Czym wzmocnić czereśnie
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Witam
Dzisiaj trzeci dzień jak nastawiłem czereśnie, 10 koszyków zmielone mieszadłem do zaprawy do tego drożdże bayamus g995 plus pektoenzym, bez dodatku cukru i wody, całość pójdzie do kotła z płaszczem.
Ilości cukru nie mierzyłem bo było za gęste.
Chce to wzmocnić psotą przed destylacja tylko zastanawiam się czym :
1. Cukrówka 96%
2. Przedgonen z qq 80%
3. Pogonem z qq 40%
Co o tym myślicie?
Dzisiaj trzeci dzień jak nastawiłem czereśnie, 10 koszyków zmielone mieszadłem do zaprawy do tego drożdże bayamus g995 plus pektoenzym, bez dodatku cukru i wody, całość pójdzie do kotła z płaszczem.
Ilości cukru nie mierzyłem bo było za gęste.
Chce to wzmocnić psotą przed destylacja tylko zastanawiam się czym :
1. Cukrówka 96%
2. Przedgonen z qq 80%
3. Pogonem z qq 40%
Co o tym myślicie?
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie
Dzisiaj piąty dzień od zadania drożdży, fermentuje już bardzo słabo. Wczoraj mierzyłem ilość cukru i wyszło 2 blg ( chociaż pomiar może nie być dokładny by było to dość mętne ), w smaku już cukru nie wyczuwam. Czy czekać dłużej czy destylować. Gdzieś czytałem, że bez dodatku cukru nie można długo czekać bo zrobi się ocet.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lip 2023, 08:23 przez Janek50000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie
Poczekaj trochę, niech dokończy fermentację.
P.S Odpuść sobie to kreślenie "psota", to nie przedszkole
Ocet się robi, gdy jest dostęp powietrza. Jeżeli nie ma, to może stać długo.Janek50000 pisze: ↑piątek, 14 lip 2023, 08:10 Gdzieś czytałem, że bez dodatku cukru nie można długo czekać bo zrobi się ocet.
Poczekaj trochę, niech dokończy fermentację.
P.S Odpuść sobie to kreślenie "psota", to nie przedszkole
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie
Witam ponownie
Wczoraj zrobiłem odpęd.
Nie mam porównania, bo to moja pierwsza owocówka, ale ma to bardzo przyjemny owocowy zapach.
Ilości, które otrzymałem :
- pierwszy słoik 4 litry 50 %
- drugi słoik 4 litry 18 %
- trzeci słoik 3 litry aromatycznej wody - spławik pokazuje koło 0 % ( gdzieś czytałem, że niektórzy robią odpęd do 100 % stopni w KEG-u, ja skończyłem przy 99,5 stopnia bo leci już woda, może coś nie tak z moimi termometrami )
Po przeliczeniu wychodzi 11 litrów o mocy ok. 25 %
Troszkę mała ilość do kociołka.
Mam dwie opcje:
- KEG 30 litrów z grzałkami, aby je zakryć muszę wlać 12 litrów, do tego doliczyć trzeba ilość, która odparuje więc wyjdzie tego minimum 20 litrów wsadu, jak rozcieńczę to co otrzymałem to wyjdzie moc około 13,6 % ( czy aby nie za mała ? )
- KEG w płaszczu 55 litrów - tu mogę wlać to co otrzymałem, tylko takiej małej ilości jeszcze nie robiłem w tym kotle
Co myślicie ?
P.S. Ale zapach surówki pierwsza klasa
Wczoraj zrobiłem odpęd.
Nie mam porównania, bo to moja pierwsza owocówka, ale ma to bardzo przyjemny owocowy zapach.
Ilości, które otrzymałem :
- pierwszy słoik 4 litry 50 %
- drugi słoik 4 litry 18 %
- trzeci słoik 3 litry aromatycznej wody - spławik pokazuje koło 0 % ( gdzieś czytałem, że niektórzy robią odpęd do 100 % stopni w KEG-u, ja skończyłem przy 99,5 stopnia bo leci już woda, może coś nie tak z moimi termometrami )
Po przeliczeniu wychodzi 11 litrów o mocy ok. 25 %
Troszkę mała ilość do kociołka.
Mam dwie opcje:
- KEG 30 litrów z grzałkami, aby je zakryć muszę wlać 12 litrów, do tego doliczyć trzeba ilość, która odparuje więc wyjdzie tego minimum 20 litrów wsadu, jak rozcieńczę to co otrzymałem to wyjdzie moc około 13,6 % ( czy aby nie za mała ? )
- KEG w płaszczu 55 litrów - tu mogę wlać to co otrzymałem, tylko takiej małej ilości jeszcze nie robiłem w tym kotle
Co myślicie ?
P.S. Ale zapach surówki pierwsza klasa
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lip 2023, 08:56 przez Janek50000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie
Do kega z płaszczem. Uzyskałeś idealny %, nic nie dolewaj. Czereśnia to bardzo delikatny owoc, szkoda go czymkolwiek psuć. Przedestyluj, do kamionki, po roku ambrozja. Ja ostatnio będąc w Monachium próbowałem czereśni z beczki. Ale takiej co tylko chwilkę tam leżała bo kolorek był ledwie słomkowy. Ale trunek przepyszny. Może kiedyś, jak już moje czereśnie będą dawać owoce się na taki skuszę