Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Awatar użytkownika

Autor tematu
bigi84
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
Krótko o sobie: d(^*^)b
Załączniki
Destylacja na kolumnie

Postautor: bigi84 » wtorek, 21 sty 2020, 12:28

Witam mam pytanko i postaram się to jak najkrócej opisać.
Kolumna miedz fi 42
Wysokość 120cm
Wypełnienie zmywaki nierdzewka
chłodnica szkło
Kociol 25l cukrówki
Czas destylacja około 5 godzin. Na kolumnie temp utrzymuje się 80/81*. Odebrany destylat 85% 2.5l.
I tu przestaje lecieć i nic słabszego nie leci A jak chce aby poleciało 60% temp na kolumnie muszę podnieść do 90* destylat leci czysty i pachnący lecz temp strasznie wysoka nigdy tego nie robię odbieram tylko 85%. Co o tym sądzicie . Odbierać 60% np. Do kolejnej destylacji i czy to normalne że tak to wygląda. Dziękuję :piwo:

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

robert4you
550
Posty: 553
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: robert4you » wtorek, 21 sty 2020, 16:11

Zacznij od zdjęcia tak twojej kolumny bo inaczej nie wiem o czym piszesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

Autor tematu
bigi84
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
Krótko o sobie: d(^*^)b
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: bigi84 » wtorek, 21 sty 2020, 20:57

Zdjęcie Ci kolego nie powie tego co wyżej ale ok postaram się jutro rzucić fotkę

Awatar użytkownika

Pablito
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: Pablito » wtorek, 21 sty 2020, 22:28

Chcesz uzyskać czysty spirytus? :scratch:
Podaj prędkość odbioru, moc grzania, ile cukru użyłeś i temperaturę w beczce przy końcu destylacji. Im dokładniej opiszesz, tym precyzyjniej my, brać destylująca ci pomożemy.

A do poduszki dla młodych adeptów spirytusów oczyszczonych polecamy: post80861.html :read:
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2020, 22:34 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Awatar użytkownika

Autor tematu
bigi84
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
Krótko o sobie: d(^*^)b
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: bigi84 » środa, 22 sty 2020, 13:11

Witam nie mam akurat zamiaru czystego spirytusu odbierać ale po prostu tak leci.
Cukier 7kg
Grzeje na taborecie gazowym ok 92* jest na garnku jak kolumna robi sie ciepła i zaczyna oddawać destylat. Na kolumnie u góry jest 80/81* na cukrówce a na każdym dotychczasowym winie 79*. Prędkość hmm.. około 1.5 godziny na 750ml mówię około bo czasem jest ciut więcej. Gdy zakończy się odbiór destylatu 85* prawie że w ogóle nic nie kapnie A na kotle jest 96*

Awatar użytkownika

Pablito
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: Pablito » środa, 22 sty 2020, 21:26

Chcemy ci pomóc, a ty nam tego nie ułatwiasz :angry:
Opisz, jaki produkt końcowy chcesz uzyskać.
Opisz jaki masz sprzęt (pot-still, mini still a'la radius, kolumna rektyfikacyjna).
Jakie masz termometry: analogowe czy cyfrowe (producent/oznaczenie)?
Jak możesz, wstaw zdjęcia.

Po przeczytaniu twoich postów, obstawiam że masz pot-stila, a refluks masz przez oddawanie ciepła przez ścianki. Pod koniec, gdy przestaje ci kapać, zwiększ minimalnie moc grzania.

Z 7 kg cukru powinno ci wyjść 3,5 litra 96% przy procesie prowadzonym do końca (99 stopni w kegu)
Odbierając do 96 wsad ma jeszcze ~5% alkoholu, przez co wywalasz sporo towaru.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Awatar użytkownika

Autor tematu
bigi84
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
Krótko o sobie: d(^*^)b
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: bigi84 » środa, 22 sty 2020, 22:04

Resizer_15797269774091.jpg
Resizer_15797269774092.jpg
Pablito i o to właśnie chodzi że prawdopodobnie robię coś źle i sporo towaru jest nie wykorzystane dlatego pytam specjalistów i powoli coś się klaruje w temacie. W garze mam termometr tarczowy biowin A na kolumnie cyfrowy.
Resizer_15797269774093.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

.Gacek
1250
Posty: 1273
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: .Gacek » środa, 22 sty 2020, 22:07

A termometr w kotle mierzy temperaturę cieczy czy par? Może termometr przekłamuje i w kotle masz już 99*C a nie wspomniane 96*C. W takiej sytuacji już nie ma co wyssać z tego kociołka :D
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bigi84
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
Krótko o sobie: d(^*^)b
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: bigi84 » środa, 22 sty 2020, 23:59

W kotle termometr jest w pokrywie mierzy parę . Raczej nie kłamie ponieważ w ogóle nie słychać aby cokolwiek się gotowało. Jak już ten znacznie skoczy to i słychać cukrówkę. Ostatnio jak na końcu psocenia na kolumnie podkręciłem do 88* to leciało 65%. Zapach i smak ok ale ta wysoka temperatura mnie przerażała. Musicie mi koledzy pomóc bo czuję że za każdym razem bardzo dużo tracę.

Awatar użytkownika

Pablito
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: Pablito » czwartek, 23 sty 2020, 09:15

Sprzęt który posiadasz to pot-still z długim, wypełnionym deflegmatorem. Rozmiary i wypełnienie deflegmatora powodują naturalny refluks w kolumnie, a przez to wzmocnienie par. Sprzęt dobry do alkoholi smakowych i zbożówek.
Zapoznaj się z rybką destylacyjną: wykres-rybka-t16943.html

Co zrobić, by odzyskać cały alkohol? Zwiększ moc grzania, gdy alko przestaje lecieć. Moc alkoholu w potstilu naturalnie spada z ubywaniem etanolu w kotle (rybka destylacyjna)
Po przekroczeniu 96 stopni w garze odbieraj do osobnych butelek. Dokąd odbierasz - aż uznasz, że dłużej nie ma sensu ze względu na koszty gazu/prądu

PS. Sprzęt masz rozwojowy
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Awatar użytkownika

Autor tematu
bigi84
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
Krótko o sobie: d(^*^)b
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: bigi84 » czwartek, 23 sty 2020, 12:03

Dziękuję kolego bardzo. Nie ukrywam, że od niedawna zacząłem się w to bawić. Sprzęt taki wymyśliłem patrząc na różne technologie. Bałem się walczyć z wysoką temperaturą, ale dużo mi wyjaśniłeś no i rybkę muszę koniecznie wydrukować i wieszać na sprzęt. Gdyby jeszcze coś się przypomniało z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 sty 2020, 12:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1250
Posty: 1273
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: .Gacek » czwartek, 23 sty 2020, 14:16

Zapoznaj się jeszcze z tym wątkiem:

cm-lm-vm-trzy-gracje-a-kazda-piekna-t2945.html
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bigi84
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
Krótko o sobie: d(^*^)b
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: bigi84 » czwartek, 23 sty 2020, 14:50

Wielkie ukłony :poklon; Panowie za zainteresowanie się moim problemem. Dużo mi to wszystko mówi a jeszcze więcej ile dobroci szło niewykorzystane w kanał . :klaszcze:

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
700
Posty: 729
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Destylacja na kolumnie

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 23 sty 2020, 16:45

Kolego też mam pot-stilla I tak jak Ty termometr wysoko w kegu :).
Gdy gotuje 1raz czyli lecę do 0% w kotle to temperaturę mam 102stopnie w kegu :).
Nie patrz na temperatury patrz na %. To nie kolumna :).
Jeżeli z chłodnicy leci destylat to wszystko jest OK.
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości