Destylacja Wina

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: szczub »

Mam zamiar destylować wino. Czy dodać do niego jakieś drożdże czy cukier przed destylacja ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
koncentraty wina

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino

Post autor: marer »

Witaj Szczub
To wino do destylacji masz już gotowe czy masz zamiar dopiero go nastawić ?
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino

Post autor: szczub »

no winko już jest gotowe, stoi jakiś rok
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino

Post autor: Remua »

Jeżeli wino stoi rok i już nie pracuj to pedź z nim .
Po co chcesz dodawć cokolwiek masz gotowy produkt do produkcji soku z gumi jagód :mrgreen:
Wychylylybymy ?

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino

Post autor: marer »

No dokładnie
Psoć, psoć bo święta się zbliżają :)
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: szczub »

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy warto dodać cukru ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Calyx »

szczub pisze:Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy warto dodać cukru ?
Nieeeee :) Nieeeee :) Nieeeee :)
Szczub, po co dodawac cukier do destylacji????
Chyba tylko zeby go przypalic w bojlerze, tak jak ostatnio udalo sie Juliuszowi.
Cukier daje sie do fermentacji, (ewentualnie do herbaty, kompotu itp... )
To wino co masz wrzuc na organki i poddaj procesowi psocenia, nic do niego nie dodawaj.
No i milo bedzie jak napiszesz, jakie wrazenia organoleptyczne :D

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: marer »

EEEEE no nie
Dodanie cukru na tym etapie to normalnie marnotrastwo.
Pozdrawiam Marer.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Destylacja Wina

Post autor: mima »

Wino jeżeli się destyluje, to takie jakie jest i to bez organek i powoli. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: szczub »

przedestylowałem 5 l wina. Wyszło mi 1.5 l destylatu, aczkolwiek nie jestem w pełni zadowolony ponieważ w pewnym momencie nagle destylat zmętniał czy ktoś wie dlaczego ?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Calyx »

szczub pisze:...destylat zmętniał czy ktoś wie dlaczego ?
Przeciagnales, na koncu leci metne.
Nie przejmuj sie, dolej wody, tak 1/3 obietosci i psoc jeszcze raz.
Pozniej troche przewietrz, zapusc chipsem debowym i odstaw.
Po trzech miesiacach niezle sie zdziwisz, pozytywnie oczywiscie :D

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: szczub »

Dzięki za pomoc :respect: . W tym wypadku chyba jednak nie skorzystam ponieważ nie mam tego dużo, a jeszcze odstawiać na 3 miesiące :odlot:. Mam natomiast jedno pytanie czy to zże z mętniało odbije sie negatywnie na szkodliwości trunku?
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Destylacja Wina

Post autor: mima »

To spróbuj to przefiltrować, a jak nie chcesz to do gardła i koniec problemu.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Calyx »

szczub pisze:Dzięki za pomoc :respect: . W tym wypadku chyba jednak nie skorzystam ponieważ nie mam tego dużo...


Napisales, ze masz 1,5L to jest ilosc, ktora warto poprawic w smaku i zapachu :)
Namawiam jednak to powtornego psocenia. Dolej drugie tyle wody albo nawet ze 2L
i psoc jeszcze raz, zobaczysz, ze warto bylo.
szczub pisze:...a jeszcze odstawiać na 3 miesiące :odlot:
Ech ta niecierpliwa mlodosc :D :D :D

Pozdrawiam :D Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Calyx »

mima pisze:To spróbuj to przefiltrować, a jak nie chcesz to do gardła i koniec problemu.
Rada prosta jak budowa cepa :D

Choc chyba ja preferuje na tym forum propagowanie
KULTURY picia DOBRYCH trunkow.

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Destylacja Wina

Post autor: mima »

Ale widzisz na niecierpliwą młodość nie ma sposobów, chyba tylko taki że na drugi rok zrobić więcej z 50 x i wtedy będziemy mogli razem sobie popić. ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: szczub »

To chyba zostawię jak jest. Za to na dniach dostane następne 10l tego samego wina które przepuszczę minimum 2 razy i sprawdzę różnice.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Destylacja Wina

Post autor: mima »

To może dolej to co wydestylowałeś, do tych 10 l. i wtedy razem to przegotuj , a końcówkę z większą uwagą. ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: mario_ »

Skoro jest mętne to zrób 2raz tak jak piszą inni.
Mój winny destylat nie był mętny co prawda, ale chciałem tutaj podkreślić jakie cuda robią dębowe chipsy. Ja wrzuciłem kilka średnio palonych i po DWÓCH tygodniach jest niesamowita różnica, na plus oczywiście.
Tak się zastanawiam czy nie wyjąć ich wcześniej, przed upływem 2-3miesięcy, żeby nie przedobrzyć :roll:
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”