Niektórzy z kwaśnego piwa zrobili modę, to może promuj lekko kwaśną wódkę jako unikat na rynku Wymyśl dwa-trzy drinki, które jeszcze bardziej wyciągną tą kwaskowatość i daj broszurę barmanowi
Są jakieś konkretne przepisy u Ciebie, które zabraniają sprzedaży wódki z takim poziomem kwasowości? Czy po prostu zwrócili uwagę i tyle.
Wódki zbożowe mają fuzli pewnie 10x ponad normę a jakoś się kręci.
Domowe testy na czystość etanolu
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
-
- Posty: 3969
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Domowe testy na czystość etanolu
Tak jak śmiał się Kopyra: "ohydne skwaśniałe piwo, chyba że to lambic, to wyśmienite"
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 sty 2024, 17:19 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 262
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Domowe testy na czystość etanolu
Kwas octowy nie jest trucizną. Może tak powinno być w destylatach owocowych. Nie wiem czy istnieją normy dla destylatów owocowych i czy nie zastosowano normy dla wódek czystych.
Nadmanganian nie działa na kwasy karboksylowe. Trzeba by użyć zasadowego środka. W grę wchodzą węglany, wodorowęglany albo wodorotlenki. Spróbowałbym sody oczyszczonej. Produktem zobojętnienia kwasu octowego będzie octan sodowy, który pozostanie w roztworze. Żeby go usunąć konieczna będzie destylacja. Środka zasadowego trzeba użyć w niewielkich ilościach aby nie zhydrolizował estrów pochodzących z owoców.rosjan pisze: ↑wtorek, 16 sty 2024, 15:19 Witam wszystkich,
Mam zrobione dużo wódki z cukru i owoców. Przy badaniach okazało się, że mam 4-krotnie przekroczoną ilość kwasu octowego. Czym mogę potraktować gotowy produkt, żeby nie zmienić jego smaku? Czy nadmanganian potasu byłby rozwiązaniem?
Pozdrawiam
Kwas octowy nie jest trucizną. Może tak powinno być w destylatach owocowych. Nie wiem czy istnieją normy dla destylatów owocowych i czy nie zastosowano normy dla wódek czystych.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 sty 2024, 18:31 przez Resal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 339
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Domowe testy na czystość etanolu
Dzięki za sugestie. Sanepid wróci do nas po 6 tygodniach z decyzją. Mam nadzieję, że skończy się to zwróceniem uwagi i zobowiązaniem z naszej strony do przestrzegania norm na przyszłość. Problem będzie, jak nie dopuszczą naszego alkoholu do sprzedaży. Wtedy będziemy musieli coś zrobić.
Pozdrawiam
Jachu
Jachu