Robiąc czy to nastaw z cukru czy glukozy można inaczej to liczyć. Zakładamy że kg cukru to 0,6l spirytusu a glukozy to 0,55l robimy nastaw 17-19% w zależności od dostępnych drożdży. I cała matematyka. Zaś ta tania glukoza pszenna zdaje się ma sporo dekstryn.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Glukoza - czy 1L to 1kg ?
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Glukoza
Moim zdaniem różnica w cenie i wydajności glukozy w stosunku do cukru choć jest niekorzystna, rekompensuje się smakiem gotowego surowca.
Przy obecnych relacjach cenowych i dostępności glukozy krystalicznej nie mam zamiaru sięgać po zwykły cukier z buraków.
Są wyczuwalne. Cukier przerobiony 2,5 raza jest dobry, ale odrobinę ostrzejszy niż glukoza po... pierwszym razie. Tak, moim zdaniem spirytus z glukozy już po pierwszej rektyfikacji jest zdatny do picia. Oczywiście nie całość urobku, lecz sam środek serca, jakieś 50% urobku. Gotowanie spirytusu z glukozy na 2,5 nieznacznie podnosi jego walory smakowe. Ostatnio w ten sposób przerobiłem 4 nastawy po 12,5 kg glukozy. Ten spirytus jest doskonały, prawie pozbawiony charakterystycznego zapachu. Zdecydowanie łagodniej "wchodzi" niż ten z cukru. Wódka czysta 40%, tylko leciutko schłodzona lub w temperaturze pokojowej, wcale nie drażni, nie powoduje ruchu ręki w kierunku popitkiabyklepało pisze:Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym?
Moim zdaniem różnica w cenie i wydajności glukozy w stosunku do cukru choć jest niekorzystna, rekompensuje się smakiem gotowego surowca.
Przy obecnych relacjach cenowych i dostępności glukozy krystalicznej nie mam zamiaru sięgać po zwykły cukier z buraków.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?
Pojawiła się na alledrogo chińska glukoza:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6964122132
Na pytanie czy jest dużo gorsza dostałem taką odpowiedź:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6964122132
Na pytanie czy jest dużo gorsza dostałem taką odpowiedź:
Ktoś próbował?różnica pomiędzy nimi to łatwość rozpuszczania - ta chińska trochę trudniej się rozpuszcza, ale nawet jeśli pozostają małe grudki to podczas fermentacji się rozpuszczają.
Produkt w obu przypadkach wychodzi taki sam.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?
Poczytaj ten temat - http://alkohole-domowe.com/forum/topic6854.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy