Dużo syfu na dnie zacieru.
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: sobota, 3 kwie 2010, 15:35
Mam problem z nastawem - mianowicie na dnie nastawu zebrała się warstwa ok. 7-8 cm syfu (w butelkach po wodzie 5l). dla porównania na zwykłej cukrówce 1410 było dużo mniej, tak z 1 cm, może mniej. 2 nastawy zrobiłem ze śliwek suszonych (po pół paczki) a jeden z rodzynek. Do tego oczywiście trochę cukru (tak, żeby razem wyszło ok. 1 kg cukru w butli, razem z tym zawartym w owocach), drożdży babuni i trochę koncentratu pomidorowego jako pożywki, wody po około 4l. Coś źle zrobiłem, czy to normalne, że jak jest trochę owoców to się tyle syfu robi?
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dużo syfu na dnie zacieru.
Z koncentratem tak jest, mam to samo we wszystkich sześciu butlach.
Zauważ, że od dna jest 1-2cm zwartej szarej warstwy (martwe/żywe drożdże; "gęstwa drożdżowa"?), a dopiero nad nią kilka cm "kłaczków" z koncentratu. Jeśli nie opadnie to bardziej, to ściągnę wszystko powyżej warstwy drożdży.
Zauważ, że od dna jest 1-2cm zwartej szarej warstwy (martwe/żywe drożdże; "gęstwa drożdżowa"?), a dopiero nad nią kilka cm "kłaczków" z koncentratu. Jeśli nie opadnie to bardziej, to ściągnę wszystko powyżej warstwy drożdży.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."