Dziwny posmak
Zrobilem nastaw na drożdżach spiritfermu extreme. Grzybki obrobiły się z cukrem przez 5 dni do -3 blg. Nie było już czasu na klarowanie bo chciałem się wyrobić ze swoim alkoholem na domowa imprezę . Po destylacji i przepuszczeniu przez filtr węglowy destylat jest bezwonny, ale w czuć posmak hmm drożdży. Mi to nie przeszkadza ale niektórzy goście narzekali. Czy jest jakiś sposób na usunięcie tego posmaku? Co mogło byc przyczyna takiego efektu?
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Dziwny posmak
Sposób na usunięcie posmaku Powtórna destylacja na zmniejszonym odbiorze a później węgiel aktywny.
A tak w ogóle to na jakim sprzęcie jechałeś
Przyczyną jest niesklarowany nastaw i zbyt mocne grzanie, w efekcie zbyt szybki odbiór (ach ten pośpiech )kubeusz pisze: Czy jest jakiś sposób na usunięcie tego posmaku? Co mogło byc przyczyna takiego efektu?
Sposób na usunięcie posmaku Powtórna destylacja na zmniejszonym odbiorze a później węgiel aktywny.
A tak w ogóle to na jakim sprzęcie jechałeś
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Dziwny posmak
Aż wstyd się przyznać że na tak wybornym sprzęcie jakim jest aparatura stworzona przez Cezarego nie otrzymałem ideału, ale jak widać jest to kolejny dowód na to, że pośpiech nie może występować w naszym pięknym hobby w takim razie rozcieńcze i będę miał okazję jeszcze raz poprzyglądać się na to dzieło sztuki .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Dziwny posmak
Witam ponownie! Kontynuuje w tym temacie chcąc dojść do perfekcyjnego spirytusu i pozbyć się smaku drożdży więc... Nastaw nr.2 : 2 paczki alcotec pure turbo, 16kg cukru i dopełnione do 50l woda. Blg startowe 27, temperatura pomieszczenia 24. 9 dni i blg -3. Musiałem wyjechać, więc odgazowanie wiertarka przez 5 minut. Klar alcotecu i beczka poszła do piwnicy temp. 17. I teraz pytanie/prośba. Jak powinien wyglądać nastaw po dniu, dwóch klarowania? Naoglądałem się na forum nastawów sklarowanych niczym woda źródlana. Czy ktoś może zamieścić zdjęcie kilkudniowego nastawu po klarowaniu?
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Dziwny posmak
Kolego nie w klarowaniu jest problem, a w prowadzeniu procesu. Najlepiej sklarowany nastaw będzie czuć drożdżami jeśli będzie za szybko prowadzony. Osobiście od dawna nie klaruje i nic nie czuć. W naszym hobby to najpierw dokładność, a potem pośpiech. Niestety za mało danych by coś doradzić.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
-
- Posty: 1417
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 125 razy
- Kontakt:
Re: Dziwny posmak
U mnie sklarowana cukrówka (najpierw ściągnięta z nad osadu i odgazowana) zawsze ma
żółtawy kolor, jest idealnie przezroczysta ale żółta. Wg. mnie bierze się to ze syropu cukrowego
bo kiedy się cukier rozpuszcza w wodzie to syrop też ma żółtą barwę a środki klarujące czyszczą
nastaw z osadu a nie z koloru, dlatego smiem twierdzić, że zdjęcia nastawów cukrowych krystalicznie
przeźroczystych (po klarowaniu) jak woda źródlana są "lekko ściemnione"...
żółtawy kolor, jest idealnie przezroczysta ale żółta. Wg. mnie bierze się to ze syropu cukrowego
bo kiedy się cukier rozpuszcza w wodzie to syrop też ma żółtą barwę a środki klarujące czyszczą
nastaw z osadu a nie z koloru, dlatego smiem twierdzić, że zdjęcia nastawów cukrowych krystalicznie
przeźroczystych (po klarowaniu) jak woda źródlana są "lekko ściemnione"...
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 cze 2012, 13:13 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Dziwny posmak
Ale w przerobionym nastawie nie ma już cukru. Ten żółty kolor pewnie pochodzi od drożdży. A raczej od ubocznych produktów ich metabolizmu albo rozpadu.
Sam cukier nie powinien wody zabarwiać na żółto, być może nie do końca oczyszczony cukier daje takie żółtawe zabarwienie?
No, chyba, że roztwór cukru w wodzie ma współczynnik załamania dużo wyższy od wody - wtedy, OK, taki roztwór będzie żółtawy.
Cukrówek nigdy nie klarowałem i zawsze dostawałem kryształ - psotkę.
Ba, nawet przy pracy na pulpowatych nastawach owocowych i zbożowych, które z definicji nie są klarowne otrzymuje się poprawnie krystalicznie przezroczysty efekt.
Nie wolno się spieszyć po prostu. jak za szybko gotujemy, para porywa z kotła zawiesinę i po sprawie.
Sam cukier nie powinien wody zabarwiać na żółto, być może nie do końca oczyszczony cukier daje takie żółtawe zabarwienie?
No, chyba, że roztwór cukru w wodzie ma współczynnik załamania dużo wyższy od wody - wtedy, OK, taki roztwór będzie żółtawy.
Cukrówek nigdy nie klarowałem i zawsze dostawałem kryształ - psotkę.
Ba, nawet przy pracy na pulpowatych nastawach owocowych i zbożowych, które z definicji nie są klarowne otrzymuje się poprawnie krystalicznie przezroczysty efekt.
Nie wolno się spieszyć po prostu. jak za szybko gotujemy, para porywa z kotła zawiesinę i po sprawie.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.