Destylacja na kolumnie (pot-still)
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
- Krótko o sobie: d(^*^)b
- Podziękował: 1 raz
Witam mam pytanko i postaram się to jak najkrócej opisać.
Kolumna miedz fi 42
Wysokość 120cm
Wypełnienie zmywaki nierdzewka
chłodnica szkło
Kociol 25l cukrówki
Czas destylacja około 5 godzin. Na kolumnie temp utrzymuje się 80/81*. Odebrany destylat 85% 2.5l.
I tu przestaje lecieć i nic słabszego nie leci A jak chce aby poleciało 60% temp na kolumnie muszę podnieść do 90* destylat leci czysty i pachnący lecz temp strasznie wysoka nigdy tego nie robię odbieram tylko 85%. Co o tym sądzicie . Odbierać 60% np. Do kolejnej destylacji i czy to normalne że tak to wygląda. Dziękuję
Kolumna miedz fi 42
Wysokość 120cm
Wypełnienie zmywaki nierdzewka
chłodnica szkło
Kociol 25l cukrówki
Czas destylacja około 5 godzin. Na kolumnie temp utrzymuje się 80/81*. Odebrany destylat 85% 2.5l.
I tu przestaje lecieć i nic słabszego nie leci A jak chce aby poleciało 60% temp na kolumnie muszę podnieść do 90* destylat leci czysty i pachnący lecz temp strasznie wysoka nigdy tego nie robię odbieram tylko 85%. Co o tym sądzicie . Odbierać 60% np. Do kolejnej destylacji i czy to normalne że tak to wygląda. Dziękuję
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 09:20 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Destylacja na kolumnie
Chcesz uzyskać czysty spirytus?
Podaj prędkość odbioru, moc grzania, ile cukru użyłeś i temperaturę w beczce przy końcu destylacji. Im dokładniej opiszesz, tym precyzyjniej my, brać destylująca ci pomożemy.
A do poduszki dla młodych adeptów spirytusów oczyszczonych polecamy: post80861.html
Podaj prędkość odbioru, moc grzania, ile cukru użyłeś i temperaturę w beczce przy końcu destylacji. Im dokładniej opiszesz, tym precyzyjniej my, brać destylująca ci pomożemy.
A do poduszki dla młodych adeptów spirytusów oczyszczonych polecamy: post80861.html
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2020, 22:34 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
- Krótko o sobie: d(^*^)b
- Podziękował: 1 raz
Re: Destylacja na kolumnie
Witam nie mam akurat zamiaru czystego spirytusu odbierać ale po prostu tak leci.
Cukier 7kg
Grzeje na taborecie gazowym ok 92* jest na garnku jak kolumna robi sie ciepła i zaczyna oddawać destylat. Na kolumnie u góry jest 80/81* na cukrówce a na każdym dotychczasowym winie 79*. Prędkość hmm.. około 1.5 godziny na 750ml mówię około bo czasem jest ciut więcej. Gdy zakończy się odbiór destylatu 85* prawie że w ogóle nic nie kapnie A na kotle jest 96*
Cukier 7kg
Grzeje na taborecie gazowym ok 92* jest na garnku jak kolumna robi sie ciepła i zaczyna oddawać destylat. Na kolumnie u góry jest 80/81* na cukrówce a na każdym dotychczasowym winie 79*. Prędkość hmm.. około 1.5 godziny na 750ml mówię około bo czasem jest ciut więcej. Gdy zakończy się odbiór destylatu 85* prawie że w ogóle nic nie kapnie A na kotle jest 96*
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Destylacja na kolumnie
Chcemy ci pomóc, a ty nam tego nie ułatwiasz
Opisz, jaki produkt końcowy chcesz uzyskać.
Opisz jaki masz sprzęt (pot-still, mini still a'la radius, kolumna rektyfikacyjna).
Jakie masz termometry: analogowe czy cyfrowe (producent/oznaczenie)?
Jak możesz, wstaw zdjęcia.
Po przeczytaniu twoich postów, obstawiam że masz pot-stila, a refluks masz przez oddawanie ciepła przez ścianki. Pod koniec, gdy przestaje ci kapać, zwiększ minimalnie moc grzania.
Z 7 kg cukru powinno ci wyjść 3,5 litra 96% przy procesie prowadzonym do końca (99 stopni w kegu)
Odbierając do 96 wsad ma jeszcze ~5% alkoholu, przez co wywalasz sporo towaru.
Opisz, jaki produkt końcowy chcesz uzyskać.
Opisz jaki masz sprzęt (pot-still, mini still a'la radius, kolumna rektyfikacyjna).
Jakie masz termometry: analogowe czy cyfrowe (producent/oznaczenie)?
Jak możesz, wstaw zdjęcia.
Po przeczytaniu twoich postów, obstawiam że masz pot-stila, a refluks masz przez oddawanie ciepła przez ścianki. Pod koniec, gdy przestaje ci kapać, zwiększ minimalnie moc grzania.
Z 7 kg cukru powinno ci wyjść 3,5 litra 96% przy procesie prowadzonym do końca (99 stopni w kegu)
Odbierając do 96 wsad ma jeszcze ~5% alkoholu, przez co wywalasz sporo towaru.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
- Krótko o sobie: d(^*^)b
- Podziękował: 1 raz
Re: Destylacja na kolumnie
Pablito i o to właśnie chodzi że prawdopodobnie robię coś źle i sporo towaru jest nie wykorzystane dlatego pytam specjalistów i powoli coś się klaruje w temacie. W garze mam termometr tarczowy biowin A na kolumnie cyfrowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
- Krótko o sobie: d(^*^)b
- Podziękował: 1 raz
Re: Destylacja na kolumnie
W kotle termometr jest w pokrywie mierzy parę . Raczej nie kłamie ponieważ w ogóle nie słychać aby cokolwiek się gotowało. Jak już ten znacznie skoczy to i słychać cukrówkę. Ostatnio jak na końcu psocenia na kolumnie podkręciłem do 88* to leciało 65%. Zapach i smak ok ale ta wysoka temperatura mnie przerażała. Musicie mi koledzy pomóc bo czuję że za każdym razem bardzo dużo tracę.
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Destylacja na kolumnie
Sprzęt który posiadasz to pot-still z długim, wypełnionym deflegmatorem. Rozmiary i wypełnienie deflegmatora powodują naturalny refluks w kolumnie, a przez to wzmocnienie par. Sprzęt dobry do alkoholi smakowych i zbożówek.
Zapoznaj się z rybką destylacyjną: wykres-rybka-t16943.html
Co zrobić, by odzyskać cały alkohol? Zwiększ moc grzania, gdy alko przestaje lecieć. Moc alkoholu w potstilu naturalnie spada z ubywaniem etanolu w kotle (rybka destylacyjna)
Po przekroczeniu 96 stopni w garze odbieraj do osobnych butelek. Dokąd odbierasz - aż uznasz, że dłużej nie ma sensu ze względu na koszty gazu/prądu
PS. Sprzęt masz rozwojowy
Zapoznaj się z rybką destylacyjną: wykres-rybka-t16943.html
Co zrobić, by odzyskać cały alkohol? Zwiększ moc grzania, gdy alko przestaje lecieć. Moc alkoholu w potstilu naturalnie spada z ubywaniem etanolu w kotle (rybka destylacyjna)
Po przekroczeniu 96 stopni w garze odbieraj do osobnych butelek. Dokąd odbierasz - aż uznasz, że dłużej nie ma sensu ze względu na koszty gazu/prądu
PS. Sprzęt masz rozwojowy
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 09:49
- Krótko o sobie: d(^*^)b
- Podziękował: 1 raz
Re: Destylacja na kolumnie
Dziękuję kolego bardzo. Nie ukrywam, że od niedawna zacząłem się w to bawić. Sprzęt taki wymyśliłem patrząc na różne technologie. Bałem się walczyć z wysoką temperaturą, ale dużo mi wyjaśniłeś no i rybkę muszę koniecznie wydrukować i wieszać na sprzęt. Gdyby jeszcze coś się przypomniało z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 sty 2020, 12:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Destylacja na kolumnie
Kolego też mam pot-stilla I tak jak Ty termometr wysoko w kegu .
Gdy gotuje 1raz czyli lecę do 0% w kotle to temperaturę mam 102stopnie w kegu .
Nie patrz na temperatury patrz na %. To nie kolumna .
Jeżeli z chłodnicy leci destylat to wszystko jest OK.
Pozdrawiam Góral
Gdy gotuje 1raz czyli lecę do 0% w kotle to temperaturę mam 102stopnie w kegu .
Nie patrz na temperatury patrz na %. To nie kolumna .
Jeżeli z chłodnicy leci destylat to wszystko jest OK.
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM