Czy nastaw jest skwaśniały?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
czkawka
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 25 sie 2012, 12:55

Post autor: czkawka »

Witam. Nastawiłem 5l wody, 1kg cukru, 100g drożdży, 3 łyżki koncentratu łowicz i 2 łyżki soku z cytryny.

Czy to możliwe, że taki nastaw skwaśniał po 16h? Dodam, że nie rozpuścił mi sie cukier do końca... Próbowałem i miał taki kwaskowaty posmak, Smakował przyjemnie drożdżami i cukrem.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7349
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Czy nastaw jest skwaśniały?

Post autor: radius »

Kolego, czy ty przeczytałeś choć jednego posta o przygotowaniu nastawu typu "grunwald" :?: Po kiego grzyba ci ten sok z cytryny :?: To nie wino ani zacier zbożowy, tu nic nie trzeba zakwaszać :!: I dlaczego nie zrobiłeś syropu cukrowego tylko wsypałeś cukier do wody :?: Oj, długie wieczory lektury forum przed tobą :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy nastaw jest skwaśniały?

Post autor: we125 »

Nic ci nie skwaśniało. 2 łyżeczki soku z cytryny też nie powinno mieś większego wpływu na prace nastawu. Ale z tą ilością drożdży to przesadziłeś. Napisz czy nastaw w ogóle pracuje?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Czy nastaw jest skwaśniały?

Post autor: JanOkowita »

100 g drożdży ? Niezła ilość na 5 litrów... :D

A jakie to drożdże ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Czy nastaw jest skwaśniały?

Post autor: rozrywek »

Przypuszczam że nastaw wcale nie skwaśniał, zwyczajnie nie opłukałeś łyżki po dodawaniu soku z cytryny, który notabene nie wiem w jakim celu dodałeś.
Drożdży o wiele za dużo, babuni jak rozumiem.
Należało dać kawałeczek 1/4 tego.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”