Tworzywa sztuczne (inne niż silikon 100%) wchodzące w kontakt z destylatem, na drodze odbioru (uszczelnienia, węże)
-Woda o wysokim zmineralizowaniu
PS
Uwaga na węże silikonowe.
Mój pokryty był od środka talkiem, co wywołało zmętnienie. Standardowe płukanie nie pomogło. Dopiero kąpiel w NaOH.
Wydaje mi się, że powodów zmętnienia destylatu, po rozrobieniu wodą, może być kilka.marus90 pisze:Jakieś pomysły bo mi się już kończą co dalej robić?
-Przeciągnięty destylat (pogony)
-Tworzywa sztuczne (inne niż silikon 100%) wchodzące w kontakt z destylatem, na drodze odbioru (uszczelnienia, węże)
-Woda o wysokim zmineralizowaniu
PS
Uwaga na węże silikonowe.
Mój pokryty był od środka talkiem, co wywołało zmętnienie. Standardowe płukanie nie pomogło. Dopiero kąpiel w NaOH.
-
- Posty: 221
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
spróbuj dolać do próbki trochę spirytusu by zwiększyć procent jak zmętnienie zniknie to znaczy że podczas procesu coś źle zrobiłeś (zły podział), ja miałem problem z wodą ostromęcką jak rozcieńczyłem do 40% to zrobiło się lekkie zmętnienie ale po pewnym czasie wszystko opadło na dno i jest kryształ a ten sam spirytus z wodą kranową przelaną przez dzbanek filtrujący nie zmętniał czyli problem był z wodą bo się wytrąciły minerały
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Postarałem się wyeliminować wszystko w samej kolumnie, węże wyczyszczone i silikonowe, wybierałem środek gonu, trudno więc mówić o pogonach.
Zresztą podejrzewam, że gdyby to było to, to już sam spirytus byłby mętny.
Oczywiście te elementy mogą wpłynąć na mętnienie, ale u mnie, moim zdaniem, jest to kwestia wody.
Mam bardzo dobrą wodę w kranie (ujęcie podziemne), zero kamienia, dobry smak i niezłe parametry, badałem właściwości wody ze względu na akwarium i są bardzo dobre, ale jednak minerałów trochę ma. I to chyba one powodują mętnienie, tym bardzie, że po przepuszczeniu przez filtr nalewkowy, tak jak pisałem, na filtrze zostaje taki lekki, biały osad.
O kleryk88 mnie ubiegł , ale popieram to co napisał
Zresztą podejrzewam, że gdyby to było to, to już sam spirytus byłby mętny.
Oczywiście te elementy mogą wpłynąć na mętnienie, ale u mnie, moim zdaniem, jest to kwestia wody.
Mam bardzo dobrą wodę w kranie (ujęcie podziemne), zero kamienia, dobry smak i niezłe parametry, badałem właściwości wody ze względu na akwarium i są bardzo dobre, ale jednak minerałów trochę ma. I to chyba one powodują mętnienie, tym bardzie, że po przepuszczeniu przez filtr nalewkowy, tak jak pisałem, na filtrze zostaje taki lekki, biały osad.
O kleryk88 mnie ubiegł , ale popieram to co napisał
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 gru 2020, 22:04 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Tutaj trzeba rozgraniczyć mętnienie i wytrącanie osadu, zresztą był jeden taki temat
Ja takie mleko jak na zdjęciach na początku tej strony mam w momencie dorabiania urobku, ale zaraz po energicznymi "cząchaniu" damą. Po chwili widać jak w damie robi się od dołu kryształ. Po jeszcze jednej chwili kryształ w całej damie.
Ja takie mleko jak na zdjęciach na początku tej strony mam w momencie dorabiania urobku, ale zaraz po energicznymi "cząchaniu" damą. Po chwili widać jak w damie robi się od dołu kryształ. Po jeszcze jednej chwili kryształ w całej damie.
-
- Posty: 232
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Dziś rozcienczam spirytus i jakoś mnie tchnelo i zamiast żywca zdoj (tego 5 litrowego) użyłem wody z krany przefiltrowanej filtrem aquaphora i wiecie co po raz pierwszy to zrobiłem poniżej 50 woltów i krysztal zero mgiełki nic. Rozrabiałem różnymi wodami i nawet na żywcu potrafiło przy 50 voltach zamglic jeśli ktoś ma problem z mgiełka polecam spróbować koszt takiego dzbanka z filtrami nie jest porażający warto spróbować
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: piątek, 29 sty 2021, 17:13
- Krótko o sobie: „Chopin, gdyby jeszcze żył, toby pił”
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, Finlandia, Absolut
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 27 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Witam.
Chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami dotyczącymi wody do rozcieńczania alkoholu do niskich stężeń.
Przez lata, jak jeszcze pijałem sporo kupowanego, średniej klasy whisky, mocno rozcieńczonej wodą i na lodzie (ja tak lubiłem, rzecz gustu oczywiście - takie rozcieńczenia daje poniżej 20% alc!), to zasadniczo, regularnie zdarzały mi się wytrącenia widoczne na dnie szklanki. Bywało to dosyć krępujące (przy gościach zwłaszcza). Znajomy podarował mi spory zapas wody z Grenlandzkich lodowców (szczelnie zafoliowanej i używanej w pakietach dla łodzi ratunkowych, bo się latami nie psuje - jest sterylna i odmineralizowana). W roztworach z tą wodą wytrącenie nie pojawiały się! Wydaje mi się, że wytrącenia dla whisky są o tyle naturalne, że wynikają z metody uzyskiwania tego trunku (celowo dużo pogonów, w celu uzyskania oczekiwanego smaku). Wniosek nasuwa się oczywisty - woda odmineralizowana w dowolny sposób, nie powinna dawać wytrąceń z whisky.
Zupełnie czym innym jest mleczne zmętnienie mieszaniny woda-spirytus. Czysty spirytus nie powinien mętnieć przy niskich stężeniach - inaczej jest po prostu bimbrem (niestety), z charakterystycznym, mlecznym zmętnieniem, wynikającym ze zbyt dużej zawartości pogonów. Właśnie tak się łatwo sprawdza ich zawartość ponad normę... Dla niedowiarków, proszę spróbować uzyskać mleczne zmętnienie mieszając w dowolnym stężeniu, i z dowolną wodą spirytus... kupiony w sklepie. Raczej się to nie uda!
Co do wytrąceń, to łatwo można uzyskać wodę praktycznie odmineralizowaną, gotując ją przez 15 minut (spadek o 95%!). Są też pewnie i inne, bardziej współczesne metody. Stąd "domowe wytyczne" aby używać wody destylowanej lub przegotowanej...
Pozdrawiam i życzę krystalicznie czystej "czystej".
Erjot
P.S. Tu rosyjska strona (przetłumaczona) o bimbrze. Na czym, jak na czym, ale na pędzeniu bimbru, raczej się znają... https://po.bgrepon.ru/domowy-bimber/245 ... ny-po.html
Chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami dotyczącymi wody do rozcieńczania alkoholu do niskich stężeń.
Przez lata, jak jeszcze pijałem sporo kupowanego, średniej klasy whisky, mocno rozcieńczonej wodą i na lodzie (ja tak lubiłem, rzecz gustu oczywiście - takie rozcieńczenia daje poniżej 20% alc!), to zasadniczo, regularnie zdarzały mi się wytrącenia widoczne na dnie szklanki. Bywało to dosyć krępujące (przy gościach zwłaszcza). Znajomy podarował mi spory zapas wody z Grenlandzkich lodowców (szczelnie zafoliowanej i używanej w pakietach dla łodzi ratunkowych, bo się latami nie psuje - jest sterylna i odmineralizowana). W roztworach z tą wodą wytrącenie nie pojawiały się! Wydaje mi się, że wytrącenia dla whisky są o tyle naturalne, że wynikają z metody uzyskiwania tego trunku (celowo dużo pogonów, w celu uzyskania oczekiwanego smaku). Wniosek nasuwa się oczywisty - woda odmineralizowana w dowolny sposób, nie powinna dawać wytrąceń z whisky.
Zupełnie czym innym jest mleczne zmętnienie mieszaniny woda-spirytus. Czysty spirytus nie powinien mętnieć przy niskich stężeniach - inaczej jest po prostu bimbrem (niestety), z charakterystycznym, mlecznym zmętnieniem, wynikającym ze zbyt dużej zawartości pogonów. Właśnie tak się łatwo sprawdza ich zawartość ponad normę... Dla niedowiarków, proszę spróbować uzyskać mleczne zmętnienie mieszając w dowolnym stężeniu, i z dowolną wodą spirytus... kupiony w sklepie. Raczej się to nie uda!
Co do wytrąceń, to łatwo można uzyskać wodę praktycznie odmineralizowaną, gotując ją przez 15 minut (spadek o 95%!). Są też pewnie i inne, bardziej współczesne metody. Stąd "domowe wytyczne" aby używać wody destylowanej lub przegotowanej...
Pozdrawiam i życzę krystalicznie czystej "czystej".
Erjot
P.S. Tu rosyjska strona (przetłumaczona) o bimbrze. Na czym, jak na czym, ale na pędzeniu bimbru, raczej się znają... https://po.bgrepon.ru/domowy-bimber/245 ... ny-po.html
„Chopin, gdyby jeszcze żył, toby pił." Cytat z niezłej imprezki... (Wesele, Wyspiańskiego...)
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Fajne rzeczy wypisują na tej stronce. Np.
"
To czysta energia, która wymaga natychmiastowego uwolnienia. Wielu zna to uczucie, gdy po kilku szklankach wódki nagle pojawia się lekkość, podniecenie, moc jak byk, ciągnie heroizm tak bardzo, że nie mogą utrzymać trzech lub pięciu. Oto jak działają kalorie alkoholowe.."
Piękne, no nie?
"
To czysta energia, która wymaga natychmiastowego uwolnienia. Wielu zna to uczucie, gdy po kilku szklankach wódki nagle pojawia się lekkość, podniecenie, moc jak byk, ciągnie heroizm tak bardzo, że nie mogą utrzymać trzech lub pięciu. Oto jak działają kalorie alkoholowe.."
Piękne, no nie?