A jednak.miodzicki pisze:tego kwasku było za dużo
Z dosładzaniem będzie problem. Wypadałoby dodać miodu, ale stracisz klarowność.
Nie , nic nie dodawałem i sklarował się całkowicie samodzielnie.manowar pisze:Wygląda zacnie. I dość szybko się sklarował - czy może mu pomagałeś? Gdzieś tam mi obiło się o uszy, ze Cieślak z kaskiem trochę przesadził i należy dawać 50% tego co zaleca. Ja robię tylko owocowe - kwasku do nich nie daję - więc trudno mi się odnieść. W każdym razie to nadal jest młody miód więc ma prawo być mało harmonijny - daj mu rok. Życzę cierpliwości.
W takich razach dobrze jest używać miodu syconego. Bezpieczniej dla nastawu, kolor ciemniejszy, w smaku różnica nie wielka, łatwiejsze klarowanie. Dodatek nie był duży, to i przygotowanie go problemu nie stanowi.miodzicki pisze: nie polecam bo strasznie brudny