Znaleziono 20 wyników
- czwartek, 28 lut 2013, 00:38
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
A to na pewno Doświadczenie droższe od pieniędzy. Też liczę na to, że to problem początkującego i sam się rozwiąże z czasem. Co nie zmienia faktu, że porażki są dotkliwe, ale trzeba się trzymać głównej dewizy forum czyli - cierpliwości
- czwartek, 28 lut 2013, 00:12
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
Temperatura stabilizacji ca l y czas utrzymywa l a si e na poziomie 78,3 i utrzymywa l a si e do okolic 97stopni w kegu. Temperatura w kegu natomiast rozpocze l a si e od 84stopni a sko n czy l em na 98. Wype l nienie, jak ju z wcze s niej doszli s my do tego, to spre z ynki pryzmatyczne, ale nie wi...
- środa, 27 lut 2013, 23:11
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
@Emiel Regis Faktycznie podczas procesu nie robilem prób z woda, ale co 10-15 minut rozcieralem na palcach krople i brałem je na niuch. Efekt byl taki, jakby przedgony towarzyszyly procesowi przez caly czas jego twania. Myslalem ze to blad przy stabilizacji, ale trwalo to u mnie przeciez godzine. Br...
- środa, 27 lut 2013, 18:30
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
Witam ponownie! Również jestem po testach prowadzenia procesu według nowej instrukcji. Efekt bardzo słaaaaby. Nie wiem o co chodzi. Proces przebiegał bez żadnych wahnięć temperatury. Ojcu jak przyszło spróbować na 2 dzień spirytusu to powiedział, że jeszcze takiej tragedii nie zdarzyło mi się popełn...
- czwartek, 21 lut 2013, 14:10
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
Dokształciłem się trochę odnośnie destylacji, ale powstało parę pytań i proszę o sprawdzenie poprawności procesu który wydaję mi się zrozumiałem. -nastaw w kegu, moc na maksa, gdy temperatura idzie w górę włączam chłodzenie i zalewam kolumnę. -Wyłączam grzanie na kilkanaście sekund, pozwalając flegm...
- niedziela, 10 lut 2013, 12:03
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Mapa Bimbrowników
- Odpowiedzi: 233
- Odsłony: 86382
Re: Mapa Bimbrowników
Lokalizacja : Lublin /bez warsztatu/
- środa, 30 sty 2013, 21:58
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
Jeżeli te są naj to super bo takie właśnie posiadam w swojej kolumnie. Znowu się szczęście do mnie uśmiechnęło :) Dziwi mnie tylko w takim razie opis wypełnienia na aukcji Cezarego. Chyba, że przez metaforę można nazwać sprężynki pryzmatyczne pierścieniami Raschiga to rozumiem. Cieszę się, że tyle r...
- środa, 30 sty 2013, 19:48
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
Pociągnę jeszcze temat tego wypełnienia kolumny. Wydaję mi się, że jest pewna nieścisłość w opisie sprzętu od Cezarego. Pierścienie Raschina czy Raschinga nie wiem jak jest poprawnie bo przewijają się te 2 nazwy. Do rzeczy : W opisie sprzętu napisane jest, że Zasadnicza część zestawu to kolumna odpo...
- wtorek, 29 sty 2013, 18:12
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
- Odpowiedzi: 113
- Odsłony: 44755
Re: Zapach bimbru po trzecim brykaniu
Uwielbiam to forum :klaszcze: ! A konkretnie, ten temat rozwiał również mój problem z kolumną. Też jestem posiadaczem sprzętu od Cezarego i też (mogę już chyba powiedzieć), że miałem problem z jakością destylatu. Kolumnę posiadam już prawie rok i zawsze w destylacie brakowało mi tej kropki nad i. Pr...
- czwartek, 15 lis 2012, 21:10
- Forum: Przepisy na Piwo Domowe
- Temat: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 76717
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..
Czy ktoś z biorących udział w temacie, wypróbował przepis z 1 wypowiedzi ? Jaki efekt ? Polecacie ? Ile się waży tej kawy ? Paczkę, kilo, dwa. W jakim stosunku z wodą ?
- środa, 14 lis 2012, 18:26
- Forum: W czym nastawiać?
- Temat: Kapuściana beczka- NOWA
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 5502
Re: Kapuściana beczka- NOWA
Polecam te beczki z biowinu. Mam takich na stanie 4 i są używane non stop i do cukrowek i śliwek, jabłek. Smród plastiku ginie po jakimś czasie. Tak jak koledzy radzą wyparzyć beczke i działać.
