@psotamt - też popłynąłeś! Ale nie czepiajmy się gender!psotamt pisze:Trochę pan redaktor popłynął Ale nie czepiajmy się szczegółów.W kadzi dodawane są drożdże, które przerabiają skrobię w cukier
Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.
Moderator: amator
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: RE: Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Mógłbyś przybliżyć receptura?psotamt pisze:Trochę pan redaktor popłynął Ale nie czepiajmy się szczegółów. Zgadzam się z przesłaniem treści artykułu, że wódka może mieć smak i powinna go mieć. Aby ten smak był niewskazana jest wielokrotna destylacja, filtrowanie przez węgiel, dodawanie czegokolwiek dla wygładzenia smaku i mrożenie wódki przed podaniem na stół. Mam to szczęście, że rozpoczynając zabawę z własnymi trunkami dość gruntownie przeczytałem istotne informacje na forum i w odpowiednim kierunku też poszedłem z rozbudową "parku maszynowego" Teraz wiem jak smakuje wódka z każdego prawie zboża, ze skrobi czy zwykłego cukru bądź glukozy. Nie potrafię tylko jeszcze opanować destylacji wódek smakowych z owoców, tegoroczna śliwowica będzie pewnie totalną porażką.W kadzi dodawane są drożdże, które przerabiają skrobię w cukier
O jednej wódce napiszę więcej, bo jestem nią zachwycony. To właśnie wódka ze skrobi. Pierwszy worek mąki ziemniaczanej przerobiłem wiosną tego roku. Nie od razu otrzymana wódka zachwycała. Jako, że od paru lat najczęściej kupowałem J.A. Baczewski, to z nią ośmieliłem się porównać swój produkt. Początkowo zdania współpijących były podzielone która lepsza, mnie własny produkt wydawał się być gorszym. Ale wystarczyło pół roku bym zmienił zdanie i nie tylko ja, że oryginał to "wódka sklepowa" a własny produkt jest wyśmienity.
Zacier ze skrobi pozwalam drożdżom zjadać w temperaturze nie wyższej niż 26-27*C, rektyfikuję jeden raz by uzyskać czysty spirytus. Gdzieś po 10 dniach rozcieńczam go do 40% i to jest koniec pracy. Resztę pozostawić należy czasowi, co wyżej zostało udowodnione. Wiem, to nie wódka z ziemniaków młodych czy starszych. Ale wódka dobra, smaczna, popijać jej nie trzeba. I mimo, że przerobiłem jakieś 300 kg różnych zbóż, ta wódka jest dla mnie NR1. Serdecznie ją wszystkim polecam
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: RE: Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.
Przydał by się jakiś ranking domowej roboty wódek, począwszy od zwykłego bimbru, czystych z cukru i glukozy, po smakówki. Chodzi o to co najbardziej komu smakuje, być może to posłużyło by do wyposażenia " wiejskiego stołu " na weselach, i innych uroczystościach. Być może 2 rodzaje wódek były by bardziej obrazowo. Nalewki to chyba nie są wódkami, bo wódka ma przeważnie minimum 40 %. Tylko jak to opisać nie wiem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 21:15 przez Drupi, łącznie zmieniany 2 razy.
I like noble drinks.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: RE: Re: RE: Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Dziękipsotamt pisze:Wedle życzenia:robert4you pisze:Mógłbyś przybliżyć receptura?
Zacier z mąki ziemniaczanej
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.
Nie dałem rady..doczytałem do siódmej strony i na tym koniec. Być może w dalszej części jest coś ciekawego, ale jak nie znalazłem nic, czytając go do połowy, to wątpię, by zmieniło się coś później.
Stanowczo odradzam innym ten wątek, żadnej wiedzy z niego nie wyniesiecie. Do szóstej strony, to przepychanki słowne i personalne.
Stanowczo odradzam innym ten wątek, żadnej wiedzy z niego nie wyniesiecie. Do szóstej strony, to przepychanki słowne i personalne.