[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Może powinno być że dodajemy owoc żeby drożdze miały się na czym rozkręcić a nie przycupnąć.
.wawaldek11 pisze:Ja wiem o co chodzi z tym siadaniem, ale kolejne pokolenia hobbystów będą powielać to określenie bez metafory jako prawdę objawioną. Nawet ktoś dawno temu napisał, że mają gdzie "przycupnąć"
Może powinno być że dodajemy owoc żeby drożdze miały się na czym rozkręcić a nie przycupnąć.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Robiłem swoje doświadczenie na 10kg z paczki. Nie warto robić nastaw na wysoki procent samego nastawu. BLG 27 to za dużo- choć moskwicze przerobią i wiele większy BLG, ale co z tego jak po destylacji zawsze wyjdzie gorszy spirytus. Jest dużo trudniej pozbyć się przedgonów, nawet przy dłuższej stabilizacji i podwójnym gotowaniu serce jest mniej czyste, czuć troszke przedgonem. Ja będe trzymał się tego co pisze na opakowaniu i to przy każdym rodzaju drożdży.jurek1978 pisze:U mnie nastaw testowy z aż 14 kg cukru w w beczce o łącznej pojemności 50 L ale wiadomo nie pełno zalana - tak około 38-39 litrów wody i jedna paczka Moskva od piątku od 20:00 BLG startowe 27 - teraz ma już jedynie Blg 3.
Więc pracuje jak ta lala.
I like noble drinks.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Zbynek80, BLG na pewno stanęło -4, mam cukromierz z Biowina, zanurzył się ok. 1 cm poza skale, także wychodziło by na -4.
Ostatnio również w 4 dni w podobnych warunkach Moskva przerobiła mi 26kg do 90l, również dwie paczki i na drobno jabłka.
Jabłka to na prawdę dobry dodatek do nastawu, może w smaku ich nie czuć ale ja odniosłem wrażenie, że dużo łatwiej podzielić frakcje podczas destylacji, serce ma bardzo przyjemny, aż słodki zapach.
Tyle ode mnie, na razie przerwa, na święta wystarczy
Ostatnio również w 4 dni w podobnych warunkach Moskva przerobiła mi 26kg do 90l, również dwie paczki i na drobno jabłka.
Jabłka to na prawdę dobry dodatek do nastawu, może w smaku ich nie czuć ale ja odniosłem wrażenie, że dużo łatwiej podzielić frakcje podczas destylacji, serce ma bardzo przyjemny, aż słodki zapach.
Tyle ode mnie, na razie przerwa, na święta wystarczy
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam. Doszedłem do ostatecznych wniosków z drożdżami moskva style w warunkach garażowych - aktualnie temperatura u mnie utrzymuje średnią na poziomie 15 stopni Celsjusza. Używając dwóch paczek drożdży, rozpuszczam 25kg cukru wlewam w beczkę i dopełniam do 90l. Do chłodnej już wody (niestety nie mierze temp. wody) wrzucam dwie paczki drożdży i intensywnie mieszam, mieszalnikiem na wiertarce przez 5 minut. Następnie ścieram na tarce kilka jabłek ze skórką bezpośrednio do beczki. BLG na starcie 22.
Beczka stoi przy grzejniku, który jest ciepły w godz. 15/22 beczka owinięta kocem. Gdy drożdże zaczną pracować, zakręcam grzejnik i zdejmuje koc, ponieważ w mojej ocenie beczka dość mocno się nagrzewa. Tak jak pisałem wyżej nie mam termometru więc robię to na czuja, kiedy nastaw po dwóch dniach zaczyna się wystudzać, wtedy owijam kocem, i odkręcam grzejnik. Po czterech dniach BLG - 4, lecz ja zawsze zostawiam jeszcze na dobę. Klaruję i psocę. Z jednego pędzenia osiągam 3.3 / 3.5 l serca.
Moim zdaniem w tych warunkach opcja 25kg do 90l wody jest najlepsza.
Przed świętami zrobiłem nastaw 27kg do 96l wody, warunki podobne, równica niby nie duża ale mogłem zejść z BLG, stanęło mi po 11 dniach na -2BLG...
Pozdrawiam.
Beczka stoi przy grzejniku, który jest ciepły w godz. 15/22 beczka owinięta kocem. Gdy drożdże zaczną pracować, zakręcam grzejnik i zdejmuje koc, ponieważ w mojej ocenie beczka dość mocno się nagrzewa. Tak jak pisałem wyżej nie mam termometru więc robię to na czuja, kiedy nastaw po dwóch dniach zaczyna się wystudzać, wtedy owijam kocem, i odkręcam grzejnik. Po czterech dniach BLG - 4, lecz ja zawsze zostawiam jeszcze na dobę. Klaruję i psocę. Z jednego pędzenia osiągam 3.3 / 3.5 l serca.
