Czy drożdże piekarnicze można mieszać z winnymi?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
darek8479
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 27 sty 2010, 16:10

Post autor: darek8479 »

Czy drożdże piekarnicze można mieszać z winnymi?
promocja
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: drożdże

Post autor: Maciej_K »

Nie pozabijają się raczej, choć gorzelnictwo zna takie przypadki (tak gdzieś tu na forum czytałem).

Nie wiem tylko co chcesz przez to osiągnąć? Winiarskie mają podobną (jeśli nie ciut większą) odporność na alkohol, nie wprowadzają tyle smrodu do nastawu co piekarnicze, pracują równie szybko lub szybciej, znoszą podobne warunki temperaturowe (choć takie bayanusy robią dobrze nawet przy 15*C).

Napisz proszę, czego się spodziewasz.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Autor tematu
darek8479
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 27 sty 2010, 16:10
Re: drożdże

Post autor: darek8479 »

po prostu brakło mi piekarniczych a mam w zapasie winne
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: drożdże

Post autor: Maciej_K »

No to jedziesz :) .
Na przyszłość zaczynaj od winnych, a jak Ci braknie, to wtedy dawaj piekarnicze. Ja do piekarniczych nic nie mam od kiedy stosuję międzyoperacyjnie perhydrol i sodę, choć przyznaję, że bez tego przy słabym sprzęcie mogą być smrody nawet po dwóch gotowaniach. Co do samej pracy grzybów zastrzeżeń nie mam. I cena dobra, poza tym pół kostki daję jako pożywkę (zabijam wrzątkiem), drugie pół jako żywą siłę roboczą (na kilo cukru). Jedna tylko uwaga: piekarniczych używam tylko do cukrówek, bo tylko cukrówki wypada czyścić chemicznie.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Autor tematu
darek8479
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 27 sty 2010, 16:10
Re: drożdże

Post autor: darek8479 »

Wielkie dzięki przyjacielu bimbrowniku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”