Czym wzmocnić czereśnie

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Janek50000
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Janek50000 »

Witam
Dzisiaj trzeci dzień jak nastawiłem czereśnie, 10 koszyków zmielone mieszadłem do zaprawy do tego drożdże bayamus g995 plus pektoenzym, bez dodatku cukru i wody, całość pójdzie do kotła z płaszczem.
Ilości cukru nie mierzyłem bo było za gęste.
Chce to wzmocnić psotą przed destylacja tylko zastanawiam się czym :
1. Cukrówka 96%
2. Przedgonen z qq 80%
3. Pogonem z qq 40%
Co o tym myślicie?

użytkownik usunięty
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Nic bym nie dodawał :ok:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Jeżeli już chcesz wzmocnić to sprait.
Pogony a zwłaszcza przedgony z zbóż sobie odpuść :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Janek50000
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Janek50000 »

To moje pierwsze owoce i czytałem, że niektórzy przed destylacją dodają psotę w celu polepszenia wydajności. Czereśnie były bardzo słodkie, jeżeli radzicie nic nie dodawać, to chyba spróbuję bez dodatków.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Góral bagienny »

:klaszcze: :ok: Będzie tzw. ortodoks :D
Dodanie rozsądnie spraita czy cukru do nastawu nie spowoduje ubytku aromatów a % podskoczy.
Ja dodaję 2kg cukru na 45kg owoców bo nie mam spraita.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: kwik44 »

Jak były słodkie to nic nie dodawaj. Tylko porządnie 2 razy destyluj. Szkoda psuć pyszny destylat. I nie bój się pogonu, czereśnia tam się ukrywa ;)

Autor tematu
Janek50000
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Janek50000 »

Dzisiaj piąty dzień od zadania drożdży, fermentuje już bardzo słabo. Wczoraj mierzyłem ilość cukru i wyszło 2 blg ( chociaż pomiar może nie być dokładny by było to dość mętne ), w smaku już cukru nie wyczuwam. Czy czekać dłużej czy destylować. Gdzieś czytałem, że bez dodatku cukru nie można długo czekać bo zrobi się ocet.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lip 2023, 08:23 przez Janek50000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Jaro1027
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Jaro1027 »

Jak pojemnik szczelny zostaw aż ustanie fermentacja, nic się nie stanie jak jeszcze pracuje nawet wolno.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: jakis1234 »

Janek50000 pisze: piątek, 14 lip 2023, 08:10 Gdzieś czytałem, że bez dodatku cukru nie można długo czekać bo zrobi się ocet.
Ocet się robi, gdy jest dostęp powietrza. Jeżeli nie ma, to może stać długo.
Poczekaj trochę, niech dokończy fermentację.
P.S Odpuść sobie to kreślenie "psota", to nie przedszkole ;)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Zostaw nastaw w spokoju, nie zaglądaj za często.
Teraz trwa tzw. cicha fermentacja, jak zacznie się klarować od góry wtedy dawaj na rurki :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Janek50000
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Janek50000 »

Witam ponownie
Wczoraj zrobiłem odpęd.
Nie mam porównania, bo to moja pierwsza owocówka, ale ma to bardzo przyjemny owocowy zapach.
Ilości, które otrzymałem :
- pierwszy słoik 4 litry 50 %
- drugi słoik 4 litry 18 %
- trzeci słoik 3 litry aromatycznej wody - spławik pokazuje koło 0 % ( gdzieś czytałem, że niektórzy robią odpęd do 100 % stopni w KEG-u, ja skończyłem przy 99,5 stopnia bo leci już woda, może coś nie tak z moimi termometrami )
Po przeliczeniu wychodzi 11 litrów o mocy ok. 25 %
Troszkę mała ilość do kociołka.
Mam dwie opcje:
- KEG 30 litrów z grzałkami, aby je zakryć muszę wlać 12 litrów, do tego doliczyć trzeba ilość, która odparuje więc wyjdzie tego minimum 20 litrów wsadu, jak rozcieńczę to co otrzymałem to wyjdzie moc około 13,6 % ( czy aby nie za mała ? )
- KEG w płaszczu 55 litrów - tu mogę wlać to co otrzymałem, tylko takiej małej ilości jeszcze nie robiłem w tym kotle
Co myślicie ?

P.S. Ale zapach surówki pierwsza klasa
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lip 2023, 08:56 przez Janek50000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: AAmatorek »

Może dodaj z 1 l 96%.

A na jakim sprzęcie to robiłeś? I jaką mocą grzałes?

Autor tematu
Janek50000
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: Janek50000 »

Kocioł z płaszczem z gliceryną plus mieszadło.
Rozgrzewanie 2+2kW później 1,3 do 1,8 kW tak aby temperatura płaszcza była w granicach 106-108 stopni

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Czym wzmocnić czereśnie

Post autor: kwik44 »

Do kega z płaszczem. Uzyskałeś idealny %, nic nie dolewaj. Czereśnia to bardzo delikatny owoc, szkoda go czymkolwiek psuć. Przedestyluj, do kamionki, po roku ambrozja. Ja ostatnio będąc w Monachium próbowałem czereśni z beczki. Ale takiej co tylko chwilkę tam leżała bo kolorek był ledwie słomkowy. Ale trunek przepyszny. Może kiedyś, jak już moje czereśnie będą dawać owoce się na taki skuszę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”