Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Wojter Man
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 3 gru 2022, 12:17
Załączniki
Czy to pleśń - wino z białych winogron?

Postautor: Wojter Man » sobota, 3 gru 2022, 12:27

Witam,
Ostatnio zrobiłem wino z białych winogron. Po odcedzeniu wina zauważyłem biały nalot na wierzchu wina. Co więcej wino zaczęło delikatnie musować. Czy ten biały nalot to pleśń? Czy takie wino nadaje się do picia? Jeżeli tak, to jak je "uratować"?

Poniżej umieszczam zdjęcia.
https://iv.pl/image/GIlLlZn
https://iv.pl/image/GIlLTyU
https://iv.pl/image/GIlLxCT

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 gru 2022, 08:32 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6944
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czy to pleśń?

Postautor: radius » sobota, 3 gru 2022, 12:37

Kolej y "diabelski krąg" :D
Nie przejmuj się, to oznaka fermentacji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Wojter Man
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 3 gru 2022, 12:17
Załączniki
Re: Czy to pleśń?

Postautor: Wojter Man » sobota, 3 gru 2022, 13:26

Dzięki za odpowiedź. Co zrobić z tym winem? Zostawić tak ja jest i przenieś w chłodniejsze miejsce?

Awatar użytkownika

jakis1234
1950
Posty: 1965
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czy to pleśń?

Postautor: jakis1234 » sobota, 3 gru 2022, 16:46

Zostaw w spokoju dopóki fermentacja całkowicie się nie skończy. Możesz przenieść do chłodniejszego miejsca. Jak już wino się sklaruje, zlej znad osadu.
Pozdrawiam z opolskiego.


Kasko
150
Posty: 154
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Czy to pleśń?

Postautor: Kasko » sobota, 3 gru 2022, 18:07

Piękna galaktyka :mrgreen: winko sobie jeszcze fermentuje. Ja bym zostawił w spokoju i bez różnicy czy w ciepłym czy zimnym. Po zlaniu znad osadu przeniósłbym w chłodne i do naczynia wypełnionego pod korek.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość