@prolog1975 - cena w sumie chyba całkiem dobra Tu link do tego co znalazłeś: 19,17 zł | Wino drożdże 500 g fermentacja destylacja destylator dom browar wódka warzenie imperatrice zakwas Koji moonshine anioł baijiu https://a.aliexpress.com/_vKWfBP
Kiedyś wołali, że takie odparzenia po wódce można natrzeć orzechem włoskim, żeby to natłuścić, ale jak już było robione olejami i innymi specyfikami a poza tym to zmywacz a nie wódka więc gorzej to chyba nie pomoże...
No i nastawiłem koło godz. 18:00 wg tego przepisu co napisałem (beczka 60L = 12kg mąki pszennej tortowej 450 + 37L wody + 100g koji w ok 34*C wody wewnątrz mierzonej pirometrem) i ładnie pracuje. Przed chwilą dopiero dodałem antypiane (0,25ml bo producent tyle zaleca na ok 50L i pisali żeby dodawać ...
Koledzy - Podpowiedzcie jakie proporcje mąki pszennej + Koji (tu 9g/1kg z tego co wiem) + wody (+ ewentualnie Antypiany?) dać na beczkę 60L by nie wyszło wszystko samo górą? 12kg mąki + 37L wody + 108g Koji na beczkę 60L będzie ok? (Beczka tego typu https://www.aabratek.pl/produkty/274/spozywcza_60L...
@cumel proste i genialne - a jakiś dodatkowy osprzęt potrzebny? Dodatkowa pompka od c.o. wymuszająca obieg na chłodnicy? Przewody z chłodnicy przyłączone na stałe do zaworów czy odpinane (co wtedy z dostającym się powietrzem do układu za każdym razem przy podłączaniu się do instalacji)? Wysłane z mo...
Nie wiem jak Carbony, ale Alcotec 48 Turbo Pure spokojnie przerabiają mi 13kg cukru w 40L wody tyle że oczywiście dłużej niż na opakowaniu pisze. Pewnie coś koło dwóch tygodni - dokładnie nie wiem, bo i tak czekam aż się samo sklaruje i będzie czyste jak łza :-D Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyc...
U mnie w sklepie stały 3 palety od samego rana a jak byłem koło 18:00 drugi raz to dalej stało jakieś 2,5 palety co mnie zdziwiło. Pani w sklepie niestety nie chciała skasować więcej niż 20kg... Więc zapasy skromne choć cena bardzo dobra (2x po 20kg) ale zawsze coś. (Brak kas samoobsługowych w sklep...
Witam. Pytanie tak jak w temacie - Jak przechowujecie wasze sprzęty? Ja po skończonym procesie opróżniam keg mojego aAbratka z dundru, spuszczam wszystko z bufora i dodatkowo przelewam wszystko wodą z kranu - odkręcam głowicę i wlewam ją do pionowej rury na wypełnienie, żeby wypłukać pozostałości po...
Przyznam, że poprzednich drożdży w żaden sposób nie starałem się ubić - nie przyszło mi to na myśl, ale klarowny płyn zlany z nad osadu już jak najbardziej był - teraz ten nastaw ma kolor taki bursztynowy - herbaciany ale przejrzysty. Spróbuję przelać to do kega i podgrzać, ale do ilu grzać? 60*C po...
Minęło trochę czasu, ale musiałem sprawdzić dwa razy czy próby jakie podjąłem na uratowanie nastawu będą skuteczne. Żeby nie tracić czasu i kombinować co się uda, a co nie zrobiłem tak: Używając drożdży ratunkowych i zaleceń na opakowaniu rozpuściłem jedno opakowanie w mieszaninie 1L wody i 1L zatrz...
A nie lepiej najpierw zlać znad osadu a potem dopiero klarować? Po co unosić w górę gęstwę która zdążyła już osiąść na dnie i potem znów czekać aż opadnie na dno? Trochę bez sensu moim zdaniem
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
W oryginalnym przepisie podają właśnie, żeby dać 1litr nastawu + 1litr wody + drożdże, ale czy poczka takich drożdży w 2 litrach płynu nie będzie zbyt gęsta czy coś? Zalecają też temperaturę rzędu 25-30*C rozumiem, że do namnażania drożdży, a potem co? Mam podgrzewać cały nastaw do takiej temp? Obec...
Tak więc po kolei. "13kg na 40 litrów to 3kg za dużo na cukrówkę?" Przepis wziąłem od kolegi "Kula" ( https://alkohole-domowe.com/forum/post65660.html#p65660 ) już w 2013 roku pisał "Ja do kega 50L robię 40L wody +13 cukru + 1 paczka Alcotec 48. zawsze przerabia do -4. Ferme...
A jakieś konkretne grzybki? Pisząc "wiertło" tak na prawdę miałem na myśli właśnie "mieszadło" chociaż wiem, że to nie to samo. Taki skrót myślowy podczas pisania na szybko.
Witam. Mam taki problem. Zawsze nastawiałem cukrówkę w dwóch beczkach 60l na Alcotec 48 Turbo Pure wg przepisu 39-40l wody + 13kg cukru + jedna paczka w/w drożdży (całość wychodziła ok 46l płynu. na wadze cała beczka z płynem wychodziła 52kg). Nigdy nie było problemów - zawsze przerabiało do ok &quo...
Takie pytanie: Drożdże z w/w tematu są lepsze niż "Drożdże Alcotec 48 Turbo Pure" - bo takich właśnie używam i generalnie nie narzekam na nie. Zdaję sobie sprawę z tego, że "lepsze" to bardzo ogólne słowo, ale może coś w rodzaju cena do jakości?