Moim zdaniem w tych warunkach opcja 25kg do 90l wody jest najlepsza.
Przed świętami zrobiłem nastaw 27kg do 96l wody, warunki podobne, równica niby nie duża ale mogłem zejść z BLG, stanęło mi po 11 dniach na -2BLG...
Pozdrawiam.
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam serdecznie. Jestem "Świeżakiem" na forum aczkolwiek już kilka nastawów mam za sobą i to z dosyć dobrymi opiniami smakoszy!! Osobiście robię tylko na Moskwa Style, bo tak mi ktoś polecił. Chcę Wam powiedzieć szanowni "klubowicze", że u mnie zawsze jest tzw. "nastaw rewizyjny" czyli do każdego zaczynu wpadają stare wiejskie kompoty, dżemy, soki itp. Ma to kolosalne znaczenie dla walorów smakowych i efektu końcowego. Co do proporcji zacieru uważam, że trzeba stosować się do zaleceń producenta drożdży.
Ps. nie mierzę nigdy BLG ale z nastawu 27 litrów wychodzi około 3,2 - 3,5 litra mocnego serca (wszystko poniżej 82% idzie na ponowną destylację).
Pozdrawiam.
Ps. nie mierzę nigdy BLG ale z nastawu 27 litrów wychodzi około 3,2 - 3,5 litra mocnego serca (wszystko poniżej 82% idzie na ponowną destylację).
Pozdrawiam.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Rozzi- spotkałem się kiedyś z opińją znanego doświadczonego użytkownika " Akas " któremu zawdzięczamy wiele ulepszeń w budowie sprzętów , i pisał on że takie dolewanie kompotów, konfitur, do cukrówek, daje więcej szkody niż pożytku, bo jest więcej przedgonów i trudniej ich oddzielić od serca, i mogą powodować pienienie się nastawu podczas gotowania itd. Ja bym odradzał takie dolewanie przy sprzętach z wypełnieniem.
I like noble drinks.
-
- Posty: 119
- Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ja również używam drożdże Moskva Style według mnie są bardzo dobre i wydajne drożdże dające czysty profil smakowy. Ja używam dwóch typowych paczek na nastaw czyli 120l wody +35kg cukru co daje 141l . Cukier podaje w dwóch porcjach pierwsza 20kg i druga 15kg fermentacja przebiega nieco spokojniej niż przy nastawie na 50l ale i tak jest tendencja do przegrzewania się. Temperatura początkowego nastawu ma 25*C niestety wzrasta do temp. 33-34*C temperatura w pomieszczeniu około 22-24*C
Czas fermentacji to 7-8dni
Czas fermentacji to 7-8dni
-
- Posty: 29
- Rejestracja: czwartek, 6 lut 2014, 23:46
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 22 razy
Re: RE: Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Podłączę się do tematu... Te 12kg dodać jednorazowo czy podzielić?golec269 pisze:Witaj Kapusta. Jeśli planujesz nastaw na 50L to daj około 12kg cukru.
Wtedy w około 7 dni będzie przerobione(BLG około 22).
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Dlaczego nie czytasz co pisze na drożdżach > Przecież pisze. Wystartuj najlepiej 25* a jak ruszą postaraj się niczym nie docieplać beczki, żeby fermentowały 18 do 22 stopni. Blg. 21 i jak masz dobry sprzęt i wiedzę to wydzie super spiryt. Nie zapomnij odciąć przedgonu.
I like noble drinks.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Dlatego że bez względu na rodzaj użytych drożdży szybka fermentacja powoduje więcej fuzli, i innych substancji przedgonów i pogonów. Tak jak samochód na większym gazie bardziej dymi. Jak zrobicie więcej destylacji, to spróbujecie.W gorzelniach robią szybką fermentacje ale potem muszą walić w spirytus chemie, żeby pozbyć się trucizn. Dziś nie mam czasu szukać linków o destylacji, a poza tym za dużo tutaj się udzielam, spróbuje troche się ograniczyć. Na początku mnie też inni koledzy stukali w klawiaturę odpowiadając na moje pytania. Bo zawsze dążę do uzyskania wykwintnego delikatnego trunku.A żeby to uzyskać musi być wiedza, sprzęt, i dyscyplina operatora.Tu są odpowiedzi na wszystkie pytania tylko trzeba posiedzieć i poczytać forum.
I like noble drinks.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Czy 7 dni to szybka fermentacja? 2 dni to tak ale 7 jak już to średnia. Chętnie poczytam jak Ty robisz nastaw, może czegoś się nauczę? Może wymienimy próbki by ocenić co można uzyskać z takich na stawów bo dyskusja tu nie pomoże. Uważam, że spiryus wychodzi przedni, ale chętnie spróbuję wykwintnego trunku