Problem budowlany:
Piwnica, którą wykorzystuję zimą do produkcji jest niestety za niska (210cm). Od wiosny przenoszę się do warsztatu, gdzie warunki idealne (ok 5m h). Ale człowiek robi się leniwy i zamiast zapie***dalać przez podwórko woli mieć wszystko pod nosem - w piwnicy. No i przechodzę do konkretu: w pomieszczeniu "nowej piwnicy", gdzie idealne warunki do destylacji w podłodze zauważyłem takie cuś, jak na zdjęciu. Obramowanie w kształcie kwadratu jest z grubych desek. Środek zalany betonem. Posadzka jest około 150 cm poniżej poziomu gruntu. Pod sufitem idzie rura kanalizacji. Po drugiej stronie ściany zewnętrznej domu znajduje się jakiś krąg (stare szambo?). Dom kupiłem kilkanaście lat temu i nie mam kontaktu ze starym właścicielem.
Powoli zacząłem odbijać drewno, ale boję się co może być w tym miejscu. W najgorszym razie, czy kanaliza sprzed 100 lat nie wyleje mi na piwnicę

Ten kwadrat jest ok pół metra od sciany zewnętrznej. Może punkt zlewu wody? Na tej wysokości w odległości metra na ścianie jest kran z wodą (dawna funkcja pomieszczenia to pralnia), na środku pomieszczenia kratka ściekowa (raczej do ziemi niż do rury odpływowej)