- wtorek, 13 lis 2012, 11:11
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Dziwny dzień, ale piękny efekt. Mało destylatu?
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 9759
Re: Dziwny dzień, ale piękny efekt. Zagadka
Fakt, że nie sprawdzałem poziomu blg gdy nastaw startował, ale zawsze sprawdzam na koniec fermentacji. W tym przypadku było -3blg. Moje pierwsze podejrzenie to była zawartość cukru w cukrze, ze jakaś oszukana partia mi się trafiła.
- wtorek, 13 lis 2012, 00:15
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Dziwny dzień, ale piękny efekt. Mało destylatu?
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 9759
Dziwny dzień, ale piękny efekt. Mało destylatu?
Witam psotniczą brać! W sobotę puściłem na rurki cukrówkę zrobioną z paczki alcotecu vodka star, 16kg cukru dopełnione wodą do 50 litrów. Fermentowało to w temperaturze 21,8-22,2 stopnia. Następnie klarowanie po wcześniejszym zlaniu z nad osadu w chłodnym pomieszczeniu. Ogólnie proces, który przepro...
- środa, 19 wrz 2012, 02:25
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 563625
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Witam psotniczą brać! Mam problem, mianowicie nastawiłem jabłka dokładnie według przepisu Kucyka. Po przepuszczeniu jabłek przez sokowirówkę otrzymałem około 30 litrów pulpy. Dodałem 4 kilo cukru, zaprawiłem paczka drożdży Spiritferm Fruit, przemieszałem porządnie wiertarką i odstawiłem do garażu gd...
- wtorek, 14 sie 2012, 20:26
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica - czyli mam śliwki i zero pojęcia
- Odpowiedzi: 40
- Odsłony: 31931
Re: Śliwowica - czyli mam śliwki i zero pojęcia
Witam, postanowiłem że zapytam tutaj nie tworząc nowego tematu 1. Jakie konkretnie drożdże polecilibyście do śliwowicy ? Może Spiritferm TurboFruit ? 2. Destylacje powinno przeprowadzać się na pulpie ja niestety lub stety posiadam kolumnę z refluxem, bez płaszcza wodnego. Nie chciałbym przypalić sob...
- sobota, 23 cze 2012, 13:26
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Dziwny posmak
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4189
Re: Dziwny posmak
Tak, ściągnąłem z nad osadu do drugiego pojemnika, dałem 2 paczki klaru. U mnie nastaw nie jest przejrzysty. Raczej odcień jasno-żółty/zielony.
- sobota, 23 cze 2012, 01:17
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Dziwny posmak
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4189
Re: Dziwny posmak
Witam ponownie! Kontynuuje w tym temacie chcąc dojść do perfekcyjnego spirytusu i pozbyć się smaku drożdży więc... Nastaw nr.2 : 2 paczki alcotec pure turbo, 16kg cukru i dopełnione do 50l woda. Blg startowe 27, temperatura pomieszczenia 24. 9 dni i blg -3. Musiałem wyjechać, więc odgazowanie wierta...
- środa, 30 maja 2012, 12:15
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Dziwny posmak
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4189
Re: Dziwny posmak
Aż wstyd się przyznać że na tak wybornym sprzęcie jakim jest aparatura stworzona przez Cezarego nie otrzymałem ideału, ale jak widać jest to kolejny dowód na to, że pośpiech nie może występować w naszym pięknym hobby :) w takim razie rozcieńcze i będę miał okazję jeszcze raz poprzyglądać się na to d...
- środa, 30 maja 2012, 01:10
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Dziwny posmak
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4189
Dziwny posmak
Zrobilem nastaw na drożdżach spiritfermu extreme. Grzybki obrobiły się z cukrem przez 5 dni do -3 blg. Nie było już czasu na klarowanie bo chciałem się wyrobić ze swoim alkoholem na domowa imprezę :). Po destylacji i przepuszczeniu przez filtr węglowy destylat jest bezwonny, ale w czuć posmak hmm dr...
- poniedziałek, 19 gru 2011, 17:41
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Pytanie od początkującego w temacie drożdży i spirytusu
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8452
Pytanie od początkującego w temacie drożdży i spirytusu
Witam! Zaczynam swoją przygodę z psotnictwem. Na razie zbieram wiedzę teoretyczną z forum :) ale już nie długo zakup pierwszego sprzętu. Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, więc o to one. 1. Jak radzicie sobie z rozcieńczaniem spirytusu? Chodzi mi o dodawane ilości wody, soku. Jak je odmierzac...