DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
-
- Posty: 3868
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 284 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Zwykle granicą dla mętnienia destylatu jest 46%. Poniżej tej granicy destylat zaczyna opalizować a potem mętnieć. Zawsze dobrze zostawić trochę nierozrobionego destylatu aby to wyregulować. Jak rozrobileś wszystko to masz 2 wyjścia. Albo jak radzi Michał wzmocnić spirytusem z cukru do mocy około 46%, albo ochłodzić i filtrować na zimno ale po pierwsze trzeba mieć odpowiedni filtr a po drugie pozbędziemy się części aromatów. Jest jeszcze jedno wyjście, pić jaki jest bo zmetnienie to tylko wizualny problem a smak jest ok.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 310
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Dokładnie @doody , czytałem wasze posty z 21 roku ale nóż widelec coś nowego wymyślono. Nie zamierzam filtrować czy inne bo az tak nie przeszkadza mi to... Tym bardziej ze jak się zadębi będzie mniej widoczne 46% też wyjście ale jakoś nie przepadam za więcej niz 42%
Nabazgrane w Tapatalk.
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
-
online
Autor tematu - Posty: 7362
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Potwierdzam Moją whisky z beczki, rozcieńczam do mocy konsumpcyjnej 40-42% i jest najpierw opalizująca, potem lekko mętna. Po pozostawieniu na 2-3 miesiące, na dnie butelki zaczyna zbierać się osad a płyn jest przejrzysty. Trzeba tylko mieć duuużo cierpliwości żeby doczekać do tego czasu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1956
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
U mnie jest to samo z klarowaniem łychy po ściągnięciu z beczki. Jest lekko mętnawa ale po rozcieńczeniu do mocy konsumpcyjnej po niedługim czasie wszystko opada na dno i trunek robi się przezroczysty.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 3868
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 284 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Są dwa typy zmetnienia destylatu zbożowego (i nie tylko) i też różna wielkość frakcji powodującej zmetnienie. Właśnie czasem jak zjeje się z beczki i rozcieńczy, to zmęnienie szybko opada a co najlepsze e da się to filtrować filtrem do kawy. Idzie wolno ale skutecznie. Drugi typ wynika jakby z fizyko-chemicznego typu czyli zachodzi jakaś przemiana na skutek zmiany stężenia. Ten typ zmętnienia się nie filtruje i latami się nie klaruje.
Ostatnio zmieniony środa, 7 lut 2024, 15:37 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Przy zbyt małym stężeniu % wytrąca się jakby mleko. Gdy dodamy znów % ono znika. Reakcja dosyć fajna w barze z Quzo i wodą. Gdy dodamy do Quzo wody zaczyna się robić mleko. Starczy dolać wódki i mleko ustępuje. Oczywiście z wodą nie można przesadzić .
To taki dosyć obrazowy efekt mętnienia od olejków. To samo zdarza się z whisky domową.
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
To taki dosyć obrazowy efekt mętnienia od olejków. To samo zdarza się z whisky domową.
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 3868
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 284 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
"non-chill filtered" oznacza że whiski NIE była filtrowana na zimno. Zwykle dotyczy to torfowych destylatów o mocy 46% właśnie. Pozostałe trunki komercyjne są właśnie filtrowane po to aby można je było sprzedawać w stężeniu 40-sto procentowym.
Rozrywek
"non-chill filtered" oznacza że whiski NIE była filtrowana na zimno. Zwykle dotyczy to torfowych destylatów o mocy 46% właśnie. Pozostałe trunki komercyjne są właśnie filtrowane po to aby można je było sprzedawać w stężeniu 40-sto procentowym.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 310
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Hyh..
Dzisiaj pękłem i po niespełna 10 dniach postanowiłem posmakować mojego wyrobu ze słodu jęczmiennego zadębionego płatkami.
Kopara mi opadła.
Ta poprzednia łycha z koncentratu nie umywa się...
Ciekawe czy to kwestia wsadu czy faktu ze z koncentratu raz pędzona?
Nabazgrane w Tapatalk.
Dzisiaj pękłem i po niespełna 10 dniach postanowiłem posmakować mojego wyrobu ze słodu jęczmiennego zadębionego płatkami.
Kopara mi opadła.
Ta poprzednia łycha z koncentratu nie umywa się...
Ciekawe czy to kwestia wsadu czy faktu ze z koncentratu raz pędzona?
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Podpowiedzcie mi proszę, ile syropu klonowego dajcie, chcąc zrobić JACK DANIELS BLACK LABEL. Powiedzmy, na 1 litr.
Tak, widziałam, było napisane. Ale przedzieranie się znów przez te 31 stron przyprawia o ból głowy
Może ktoś, wie, tak z pamięci. I jeszcze w dodatku podpowie
Tak, widziałam, było napisane. Ale przedzieranie się znów przez te 31 stron przyprawia o ból głowy
Może ktoś, wie, tak z pamięci. I jeszcze w dodatku podpowie
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
online
- Posty: 2940
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
-
- Posty: 468
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Chcę doprawić syropem produkt, który leżakował 8 miesięcy w dębowej beczce. Mix różnych zbóż.
Czyli, w sumie chodzi zwyczajnie o dosłodzenie? Czy może jednak przez ten klon zadzieją się cuda?
Czyli, w sumie chodzi zwyczajnie o dosłodzenie? Czy może jednak przez ten klon zadzieją się cuda?
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 21:43 przez kamilasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
online
- Posty: 2940
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
-
- Posty: 2921
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Kamila próbuj. Dosmaczyłem słodowicę roczną z beczki syropem i czarnym(przypalonym za mocno) karmelem z trzcinowego i efekt przerósł oczekiwania. Tak ocenił kol. ziojo. Dodałem karmelu, bo syropu miałem niewiele. Dodawaj pomału i próbuj. I nie spinaj się na stworzenie znanego trunku, bo to trudne i prawie niemożliwe. Twórz swoją markę. Wiem, że czasem degustatorom smakuj lepiej gdy na etykiecie lub w opowieściach jest znana marka Nieraz robię bekę ze szwagra, który nie chce spożywać oryginalnej łychy, ale przelanej do mojej flaszki. Po chwili wyjmuję oryginał i mina mu rzednie, bo nie czuje różnicy. Moje destylaty nie muszą mu smakować i to szanuję, ale żeby sugerował się etykietą to trudno mi zdzierżyć. A tak ogólnie, to jestem degustator zerojedynkowy i marki nie mają wpływu na ocenę i doznania Bardziej sobie cenię opinie doświadczonych bimbrowników
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2024, 00:26 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Nie syropem klonowym. Może Ci posmakuje.
Może wyjść ciekawy smak. Rumówka wyjdzie. Albo nawet i melasy odrobinę do tego.
Trzeba eksperymentować przecież.
Odlej trochę do małpki i zrób małą próbkę, ale potraktuj cukrem trzcinowym.
Nie syropem klonowym. Może Ci posmakuje.
Może wyjść ciekawy smak. Rumówka wyjdzie. Albo nawet i melasy odrobinę do tego.
Trzeba eksperymentować przecież.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2024, 07:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
@Wawaldek11, zgadzam się z Tobą w 100%. Po prostu próbuję różnych rozwiązań i smaków. A, że szykuję kilka rodzaji alkoholu na zbliżającą się imprezę, chciałam również zrobić coś a'la whiskey.
Absolutnie nie mam zamiaru powielać znanych marek, a i swój smak będzie ciężko powtórzyć, bo destylat w beczce wciąż zmienia swoj sklad . No i goście wiedzą, że, w moim domu nie napiją się kupnego alkoholu, chyba, że sami go przyniosą
Absolutnie nie mam zamiaru powielać znanych marek, a i swój smak będzie ciężko powtórzyć, bo destylat w beczce wciąż zmienia swoj sklad . No i goście wiedzą, że, w moim domu nie napiją się kupnego alkoholu, chyba, że sami go przyniosą
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
U mnie jest tak samo. Whisky z beczki po rozrobieniu do 40% najpierw opalizuje, później jest lekko mętna. Wykonałem urządzenie filtrujące składające się z: filtra do wody na wkład 10', wkładu 0,5 mikrona oraz pompy z zepsutego ekspresu do kawy. Filtracja działa nawet bez schłodzenia whisky przeznaczonej do filtrowania. Wydaje mi się, że produkt przefiltrowany ma delikatnie jaśniejszy odcień, natomiast nie wyczuwam różnicy w smaku.radius pisze: ↑środa, 7 lut 2024, 06:54Potwierdzam Moją whisky z beczki, rozcieńczam do mocy konsumpcyjnej 40-42% i jest najpierw opalizująca, potem lekko mętna. Po pozostawieniu na 2-3 miesiące, na dnie butelki zaczyna zbierać się osad a płyn jest przejrzysty. Trzeba tylko mieć duuużo cierpliwości żeby doczekać do tego czasu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 229
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
@fils1
Gratuluję pomysłu. Ciekawi mnie czy faktycznie filtruje wszystko do przezroczystego płynu pod światło, ponieważ na zdjęciu wygląda jak by była mętna. Mam taki filtry dwa o różnej gradacji i służy do wyłapywania cząstek stałych z wody kanalizacyjnej stąd moja ciekawość.
Gratuluję pomysłu. Ciekawi mnie czy faktycznie filtruje wszystko do przezroczystego płynu pod światło, ponieważ na zdjęciu wygląda jak by była mętna. Mam taki filtry dwa o różnej gradacji i służy do wyłapywania cząstek stałych z wody kanalizacyjnej stąd moja ciekawość.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
W filtrze zostaje 1l płynu, jednakże po filtracji płyn jest zlewany i nie jest tracony. Stratą jest to co zostaje we wkładzie filtracyjnym - około 150ml. Zastanawiam się, czy muszę zlewać whisky z baniaka filtracyjnego po zakończonej filtracji, czy też można pozostawić whisky w baniaku do filtracji kolejnej? Whisky przefiltrowana jest klarowna pod światło. Pierwotnie użyłem wkładu sznurkowego 1mikron i nie byłem zadowolony z efektu. Obecnie używam wkładu Logic SP10M005 0,5 mikrona i jest O.K. Na zdjęciu whisky w butelce jest po filtracji. Inspiracją do wykonania aparatu były zebrane informacje o filtrowaniu whisky przez producentów.
Ostatnio zmieniony sobota, 20 kwie 2024, 17:45 przez fils1, łącznie zmieniany 1 raz.