Witam. Nastawiłem 5l wody, 1kg cukru, 100g drożdży, 3 łyżki koncentratu łowicz i 2 łyżki soku z cytryny.
Czy to możliwe, że taki nastaw skwaśniał po 16h? Dodam, że nie rozpuścił mi sie cukier do końca... Próbowałem i miał taki kwaskowaty posmak, Smakował przyjemnie drożdżami i cukrem.
Czy nastaw jest skwaśniały?
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Czy nastaw jest skwaśniały?
Kolego, czy ty przeczytałeś choć jednego posta o przygotowaniu nastawu typu "grunwald" Po kiego grzyba ci ten sok z cytryny To nie wino ani zacier zbożowy, tu nic nie trzeba zakwaszać I dlaczego nie zrobiłeś syropu cukrowego tylko wsypałeś cukier do wody Oj, długie wieczory lektury forum przed tobą
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Czy nastaw jest skwaśniały?
Przypuszczam że nastaw wcale nie skwaśniał, zwyczajnie nie opłukałeś łyżki po dodawaniu soku z cytryny, który notabene nie wiem w jakim celu dodałeś.
Drożdży o wiele za dużo, babuni jak rozumiem.
Należało dać kawałeczek 1/4 tego.
Drożdży o wiele za dużo, babuni jak rozumiem.
Należało dać kawałeczek 1/4 tego.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............