Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
50
Posty: 67
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Nowacky » czwartek, 31 paź 2019, 22:43

Witam,
Jak każdy wie gotowanie gęstego jest pewną naszą zmorą a więc najlepszym rozwiązaniem staje sie wtedy płaszcz+mieszadło, jednak koszta tego są już dosyć znaczne a i waży to też trochę więcej.
A więc w mojej głowie zrodził się taki pomysł podgrzewanego / podwójnego dna. Rozglądając się na znanym portalu aukcyjnym pewien producent stosuje coś takiego tylko, że dla gazu a ja myślałem o prądzie.
Szukałem też na forum ale zbyt wielu informacji na ten temat nie znalazłem.

Czy któryś z kolegów miał okazje coś takiego testować i może powiedzieć coś więcej na ten temat??

Pozdrawiam:)


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: jatylkonachwile » piątek, 1 lis 2019, 06:45

Nie mam doświadczenia w tym temacie ale kilka razy ktoś się wypowiadał że gęste zaciery zbożowe grzał na taborecie gazowym i bez przypalenia.
Jeśli chcesz płaszcz to robią takie kotły z płaszczem wodnym lub olejowym. Wtedy nic się nie przypala bo za duża powierzchnia.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lis 2019, 06:46 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
50
Posty: 67
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Nowacky » piątek, 1 lis 2019, 12:45

Ja właśnie mówie o podgrzewanym spodzie czyli płaszczu tak jakby tylko od dołu zbiornika, wspominał o tym kolega @Herbata666
Tutaj:https://alkohole-domowe.com/forum/post95234.html?hilit=podw%C3%B3jne%20dno#p95234
Gęste destylowane 2-3 razy na rok a więc pełnego płaszcza chciałbym uniknąć a bardziej mieć możliwość wlania do zbiornika dowolnej ilości płynu :mrgreen:
Ale wracając do podwójnego dna, gdy zbiornik jest fi400 to pole podstawy a wiec i podwójnego dna wynosi 1256cm2 a wiec zakładająć, że na 1cm2 można dać 2W to moc maksymalna jaką możemy grzać nie bojąc się o przypalenia wynosi 2,5KW a więc teoretycznie można przeprowadzić pełną rektyfikacje na kolumnie fi63,5.
Wiem, że mając jeszcze płaszcz na bokach powierzchnia wymiany ciepła jest dużo większa, ale czy podstawa jest niewystarczająca do naszych celów i ilości??

Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: czamnian » piątek, 1 lis 2019, 19:57

Ja posiadam grube dno w garze, grzane gazem ale gdy destyluje młóto po-browarnicze gęste na 3/4 pojemności, to używam dociętej blachy dziurkowanej. Młóto zatrzymuje się na blaszy, a pod blachą 2,5cm luzu gdzie znajduje się płyn, czyli podwójne dno i sprawa rozwiązana.


Imbir
250
Posty: 292
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Imbir » piątek, 1 lis 2019, 22:11

czamnian pisze:gdy destyluje młóto po-browarnicze


Sory że nie w temat ale co dokładnie robisz z tym młótem, "cukrówkę na młócie" pochwalisz się ? Jestem też piwowarem i zwyczajnie młóto daję w kanał...plisss udziel rąbka tajemnicy :shock:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
50
Posty: 67
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Nowacky » sobota, 2 lis 2019, 17:06

O możliwości destylacji z sitem perforowanym już czytałem tylko potrzeba odpowiednio duży otwór aby to sito tam włożyć :D
Natomiast ja myślałem o wykonaniu czegoś takiego https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=1798&p=66956#p66956
Tylko zamiast normalnej grzałki 5/4 zastosować taką https://destylandia.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=grza%C5%82ka+ko%C5%82owa+p%C5%82aszcz&submit_search=
Zmiana grzałki na kołowej zamiast wkręcanej w mufę według mnie pozwoli nam zrezygnować z zespawywania 2 kegów. :scratch:

Ale nadal czekamy może znajdzie się właściciel podobnego cudeńka i opowie coś o nim:D

Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: czamnian » sobota, 2 lis 2019, 17:06

Powiem szczerze że walenie młóta w kanał to ciężki grzech, gdyż jeśli jest świeżo wygotowane to moje kaczki, kury a nawet krowy są za tym szalone! Ale jeśli chce robić odzysk Z TEGO MŁÓTA, to biorę wiadro fermentacyjne i wrzucam je tam ( 15kg przed gotowaniem ), 3l cukru rozpuszczonego w wodzie, sok z cytryny oraz dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Następnie zalewam TO MŁÓTO wodą do poj. 30l ( POJEMNOSC WIADRA FERMENTACYJNEGO ) i dodaje 4 łyżki GĘSTWY DROŻDŻOWEJ i jehana!
Gdy skończy fermentować wrzucam wrzystko jak leci do gara i jadę na PS'ie 160cm fi.28. Potem drugi odpęd i super łagodny spiryt 80'ka jak znalazł do nalewek. Co robię z tym po gotowaniu? Odcedzam resztki wody i mieszam że śrutą owsianą dla krów lub drobiu, jedzą aż im się uszy i dzioby trzęsą haha! :klaszcze:
Raz po pierwszym zabiegu dokładnie posortowałem uzysk i serducho rozcieńczyłem do 50% i też był super bimberek, lecz do łychy mu brakło troszku...
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2019, 17:27 przez czamnian, łącznie zmieniany 1 raz.


jacek8l
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: jacek8l » środa, 18 gru 2019, 22:03

Pozwolę sobie odkopać. Szukam rozwiązania do zacierania piwa. Najlepiej było by mieć płaszcz i grzałki żeby zautomatyzować zacieranie. Pomysł z podwójnym dnem mi się podoba ale jak to działa w praktyce? Czy może lepiej zrobić cały płaszcz keg w kegu? Orientuje się ktoś czy keg 80L wchodzi do 100L? Chciałbym robić większe warki niż 25L, nawet keg 50L by wystarczył.


kwik44
950
Posty: 997
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: kwik44 » piątek, 20 gru 2019, 21:22

Zawsze możesz też uwalcować blachę. Ja tak mam zrobione na kegu 80l.

