Czy to pleśń - wino z białych winogron?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Wojter Man
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 3 gru 2022, 12:17

Post autor: Wojter Man »

Witam,
Ostatnio zrobiłem wino z białych winogron. Po odcedzeniu wina zauważyłem biały nalot na wierzchu wina. Co więcej wino zaczęło delikatnie musować. Czy ten biały nalot to pleśń? Czy takie wino nadaje się do picia? Jeżeli tak, to jak je "uratować"?

Poniżej umieszczam zdjęcia.
https://iv.pl/image/GIlLlZn
https://iv.pl/image/GIlLTyU
https://iv.pl/image/GIlLxCT

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 gru 2022, 08:32 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy to pleśń?

Post autor: radius »

Kolej y "diabelski krąg" :D
Nie przejmuj się, to oznaka fermentacji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Wojter Man
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 3 gru 2022, 12:17
Re: Czy to pleśń?

Post autor: Wojter Man »

Dzięki za odpowiedź. Co zrobić z tym winem? Zostawić tak ja jest i przenieś w chłodniejsze miejsce?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Czy to pleśń?

Post autor: jakis1234 »

Zostaw w spokoju dopóki fermentacja całkowicie się nie skończy. Możesz przenieść do chłodniejszego miejsca. Jak już wino się sklaruje, zlej znad osadu.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Czy to pleśń?

Post autor: Kasko »

Piękna galaktyka :mrgreen: winko sobie jeszcze fermentuje. Ja bym zostawił w spokoju i bez różnicy czy w ciepłym czy zimnym. Po zlaniu znad osadu przeniósłbym w chłodne i do naczynia wypełnionego pod korek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”