Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

Autor tematu
kamil170188
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 7 mar 2010, 11:29

Post autor: kamil170188 »

Witam pszymierzam się do swojej pierwszej w życiu destylacji i mam takiesz o to pytaniem mam bańkę i w niej zamontowano grzałke która działa i jak wlałem tam wode na sprawdzenie to temp była coś koło 80 stopni jaka powinna byc prawidłowa temp w kotle proszę o poradę :help:
promocja
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: Maciej_K »

Temperatura musi być taka, żeby ciecz wrzała. Nie ma w tej odpowiedzi ani odrobiny złośliwości. Temperatura wrzenia zacieru/nastawu rośnie wraz z ubytkiem alkoholu, więc płynnie maleje w czasie. Zaczyna się od ok. 80-85*C a kończy przed setką. Jeśli w Twoim opisie chodziło o to, że nie mogłeś (mimo długiego grzania) przekroczyć temperatury 80*C dla wody, to zaizoluj kocioł (owiń go bawełnianym ręcznikiem lub kocykiem).
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

cz1cz
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2009, 11:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: koniaczek
Status Alkoholowy: Wynalazca
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: cz1cz »

Jaka temperatura taki produkt:
• Acetone 56.5C (134F)
• Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
• Ethyl acetate 77.1C (171F)
• Ethanol 78C (172F)
• 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
• 1-Propanol 97C (207F)
• Water 100C (212F)
• Butanol 116C (241F)
• Amyl alcohol 137.8C (280F)
• Furfural 161C (322F)
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: Maciej_K »

Kolega podał oczywiście temperatury wrzenia czystych substancji. Pamiętać należy, że ich mieszaniny zachowują się zdecydowanie inaczej.

Zapobiegam tylko zbytnim uproszczeniom, które ktoś mógłby błędnie przyjąć za prawdziwe.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: Winiarek5 »

Pomiar temperatury w kotle daje nam orientacyjną informację o tym co tam jeszcze w kotle pozostało.
O wiele istotniejsza jest informacja o temperaturze par przed wejściem do chłodnicy końcowej.
Jak słusznie zauważył Maciek K, temperatury wrzenia czystych substancji nie wiele nam dadzą, ponieważ, substancje te, w zależności od zawartości alkoholu etylowego w kotle, tworzą rożne azeotropy (dwu- a nawet trójskładnikowe), które parują w zupełnie innych temperaturach - odpowiednie wykresy można znaleźć w literaturze specjalistycznej.

Pozdrawiam

Winiarek

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: samael76 »

Dziś zapodałem na rurki cukrówkę i dopiero teraz mam zamontowany termometr. Na wyjściu z kega, na początku pierwszego kapania temperatura to 90 stopni, a na końcu nawet 99 stopni i psota ma nadal 89% heheh .

drożdże T3
12 KG CUKIER
42 L WODA
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Awatar użytkownika

da.vid
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 2 sie 2019, 19:39
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: da.vid »

Witam, dziś po raz pierwszy miałem przyjemność psocenia, ale jak to na amatora przystało... Nie dopilnowalem sprzętu. Na kegu miałem temperaturę początkowa 85 stopnie, na górze kolumny (pot still, ok 50 cm wysokosci) 80 stopni, na początku pilnowalem temperaturę, skakała do ok 83 stopni i kapalo 80 procent, ale później się z bratem zgadalismy i na kegu temperatura wzrosła do 90 stopni, a na szczycie kolumny 88...

Pytanie jest takie, czy taki alkohol jest bezpieczny do picia (w tym momencie kapalo 60 procent) i czy ewentualnie mieszać go z całą resztą?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: Góral bagienny »

Na pot-stillu temperatura ZAWSZE będzie rosła to nie kolumna ;)
Po jednym razie to raczej ciężko będzie wypić ale co kto lubi :D
Możesz pić
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sie 2019, 20:46 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

da.vid
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 2 sie 2019, 19:39
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: da.vid »

Nie chodzi mi o walory smakowe tylko czy nie przesadziłem z temperaturą i nie jest "trujące"?

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: PETER29 »

Temperatura nie ma nic do rzeczy. Jeśli tylko Tobie smakuje pij śmiało nie otrujesz się.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: .Gacek »

Co do zależności temperatury względem mocy urobku to polecam zaprzyjaźnić się z wykresem "rybka destylacyjna". Można z niego odczytać co nam wykapie w danej temperaturze oraz ile alkoholu mamy jeszcze w kotle.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

da.vid
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 2 sie 2019, 19:39
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???

Post autor: da.vid »

Bardzo dziękuję za pomocne odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”