Awatar użytkownika

tonku
50
Posty: 99
Rejestracja: wtorek, 14 paź 2014, 18:50
Ulubiony Alkohol: Szampan cukrowy na BL
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: tonku » piątek, 3 sty 2020, 22:18

jacek8l pisze:Pozwolę sobie odkopać. Szukam rozwiązania do zacierania piwa. Najlepiej było by mieć płaszcz i grzałki żeby zautomatyzować zacieranie. Pomysł z podwójnym dnem mi się podoba ale jak to działa w praktyce? Czy może lepiej zrobić cały płaszcz keg w kegu? Orientuje się ktoś czy keg 80L wchodzi do 100L? Chciałbym robić większe warki niż 25L, nawet keg 50L by wystarczył.

Kup garnek 50l i do boju. Nie zacieraj w automacie! Ciężko Ci na chwilę przy garze stanąć z łychą?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 sty 2020, 23:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


jacek8l
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: jacek8l » niedziela, 5 sty 2020, 00:54

tonku pisze:Kup garnek 50l i do boju. Nie zacieraj w automacie! Ciężko Ci na chwilę przy garze stanąć z łychą?


Zacieram w 40L emalii i z warki na warke ulepszam sprzęt, im wygodniej tym lepiej. A grzanie i mieszanie na sterowniku pozwoli na bardziej rygorystyczne trzymanie temperatur. Z łychą nie jest tak prosto utrzymać recepture. Bałtyka zacierałem z "płaszczem" garnek w garnku i to była męka, jeśli nie ulepsze sprzętu to nigdy tego nie powtórze, wolał bym na kolanach przejść maraton.


Arti44
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2018, 15:53
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Arti44 » czwartek, 9 sty 2020, 21:39

Keg 50l din wchodzi w keg euro 50l. Przeważnie, ponoć można trafić na wyjątki. Do tego musisz zrobić samemu wywijkę (lub zlecić). Problemem jest wsadzenie grzałek tak, aby odległość den kegow od siebie była jak najkrótsza.
Ponieważ keg euro jest niższy od kega din, do tego tracisz 7 do 14cm na wsadzenie grzałek, tak uzyskany kociołek będzie miał do 35l pojemności. Licząc do końca płaszcza, bo oczywiście możesz uciąć keg din u samej góry i będziesz miał prawie 50l. Przy mieszadle lub pompie cyrkulacyjnej (sugeruje Biab - to będzie prawie rims jednokotłowy) nie będziesz miał problemu z uzyskaniem jednorodne temperatury a i wydajność się poprawi.

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Adaszcz31 » piątek, 10 sty 2020, 08:41

Witam,
Ja mam rozwiązanie keg w kegu, medium olej. Przy gotowaniu śliwowicy z gęstym i nic nie przypala. Kupowałem u Zygmunta i mogę szczerze polecić.

Awatar użytkownika

Kòpôcz
200
Posty: 212
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Kòpôcz » środa, 10 cze 2020, 08:23

Odświeżę trochę temat...
Przyjdzie pewnie pora na gęsty wsad, wolę się na to przygotować. Gabaryty i orurowanie zbiorników z pełnym płaszczem mnie przestraszają, także, jak autor postu, zauważyłem u "propagatorów zimnych palców" kegi z płaszczem tylko w dnie. Obliczenia @Nowacky dot. mocy grzania na 1cm2 wydają się obiecujące, ale... Ma ktoś coś takiego? Używa? Czy gra jest warta świeczki? Proszę na tą chwilę nie namawiać mnie na pełny płaszcz - prędzej podejmę eksperyment z grzałką ULWD, niż postawię w mieszkaniu taki cyberpunkowy kocioł.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1046
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 11 cze 2020, 11:10

Grzałki ULWD nie zdadzą egzaminu przy gotowaniu gęstego.
Grzałem przefiltrowaną śliwowicę (worek filtracyjny) mocą 1500w i przypaliło grzałkę.
Nie było to mocne przypalenie, śliwowicy wyszło to na dobre :D Niemniej grzałkę musiałem czyścić ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: donald1209 » czwartek, 11 cze 2020, 12:24

czamnian pisze:to używam dociętej blachy dziurkowanej.

A jaka średnica tych dziurek? Mam takie coś z otworami 8 mm. Do owocówek typu pigwowica, śliwowica, calvados się sprawdza. Nie próbowałem ze zbożem.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: drgranatt » czwartek, 11 cze 2020, 12:26

Góral bagienny pisze:...Grzałem przefiltrowaną śliwowicę (worek filtracyjny) mocą 1500w i przypaliło grzałkę.
Czy była to grzałka ULWD o mocy znamionowej 1500 W?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1046
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 11 cze 2020, 12:35

Grzałka 2000w z Destylatory Miedziane.
Ponoć takie mam zamontowane :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: drgranatt » czwartek, 11 cze 2020, 12:39

Góralu, byłbym wdzięczny za podanie długości płaszcza i średnicy rurki tej grzałki, gdyby to nie było zbyt uciążliwe oczywiście.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1046
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 11 cze 2020, 12:59

Zaraz będę gotował :D to wykręcę grzałkę i pomierzę wszystko :)
Edit. Grzałka ma 80cm długości średnica zewnętrzna rurki to 8.5 mm :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 cze 2020, 13:49 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Kotły”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości