Co to jest kacie
Czyżby na kocie miało być "nie może być"
Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach
głowica --> kropelkowo przedgon
OLM --> odbiór
katalozator
keg
Nie mam bufora. Odbieram z OLM na w pełni odkręconym zaworku do momentu gdy w kegu jest temperatura powyżej 88 st. i na głowicy zacznie wzrastać temperatura powyżej 88 st. wtedy zaczynam wykorzystywać reflux żeby temperatura na głowicy była w przedziale 86-88 st. aż do samego końca czyli do 99 st. w kegu.
Z głowicy przez cały proces odbieram kropelkowo przedgon i tutaj ważne żeby był gorący reflux - 55 - 60 st na wyjściu ciepłej wody z chłodnicy. Przy gorącym refluxie przedgon cały czas jest "uwięziony" w głowicy, a do OLM spływa czysty urobek.
OLM --> odbiór
katalozator
keg
Nie mam bufora. Odbieram z OLM na w pełni odkręconym zaworku do momentu gdy w kegu jest temperatura powyżej 88 st. i na głowicy zacznie wzrastać temperatura powyżej 88 st. wtedy zaczynam wykorzystywać reflux żeby temperatura na głowicy była w przedziale 86-88 st. aż do samego końca czyli do 99 st. w kegu.
Z głowicy przez cały proces odbieram kropelkowo przedgon i tutaj ważne żeby był gorący reflux - 55 - 60 st na wyjściu ciepłej wody z chłodnicy. Przy gorącym refluxie przedgon cały czas jest "uwięziony" w głowicy, a do OLM spływa czysty urobek.